;
Aktier

Inside story

Her yngler pengene, når markederne bløder. Se fondenes vindere og tabere

2018 var kapitalforvalternes annus horribilis. Men selv om der var røde tal over det meste af linjen, lykkedes det alligevel en lille flok investeringsfonde at sende et pænt afkast videre til investorerne. Det viser en omfattende opgørelse over afkastet i landets mere end 800 investeringsfonde.

Enhver, der fulgte aktierne i 2018, vil fortælle dig, at det var et blodigt år for investorer – det gælder ikke mindst de danske investeringsfonde. Men hvor de gængse aktiebaserede fonde mange steder tabte penge, lykkedes deet en lille flok fonde at generere et positivt afkast til investorerne. Det endte med at blive alternativernes år.

Det viser en stor afkastopgørelse fra analysehuset Morningstar over de mere end 800 danske investeringsfonde, som InsideBusiness har kigget nærmere på. Du finder hele opgørelsen i bunden af artiklen.  

Det danske eliteaktieindeks C25 faldt med 11 procent i løbet af året, og det siger lidt om, hvor svært det har været at skille vinderaktierne fra de mange tabsgivende aktier. Obligationerne var lidt mere medgørlige, men formåede generelt ikke at levere et afkast, der kunne følge med inflationsforventningerne, og derfor fungerede obligationsmarkedet igen mest af alt som en sikker havn for investorer, der prøvede at navigere uden om de mange voldsomme og uforudsigelige politiske begivenheder. Også de eurobaserede rentefonde, som ellers tog højere risiko end flere af kollegerne, endte for manges vedkommende med negative afkast.

«De danske forvaltere kunne desværre ikke følge med i 2018, hvor bare 1 af 3 fonde gav et afkast, som var højere end det indeks, Morningstar har valgt til de respektive kategorier. Dermed går 2018 over i historiebøgerne som et år, man gerne ønsker at glemme,» siger Thomas Furuseth, der er senioranalytiker i Morningstar.

Men hvor de gængse fonde tabte, lykkedes det især de alternative investeringsfonde såsom hedgefonde at suge penge ud af markedet til kunderne.

Vinderen af afkastræset er overraskende nok den lille ålborgensiske investeringsforening Formue Nord, som med et afkast på 13,6 procent i den markedsneutrale fond formår at feje konkurrenterne af banen.

Og det må siges at være lidt af en præstation for den bare tre år gamle investeringsforening og de to stiftere bag, Thøger Dam Johansen og Rasmus Viggers. For selv om Rasmus Viggers kommer med værdifuld viden og erfaring fra sin tid som direktør i de konkurrerende fonde under Secure Fondsmæglerselskab, er de to stifteres samlede erfaring i åremål langt mindre end hos de store konkurrenter. Alligevel slår Formue Nord altså blandt andet Danske Invests, Nordeas og PFA’s kæmpefonde.

”Formue Nord Markedsneutral er vores flagskibsfond, så vi er selvfølgelig rigtig glade for, at den har præsteret så godt. Cirka 70 procent af den kapital, vi forvalter, ligger i fonden, så det er også noget, vores medinvestorer har kunnet mærke,” siger Rasmus Viggers.

Fonden genererer afkast ved at skaffe kapital til små og mellemstore virksomheder i Danmark og Sverige, mens risikoen for kursudsving i markedet bliver hedget væk. Da satellitvirksomheden Gomspace lavede en aktieemission tidligt i 2018, var Formue Nord eksempelvis med og høstede et pænt overskud af transaktionen.

”Vi deltager for eksempel i aktieemissioner og opkøber tegningsretter, når vi mener, de har været skævt prissat, og vi stiller kapital til rådighed, indtil selskaberne får kapital ind fra kapitaludvidelser. Det har vi formået at lukrere på, mens vi samtidig har brugt shortpositioner i indeksfonde til at afdække kurstab på markedet,” siger Rasmus Viggers og tilføjer, at markedet også ser fornuftigt ud i 2019, fordi mange små og mellemstore virksomheder stadig har svært ved at finde kapital.

Danske Invest fylder top-10

Med et afkast på 9,3 procent ligger Danske Invests hedgefond FI Opportunities lige i hælene på Formue Nord, og på henholdsvis 4.- og 7.-pladsen finder man yderligere to Danske Invest-fonde. Man kommer således ikke udenom, at porteføljeforvalterne i landets største finansinstitut er en kraft, man skal holde øje med, men de to sidstnævnte Danske Invest-fonde er faktisk indeksfonde og altså ikke aktivt forvaltet.

Danske Invest Teknologi Indeks har leveret det bedste afkast over de seneste 3 år og er samtidig blandt de fonde, der har det laveste afkast i top-10.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Danske Invest, men Lars Skovgaard Andersen, der er seniorrådgiver i Danske Bank, er ikke i tvivl om, at 2018 har stået i indeksfondenes tegn.

”De passive fonde har en klar fordel, når markedet er så ekstremt, og derfor ser vi også, at mange af de aktive fonde i sagens natur ligger lidt nede,” siger Lars Skovgaard Andersen med henvisning til eksempelvis de ekstreme udsving i september.

Her var det amerikanske indeks S&P 500, som følger 500 store amerikanske virksomheder, oppe med 9 procent. Men det var bare 5 aktier, der stod for hele 6 procentpoint af opturen. De investeringsvilkår gør det ekstremt svært at slå markedet som aktiv forvalter, forklarer han.

Vilde svingninger fortsætter

Flere forvaltere forventer, at de vilde udsving på aktiemarkedet vil fortsætte i 2019, men Lars Skovgaard Andersen forventer også, at det relativt set bliver et bedre år for de aktive forvaltere.

”Det, der ligger foran os nu, er en periode med store kursudsving, og hvor det samlede afkast på aktiemarkedet vil være udfordret. For at performe i det marked skal du kunne udnytte de udsving, der er, og ramme rigtigt på aktierne, og der vil man som aktiv fond have større sandsynlighed for at ramme rigtigt,” siger han og fortsætter:  

”Perioden med høje udsving giver med andre ord forvalterne mulighed for at bevise, at aktiv forvaltning stadig har en berettigelse.”

I top-10 finder man desuden fonde fra BLS, HP Hedge, PFA, Nordea, Investin og Nykredit. 

Politisk uforudsigelighed

De danske investeringsfonde har dog ligesom alle andre investorer verden over været udfordret af det uforudsigelige politiske klima, og her må man også indstille sig på, at 2019 kan blive et turbulent år. Faktorer som Donald Trump, Kina, brexit og de skrøbelige europæiske økonomier er stadig tikkende bomber, og flere porteføljeforvaltere har allerede prøvet at brænde fingrene på betændt politik.

Ulrik Ellesgaard, der er porteføljeforvalter i den danske afdeling af svenske Lannebo Fonder og forvalter den europæiske small cap-fond Wealth Invest AKL Lannebo Eur Small Cap, fortæller, at den politiske tumult og i særdeleshed italiensk politik var afgørende for fondens tab. Her tabte man 25,8 procent i 2018 på grund af især de politiske problemer i Italien.

”Vi lå med en overvægt af italienske aktier, da den populistiske og EU-skeptiske regering blev valgt ind i foråret, og vi trak os ud med et tab. Valget fik mange europæiske investorer til at gå uden om italiensk eksponering, og vi kan se nu, at det var rigtigt at trække os. Ellers ville vi have tabt endnu mere,” siger Ulrik Ellesgaard og tilføjer, at europæisk small-cap som aktivklasse nok også er mindre interessant nu, end den var for bare 1 år siden.

”Folk er blevet mere forsigtige, men det er ikke afgørende for os, om der er interesse for aktivklassen eller ej. Det vigtige for os er at lave et godt afkast.” siger Ulrik Ellesgaard.

Han er dog forholdsvis optimistisk med hensyn til markedsudviklingen i 2019, fordi han mener, at de lave renter vil have en understøttende effekt på aktiemarkedet, og fordi mange selskaber er kommet ned i et prisleje, hvor det er interessant for aktive investorer at være med. I dag har fonden en overvægt af tyske aktier. 

Investordarling synker

Værre er det gået for de to BIL-fonde, som ellers har stjerneinvestoren Peter Nygaard Moltke ved roret. Også her investerer man i small-cap, og det kostede ligesom for Lannebo Fonder på afkastet. De to small cap-fonde er nede med henholdsvis 25,5 og 25,6 procent.

Peter Moltke hæfter sig dog ved, at fonden har leveret gode afkast de sidste 10 år, men erkender også, at det fik en ende i 2018.

”For de fleste forvaltere har 2018 været et hårdt år. Men jeg tror også, der skete det specifikke på det danske aktiemarked, at udenlandske investorer trak følehornene til sig igen. Den udenlandske ejerandel er mindsket med 10 procentpoint i 2018 fra 60 procent til 50 procent, og når det rammer samtidig med en global afmatning, så er der ingen til at samle aktierne op,” siger Peter Moltke.  

Han tilføjer, at man derudover skal have ramt helt rigtigt på enkeltaktier, fordi tendensen har været, at dyre aktier blev endnu dyrere.

”Ambu og Rockwool endte jo med at være pænt oppe for året, og hvis man ikke lå i de aktier, har man klaret sig relativt dårligere end andre fonde, der havde aktierne,” siger han.

Han ser ind i et svært 2019 fuld af usikkerheder, som ikke blev tilendebragt i 2018.

”Jeg tror, det vil være aktier med mere defensiv karakter, der vil klare sig bedre i bund og grund. For eksempel vil Novo Nordisk, A.P. Møller – Mærsk og Carlsberg nok klare sig relativt bedst i 2019,” siger han.

I bunden af opgørelsen finder man desuden fonde fra LI Aktier, Danske Invest, Sydinvest, BankInvest og MS Invest.

Kinafond i bund

I bunden af opgørelsen finder man den lille og relativt ukendte fond Lundgreen’s China Fund, som sluttede året med et negativt afkast på 29,3 procent.

Her blev man ramt på de styrtdykkende kurser i Kina, hvilket også ses hos mange andre fonde med fokus på Kina og emerging markets.

Peter Lundgreen, der er grundlægger af investeringsforeningen Lundgreen’s Capital, er således ærgerlig over resultatet i fonden, som dog er forventeligt, markedet taget i betragtning.

”Det er udtryk for, at Kinas aktiemarked faldt som en sten, og især at vækstaktierne har tabt signifikant i 2018. Shanghais aktieindeks er jo faldet med 27 procent, og så kan det ikke undgås, at vi taber penge, ” siger Peter Lundgreen.

Her kan du hente hele opgørelsen fra Morningstar: Afkastopgørelse for danske investeringsfonde

LÆS OGSÅ

Kapitalforvalter jagter velhavere inden børsnotering

Nu står slagsmålet om attraktive milliard-mandater

Kvinder bliver rigere end mænd. Nye tider for bank og investering

Nykredit slår Danske Bank på private banking. Overraskende nyt fokus i slag om velhaverne

Sparinvest underbyder Danske Banks investeringsprodukt

Danske fonde får milliardsmæk

Mød spilleren, der elsker at drille Danske Banks June

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Derfor er Danske Banks June dødsensfarlig for investeringsbranchen

Danske Bank vil erobre nyt terræn med Mobilepay

Nordea ruster sig til nordisk kamp mod June