;
Danske-Bank-branch-HIGH-RES

Bank/Realkredit

Hvidvaskskandale koster Danske Bank-håb toppost

Danske Banks chef for compliance, Anders Meinert Jørgensen, var udset til at blive topchef i Danica Pension, men måtte droppe det prestigefyldte job, efter at Finanstilsynet erklærede ham ikke at være 'fit and proper' efter hvidvaskskandalen.

Anders Meinert Jørgensen kan meget vel blive manden, der i sidste ende fælder Danske Bank-topchef Thomas Borgen. InsideBusiness kan således løfte sløret for et speget forløb, hvor Anders Meinert Jørgensen blev hentet fra rivalen Nordea i 2014 som en af de helt lysende stjerner i den finansielle sektor blot for at forlade landets største bank i al ubemærkethed i fredags.

Historien bag den noget overraskende exit dækker over et spektakulært forløb, hvor Danske Bank i virkeligheden havde stillet den lovende bankmand et langt større job internt i banken i udsigt flere år som chef for compliance. Han var udpeget til at være en slags supersherif i banken, som InsideBusiness beskrev det, da han tiltrådte.

Det næste trin var endnu mere spændende for Anders Meinert Jørgensen, der blev håndplukket til at efterfølge Danica Pensions afgående topchef, Per Klitgaard. En prestigefuld stilling, som Anders Meinert dog aldrig nåede at tiltræde.

Det skyldes, at han trods sin interne forfremmelse blev underkendt af Finanstilsynet, der mente, at Anders Meinert i kølvandet på Danske Banks omfattende hvidvaskskandale i Estland ikke kunne betragtes som ”fit and proper”. Det bekræfter flere kilder med indgående kendskab til forløbet over for InsideBusiness.

Problemet for Danske Bank og især topchef Thomas Borgen er imidlertid, at Anders Meinert Rasmussen ifølge InsideBusiness’ oplysninger faktisk flere gange internt havde advokeret for, at banken gik til netop Finanstilsynet med de ting, der var dukket op i den estiske afdeling.

Her blev han imidlertid underkendt af stærke kræfter i Danske Bank med beskeden om, at hvidvasksagen var noget, man ville klare internt.

Det er derfor en noget bitter bankmand, der i dag sidder tilbage uden job og med tilsynets stempel i panden, og som sandsynligvis vil få mere end svært ved at bestride ledende stillinger i den finansielle sektor de kommende år.

Et faktum, der bekræftes af flere af landets førende headhuntere, der ellers ville have elsket at finde et nyt job til Anders Meinert Jørgensen, hvis det altså havde været muligt. Det er det imidlertid ikke på nuværende tidspunkt, og vurderingen er, at den detroniserede Danske Bank-chef sandsynligvis må tage til takke med forskellige konsulentopgaver, hvis han vil fortsætte med at arbejde i branchen.

Stor stjerne i Nordea

For Anders Meinert må det siges at være lidt af en nedtur, da han var spået at blive en af de helt store stjerner i den finansielle sektor herhjemme. I hans tid i Nordea fik han tilnavnet ‘kometen fra kredit’, og gennem flere år i den nordiske storbank havde Anders Meinert en række forskellige stillinger, blandt andet under den garvede bankmand Jørgen Høholt.

Da han blev hentet til Danske Bank som chef for compliance, var det ifølge InsideBusiness’ kilder også Anders Meinert, der flere gange opfordrede til, at man skulle melde de estiske udfordringer med hvidvask til tilsynet.

At man i stedet besluttede at holde det internt, var således ikke med hans gode vilje, og skuffelsen over, at det nu koster ham karrieren, betyder, at forholdet mellem Meinert og Danske Bank er lettere anstrengt i dag.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har Anders Meiniert da også erklæret sig uenig i flere af de ting, der fremgår af den længe ventede hvidvaskrapport, som banken løfter sløret for onsdag. InsideBusiness har uden held forsøgt at få en kommentar fra hovedpersonen selv, Anders Meinert Jørgensen.

Skulle vurderes på ny

Da Finanstilsynet tidligere på året kulegravede Danske Bank og blandt andet undersøgte, hvorvidt bankens direktion og ledende medarbejdere var fit and proper, blev der umiddelbart ikke givet nogen anmærkninger. Det skal dog tilføjes, at profilen med ansvar for det baltiske område, Lars Mørch, stoppede, inden rapporten var klar.

Problemet for Anders Meinert blev imidlertid, at med et skifte til Danica Pension og endda som topchef skulle han vurderes på ny, og her blev hvidvasksagen altså udslagsgivende for, at han nu sidder i hjemme på Østerbro og ikke på Danicas hjørnekontor i Lyngby.

Regeringen barsler med hvidvaskstramninger

En forøgelse af bøderne for overtrædelse af hvidvaskloven med op til 700 pct., der sikrer, at det danske bødeniveau vil ligge i den absolutte top i Europa.

En fast track-ordning til håndtering af underretninger om særlig mistænkelige transaktioner.

Krav om dokumenteret opfølgning på henvendelser til virksomheders whistleblowerordning.

En udvidelse af fit and proper-krav til hvidvaskansvarlige og samtlige nøglepersoner i pengeinstitutter.

Krav om, at virksomhederne udarbejder en hvidvaskpolitik.

Undersøgelse af mulighederne for at stramme medvirkenansvaret ved undladelser eller passivitet i hvidvasksager. Aktiv dansk deltagelse i det kommende internationale arbejde med at styrke samarbejdet om bekæmpelse af hvidvask på tværs af lande.

Kilde: Finanswatch

Hos Danske Bank ønsker man ikke at kommentere InsideBusiness’ afsløring, men pressechef Kenni Leth bekræfter, at Meinert forlod banken i sidste uge.

”Som vi tidligere har annonceret, har Anders Meinert besluttet sig for at stoppe som chef for Group Compliance i Danske Bank. Jeg kan bekræfte, at Anders havde sin sidste dag i Danske Bank i fredags. Derudover har vi ingen kommentarer, da vi ikke kommenterer personaleforhold,” lyder det i en skriftlig kommentar fra bankens pressechef.

Som et kuriosum til sagen beskrev en lang række medier, herunder Finanswatch, i går, hvordan regeringen barsler med en lang række stramninger på hvidvaskområdet. Et af punkterne er, at fit and proper-kravet udvides til også at gælde den hvidvaskansvarlige og samtlige nøglepersoner i pengeinstitutter.

Læs også De lange knives nat i Danske Bank. Har formanden fejlet?

LÆS MERE

Sort september for Danske Bank. Hvor stor bliver udrensningen?

Hvem overtager Danske Bank, hvis Borgen mister jobbet?

Her er Danmarks mest pressede topchefer

Derfor er ambitiøs Mærsk-direktør fortid 

Førende headhuntere vender ny organisation ryggen

Bejlere kæmper for at overtage verdens største headhunter

Her er Danmarks førende headhunter