;
Wall Street (002)

Sponsoreret artikel

Hvor er aktiemarkedet på vej hen?

Det spørgsmål er der sikkert mange investorer, der stiller sig i øjeblikket.

Ovenpå et år, der har været alt andet end normalt, må vi også konstatere, at det samme kan siges om aktiemarkedet. For selv om et udbrud af en global pandemi – krydret med et amerikansk valg – naturligvis skabte frygt resulterede i faldende aktiekurser, så var det nok alligevel de færreste, der havde forventet, at investorerne her blot et år senere kan glæde sig over rekordhøje aktiemarkeder. Og det til trods for, at der endnu ikke er fuld kontrol over pandemien.

Kan det blive ved?

Aktiemarkederne er – mere eller mindre – kun gået fremad det seneste års tid. Virksomhedernes regnskabstal har været ganske glimrende efter omstændighederne, og seddelpressen har kørt og været med til at holde en hånd under aktiemarkederne; bl.a. ved hjælp af quantitative easing, hvor lande har været ude at købe op i finansielle aktiver for ikke at bunden skulle rasle ud af markedet. Det har virket til fulde, og mere til.

Spørgsmålet er så, om det kan blive ved? Interessen for at investere er større end nogensinde, og overalt ses der reklamer for aktieinvestering, CFD-handel, kryptovaluta… ja nærmest kun fantasien sætter grænser for, hvad der kan investeres i. Og hobbyinvestorer og lykkeriddere vælter ind på markedet i håb om at tjene en hurtig skilling, hvilket der også har været rig mulighed for.

Men især to farer lurer i horisonten – stigende renter og øget inflation.

Stigende renter og øget inflation

I løbet af den seneste tid er renten begyndt at stige. Det er i sig selv ikke alarmerende, da det sker fra rekordlave niveauer, og rentestigningen til trods må renteniveauet da stadigt også betegnes som værende historisk lavt. Det ændrer dog ikke på, at der er sket en mindre rentestigning, og stigende renter er som bekendt gift for virksomhederne, og dermed også aktierne.

Det samme kan siges om inflationen. Der er efterhånden flere årtier siden, at vi har oplevet en voldsom inflation, og vi er da heller ikke på nogen måde i nærheden af en rekordhøj inflation her og nu. Men som det også gælder renten, er der sket en vending, og inflationspilen peger nu mod nord. Og når inflationen stiger, kræver det højere afkast hos investorerne for at kunne opveje den inflation, der er.

Øjnene på speedometeret

Grundet stigende renter og øget inflation er der derfor god grund til at holde et vågent øje med speedometeret på aktiemarkedet. Renten er stadig lav, og inflationen lige så – men det kan hurtigt ændre sig. Og sker det, kan det ramme aktieinvestorerne hårdt.