;
velliv

Inside story

Sådan ruster pensionsbranchen sig til barsk inflationsverden

Efter et årti uden nævneværdig inflation er inflationen steget kraftigt i år. Spørgsmålet er, om den høje inflation er kommet for at blive, og hvordan det i så fald vil påvirke afkastet hos landets største pensionskasser. Det kan blive lidt af en gyser. InsideBusiness har spurgt PFA, Danica og Velliv, hvordan de ruster sig til den usikre fremtid.

Chefstrateg i Velliv, Henrik Henriksen, har bemærket en ændring hos den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell.

Igennem det meste af 2021 har Jerome Powell omtalt den stigende inflation som et midlertidigt fænomen. Men inden for de seneste måneder har Henrik Henriksen lagt mærke til, at Jerome Powell er begyndt at sige ”forventer”, før han siger ”midlertidig”, når han udtaler sig om den høje inflation.

Den sproglige forskel er måske minimal, men for Henrik Henriksen er det ikke uvæsentligt.

”Det skifte er kommet de seneste to måneder, hvor man nok har erkendt, at inflationen næppe er så midlertidig, men nok kommer til at vare et godt stykke ind i det nye år,” siger Henrik Henriksen.

Inflation er det store økonomiske tema i 2021.

Efter et årti uden nævneværdig inflation har flaskehalse skabt mangel på råvarer og store prisstigninger på materialer, hvilket har sendt priserne op. Det har skabt massive udfordringer i erhvervslivet. Tag bare Vestas. Vindmølleselskabet er hårdt ramt af flaskehalse og stigende råvarepriser, og sidste uge måtte Vestas igen nedjustere sine forventninger til i år med den prompte konsekvens, at aktiekursen faldt over 18 pct.

Men prisstigningerne er ikke begrænset til virksomhederne. De har også spredt sig til forbrugerne, og det har fået inflationen i USA til at stige til 6 pct. og 3,4 pct. i Europa. I Danmark steg forbrugerpriserne i oktober til 3 pct. – det højeste niveau i 10 år.

Hos landets pensionsselskaber bliver inflationsspøgelset fulgt tæt. Det gamle ordsprog, at inflation er tyven om natten, kan nemlig blive aktuelt igen, hvis inflationen bider sig fast, og kan tvinge centralbankerne til at hæve renterne markant.

”Vores hovedscenario er, at væksten bliver bedre end årtiet efter finanskrisen og lidt højere inflation. Men risikoen er, at inflationen ikke bare bliver lidt højere, men kommer til at ligge et stykke over det, som vi er vant til,” siger Henrik Henriksen, der som chefstrateg i Velliv er med til at forvalte en af landets største pensionsformuer.

Få har mærket inflationsryk på egen krop

Selv om Henrik Henriksen hører til en af seniorerne i den danske pensionsverden, var han blot et barn sidste gang, inflationen accelererede tilbage i 1970.

”Den eneste, der er tilbage fra dengang, er vel Warren Buffet. Vi andre forstår selvfølgelig dynamikkerne, der skaber inflationen, men vi er ikke mange, der har et personligt kendskab og har oplevet accelererende inflation,” siger Henrik Henriksen, der understreger, at han grundlæggende er optimist i forhold til den globale økonomi.

Velliv har dog taget de første geværgreb på porteføljen.

”Vi har købt lidt flere indeksobligationer og har reduceret beholdningen af almindelige obligationer. Det er de store geværgreb, man kan tage,” siger han.

Derudover køber Velliv ind i såkaldte OPP-projekter, hvor pensionsselskaber opfører ejendomme, som lejes ud til staten i en længere periode.

”Det er et alternativ til en obligation og giver en bedre forrentning og noget inflationsbeskyttelse,” fortæller Henrik Henriksen.

Grebene er foreløbig de eneste, som Velliv har taget i brug. Men skulle det – mod Henrik Henriksens forventning ske – at inflationen stikker mere af og varer ved, ligger de næste redskaber klar i værktøjskassen.

”Det scenario, hvor inflationen bliver rigtig varm, er en drillepind for en pensionsportefølje. Der vil det være investeringer i fast ejendom, der nok vil komme bedst ud, samt investeringer i råvarer. Omvendt vil obligationer have det svært, og aktier vil heller ikke have det supergodt på grund af de højere renter,” siger han.

”Hvad er der sket? Renten er faldet”

Hos landets tredjestørste pensionsselskab, Danica, tager investeringsdirektør Poul Kobberup indtil videre den høje inflation med ophøjet ro.

”Vi er ikke ude at ændre vores strategi væsentligt, selv om vi sidder og kigger ind i noget inflation. Centralbankerne har styret det flot siden finanskrisen og har hele tiden haft et mål om en inflation på 2 pct. Det er der, vi er, ” siger Poul Kobberup.

Danica mener derfor fortsat, at aktier er mere attraktive frem for obligationer, selv om Poul Kobberup holder fast i, at Danica skal have obligationer i porteføljen, desuagtet at renterne p.t. er lave og formentlig vil stige. Omvendt overvejer Danica, om selskabet skal have lidt flere aktier frem for kreditobligationer, tilføjer han.

Grundlæggende har Poul Kobberup svært ved at følge panikken over den stigende inflation. Faktisk ser han noget paradoksalt i reaktionen fra finansmarkederne.

”Det sjove er, at da hele det her begyndte for en måned siden, var der ingen grænser for hvor høje renterne skulle være. Men hvad er der sket siden? Renten er faldet, og det er, fordi centralbankerne har beroliget markederne. Derfor er der ikke den helt store panik,” siger han.

Mens Danica holder fast i obligationer i sin portefølje, har landets største pensionsselskab, PFA, solgt ud af obligationer. Det sker for at gå op i risiko, fordi PFA har en forventning om stigende renter i de kommende år.

I stedet øger PFA sin eksponering mod fast ejendom, der er blevet PFA’s ’nye obligationer’, og har købt op i indeksobligationer.

”Vi har mindsket vores andel af statsobligationer og har fyldt op med ejendomme,” siger Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

PFA’s forventning er, at inflationen også til næste år vil være over centralbankernes mål på 2 pct., men lavere end de meget høje niveauer lige nu. Det afgørende er, at lønpresset i både USA og Europa ikke udvikler sig, mener PFA.

”Vi har indarbejdet risikoscenariet i vores investeringer, og vi har ikke lagt alt på hverken rød eller sort. Vi har en balanceret tilgang, fordi ingen reelt ved, hvordan inflationen vil udvikle sig,” siger Tine Choi Danielsen.

Ændret politisk miljø om råvareinvesteringer

Historisk har råvarer og ejendomme været aktivklasser, der klarer sig godt i et finansielt miljø med stigende inflation. Sådan var det i 1970’erne, som var sidste gang med længerevarende høj inflation.

I pensionsbranchen er det også de aktiver, som man står klar til at kaste sig endnu mere ind i, hvis det mod forventning sker, at inflationen ikke løjer af.

Spørgsmålet er dog, om pensionsselskaberne på samme måde kan kaste sig over investeringer i råvarer i kampen for at inflationssikre pensionsporteføljerne? Siden dengang har det politiske miljø ændret sig radikalt, og langt de fleste pensionskasser har i dag skrappe regler for investeringer i fossile brændstoffer og generelt strikse ESG-krav.

”Noget af det, der giver den bedste inflationsbeskyttelse, er råvarer. Det har også været inde i vores overvejelse, men vi har også nogle ESG-politikker, som måske ikke gør det så ligetil at købe op i denne type aktiver,” siger Tine Choi Danielsen.

Læs mere

Forsikring & Pension tager opgør med interne stridigheder med stor ændring

PFA-topchef advarer mod nye spillere på pensionsmarkedet

Hårdt udskilningsløb i forsikringsbranchen: Grønne biler er kamppladsen

Se vindere og tabere i pensionsbranchen under nyt regime

Forsikringsselskaber tørner sammen med pensionsbranche i ophedet SUL-debat

Pensionsudfordrer gafler storkundeaftaler fra pensionsgiganter på kritisk tidspunkt

Afsløring: Finanstilsynet angriber offensive pensionsselskaber