;
nykreditnet

Redaktørens analyse

Hvem stopper Nykredits dominans på boliglån?

Landets største realkreditselskab vokser fortsat hurtigst, så topchef Michael Rasmussens strategi om salg via Totalkredit-bankerne virker. For kunderne er det for så vidt godt nok, da Nykredit på en måde er garant for ret lave bidragssatser. Spørgsmålet er, om kontrakterne med de små og mellemstore banker holder til et nærmere eftersyn.

Det er gode tider for Nykredit, der med Totalkredit-samarbejdet har skabt landets stærkeste realkreditmaskine. Det ser man tydeligt, hvis man sammenligner de fire store udbydere af private realkreditlån i Danmark, som alle melder om udlånsvækst i 2020. Nykredit ligger i front med en vækst på hele 5 pct. i realkreditlånene i forhold til 2019. Nummer to er Nordea Kredit med en vækst på lige over 3 procent, mens Jyske Realkredit og Danske Banks Realkredit Danmark ligger side om side med en vækst på ca. 1,7 pct.

Udviklingen er ved at være kritisk set med konkurrencebriller, da Nykredit leverer en rigtig stor del af danskernes nytegnede realkreditlån til boligen. Så det store spørgsmål er, om det på sigt er sundt for boligejernes lånemuligheder og udgifter til realkreditlån, som fylder ganske meget i privatøkonomien for familien Danmark. Umiddelbart vil de fleste nok sige nej. Men ser man dybere ned i argumentationen ud fra et forbrugerperspektiv, så er det faktisk ikke så dårligt, at det lige præcis er Nykredit, som har den gule førertrøje på.

Det skyldes Nykredits særlige ejerkonstruktion, hvor foreningen Forenet Kredit er hovedaktionær. InsideBusiness har flere gange forsøgt at spørge ind til baglandets eventuelle ønsker og behov.

Svaret har måske ikke så overraskende været, at det ligger medlemmerne i Forenet Kredit meget på sinde, at bidragssatserne hos Nykredit/Totalkredit ikke stiger yderligere. Det må desuden forventes, at Nykredits ledelse også vil være tilbageholdende med eventuelle prisstigninger, da man i 2016 blev ramt af en sjældent voldsom shitstorm pga. netop forhøjede bidragssatser, som det var svært at forklare for omverdenen, da Nykredits resultater overordnet set så pæne ud.

Nye spillere har fortabt sig i kapital- og complianceproblemer

I dag er Nykredit alt andet lige den billigste spiller på det danske realkreditmarked, hvis vi ser bort fra enkelte produkter til boligejere med god friværdi hos Realkredit Danmark og måske også hos Jyske Realkredit. Det er i hvert fald det billede, som hidtil har tegnet sig. Der har tillige været både små og lidt større forsøg på at skabe nye realkreditspillere, men ikke overraskende har disse forsøg fortabt sig i compliance- og kapitalproblemer.

Kilde: Årsrapporter for 2020

Den mest offensive spiller over for Nykredit har i virkeligheden været Anders Dam, der via Jyske Bank/Jyske Realkredit i flere omgange har indledt drilske kampagner for at lokke Nykredit/Totalkredits kunder til og endda har udfordret på prisen.

I disse dage er det så som så med den offensive linje fra Silkeborg. I krogene spekuleres der sågar i, at Jyske Bank måske kunne have mest gavn af at frasælge sin realkreditportefølje til langsigtede investorer i f.eks. pensionsbranchen og sågar igen søge om optagelse i Totalkredit-samarbejdet. En sådan manøvre vil dog næppe være sandsynlig, så længe Anders Dam er kaptajn på broen.

Et andet bud kunne være nogle utilfredse Totalkredit-banker, som kunne finde på at etablere eget realkreditselskab, f.eks. via DLR Kredit. I dag afleverer de ca. halvdelen af indtægterne fra bidragssatserne fra de realkreditlån, de sælger, til Nykredit, men sidder alligevel tilbage med en betydelig del af risikoen. Så et eller andet sted er der en businesscase. Imod det taler, at DLR vil skulle have et ordentligt kapitalindskud, og at Nykredit sidder med i ejerkredsen bag DLR.

Omvendt ser det også ud til, at Nykredit-topchef Michael Rasmussen med sin winning the double-strategi har fået så godt styr på Totalkredit-samarbejdet, at det ikke vil ske. Sidste gang vi så små revner i fundamentet med Totalkredit-samarbejdet, var da Nykredit opsagde en gammel milliardgarantiaftale med bankerne sidste år, som ellers var gode penge ned i foret på Totalkreditbankerne, der også døjer med indtjeningsproblemer. Men igen, det var ganske små krusninger.

Det er dog værd at bemærke, at Totalkredit-aftalerne til syvende og sidst er lige dele gulerod og pisk. Pisken kommer nemlig frem, hvis en Totalkredit-bank måtte ønske at forlade samarbejdet. Vil den det, går den nemlig glip af sin del af de fremtidige bidragssatser på realkreditlån, som den allerede har solgt. Og det er i dag velkendt blandt bankerne, at det vil være alt for dyrt at træde ud af disse aftaler.

Det mærkede Anders Dam i Jyske Bank i det juridiske opgør med Nykredit, efter at han købte BRFKredit og skabte Jyske Realkredit.

Men det er samtidig også her, at Michael Rasmussens og Totalkredits akilleshæl skal findes. Det skyldes, at det nok kan diskuteres, om en stram juridisk/økonomisk binding af sine samarbejdspartnere i virkeligheden er lovlig set med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens briller. Det ville nok kræve en større juridisk undersøgelse, og det er nok det eneste, der kan bremse Nykredits totale dominans.

 

Læs mere

Bankdirektører advarer om konkursbølge: Som en ballon, der brister

Barsk slagsmål om konkurser i gang: Minister advarer banker

Sydbanks store kampagne blokeret. Finanssektoren er i en kattepine

Nykredit opsiger storstilet aftale med Totalkredit-banker

Konfliktfyldt formandsvalg truer med at flå Finans Danmark fra hinanden

Rivegilde om formandsposten i Finans Danmark 

Milliardstore tilbageførsler kan forgylde banker og investorer næste år

Storbank strammer skruen om kriseramte Joe & The Juice