;
Nordea

Inside story

Her skal investeringerne placeres for at tjene på coronakrisen

De dybe aktiedyk er også en gylden mulighed for at tjene penge for privatinvestorer, pensionskasser og fonde. Men hvilke lande, brancher og selskaber vil klare sig bedst på den anden side? Fire af landets skarpeste investeringshjerner giver deres vurdering af markedet og gode steder at investere.

Har vi nået bunden af aktiemarkederne? Det er det store spørgsmål for både store og små investorer i disse dage, hvor det tordner først og fremmest i én retning: nedad. Der hersker ikke nogen tvivl om, at kursernes udvikling går hånd i hånd med smittespredningen og dødsfaldene som følge af coronavirussen, og vi ved endnu ikke, hvor hårdt USA og Nordeuropa bliver ramt. Men en række af landets skarpeste økonomer fra Nordea, Maj Invest, Danske Bank og Velliv er behersket optimistiske,

En af de økonomer, der hører til blandt de mere optimistiske, er chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Danske Bank. Her er meldingen, at man så småt skal gå i gang med at sælge ud af obligationer for at købe op i aktier.

”Skal man gøre noget på porteføljeniveau, så vil jeg anbefale, at man begynder at sælge ud af obligationer for at vægte op i aktier, så risikoprofilen matcher tiden fra før de store aktiefald. Ser man på enkeltaktieniveau, så gælder det om at købe op i kvalitetsselskaber, der har produkter, som vil være lige så efterspurgt, når det her er overstået.”

Med andre ord handler det om at undgå flyindustri og krydstogter med mere og i stedet købe ind hos globale techspillere med masser af penge på kistebunden såsom Apple og Microsoft. Risikoen er dog fortsat, at det amerikanske aktiemarked fortsat kan stå over for en nedtur eller flere.

”Det er stadig for tidligt at spå om f.eks. S&P500 har nået bunden. I den kommende tid kommer vi nemlig til at se nøgletal, der ser helt forfærdelige ud. Og det kan presse markederne. Det samme gælder udviklingen i sygdommen og antal nysmittede, som markederne holder nøje øje med.”

Ifølge Drusebjerg er det positivt, at der har været store finanspolitiske indgreb, som nu begynder at virke, så kreditmarkederne begynder at bløde op, ligesom det er værd a bemærke, at USA’s er gået voldsomt ind med store hjælpepakker.

Jeppe Christiansen: Makrokrise kan blive til finanskrise

Også en af de mest erfarne eksperter på investeringsområdet, Maj Invests topchef og stifter, Jeppe Christiansen, ser overordnet også positive træk ved de seneste ugers udvikling.

”Det er et stort lyspunkt, at man har kunnet håndtere det her i Kina, Japan, Sydkorea, Taiwan og Singapore. Nu venter vi på, at vi ser en udfladning i Italien, hvor meget tyder på, at forurening og alderssammensætning har ramt dem ekstra hårdt. Men andre dele af Europa og især Nordeuropa kan komme til at klare tingene bedre. I USA har markederne allerede nu læst, hvordan sygdommen har ramt Europa, og derfor er størstedelen af nedturen allerede priset ind i aktiemarkedet.”

Jeppe Christiansen holder primært øje med udviklingen i den globale efterspørgsel, fordi markedet har fået et så hårdt og dybt stød. Men heldigvis kommer vi til at undgå en krise à la 30’erne, da staterne har sat så hårdt ind med hjælpepakker.

“Indtil videre er det her en makrokrise, der godt kan udvikle sig til en finanskrise. Det er lige modsat finanskrisen, der startede i bankerne, men udviklede sig til en makrokrise. Problemet er, at man er rigtig hårdt ramt i en del af serviceindustrien, som er ret stor: underholdningsøkonomien, rejser, fly og turisme. Og det er ikke sådan, at man taber lidt omsætning, nej, der er virksomheder som oplever, at hele toplinjen forsvinder. Det her rammer jo bredt. Og som jeg forstår det, har udviklingen også betydet, at selv markedet for takeaway går ned.”

Nordea: Hold fast i USA

Også Nordea er investeringsstrateg Andreas Østerheden også af den opfattelse, at meget af den kommende smittespredning i USA er ved at være priset ind i aktiemarkedet. For ham er det store tema, hvor hurtigt verdensøkonomien kommer på fode igen:

”Vi tog risiko af på aktier for tre uger siden, det store spørgsmål er, hvornår vi skal begynde at købe op efter det største og hurtigste aktiefrasalg nogensinde. Skal vi dybere? Vi kan ikke udelukke, at fortsat dårlige nyheder fra USA lægger en dæmper på markedet.”

Alligevel er det USA, som Andreas Østerheden skeler til, for at ligge mest muligt fordelagtigt, når markederne vender. Også fordi de strukturelle ting såsom lav inflation og endnu lavere renter taler for de amerikanske vækstaktier:

”Vi har en overvægt af amerikanske aktier. Det hænger sammen med, at vi er glade for mange af de vækstselskaber, der ligger der. Mange kender nok de store selskaber som Apple, Google og Amazon, som alle ligger i de indeks. De amerikanske aktier samt medicinalaktier globalt er også et sted, man kan kigge hen, mens vi endnu ikke læner os ind i de sektorer, der har taget mest tæsk på det seneste, f.eks. industrisektoren eller inden for cyklisk forbrug såsom bilproducenter, luksusvarer eller flyindustrien. Der er nogle sektorer, der bliver hårdere ramt af krisen, og derfor er det vigtigt at have en bred vifte af aktier i sin investeringsportefølje.”

Andreas Østerheden konstaterer, at verdens politikere og centralbankchefer viser handlekraft. Netop centralbankerne forsøger at sende penge ud i systemet og derigennem få gang i kreditmarkederne, som flere steder praktisk talt er blevet sat ud af drift.

”Selv i det danske realkreditmarked har vi oplevet faldende obligationskurser, selv om det ellers typisk er obligationer, der klarer sig godt, når aktier falder. Det kan delvis tilskrives, at mange investorer har været nødt til at skaffe likviditet og derigennem sælge, hvad de har på bøgerne, og det har ikke blot ramt aktier, men også mange obligationssegmenter. De danske realkreditobligationer har yderligere været ramt af mange udstedelser på det seneste.”

Jo længere tid det tager, desto værre, advarer Andreas Østerheden

”Det kan deles op i tre chok. Både et udbuds-, efterspørgsels- og et finansielt chok. Produktionen rammes, f.eks. når man sender arbejdere hjem på grund af smittefare, mens det også er svært for forbrugerne at bruge penge, hvis man kun må være hjemme. Uroen på finansmarkederne kan betyde, at virksomhederne har svært ved at optage lån og finansiere den løbende drift. Varer krisen længere tid, kan det betyde, at arbejdspladser må lukke og kan trække økonomien i en dybere krise.”

Hos Velliv frygter man langvarig aktietørke

Hos pensionskoncernen Velliv sidder den erfarne chefstrateg Henrik Henriksen. Han hæfter sig i højere grad ved, at de asiatiske økonomier ser ud til at have fået et afgørende forspring.

”Kina er duksen, når det gælder bekæmpelsen af corona – og deres økonomiske aktivitet ser ud til at være tilbage på sporet. Vi kan jo se, at spillere som Apple og Pandora lukker ned i resten af verden, men holder deres butikker åbne i Kina. Vi ser samme tendenser i Taiwan og Sydkorea, så de er tydeligvis på vej ud af problemerne, der er størst i Europa og bevæger sig tættere på USA.”

Med det bagtæppe er Henrik Henriksen også den mest skeptiske af de fire investeringseksperter:

”De sidste dages ro på markedet hænger sammen med de store statspakker, men usikkerheden er meget stor, og de kommende ugers nøgletal vil blive rigtig grimme. Derfor er der en risiko for, at vi ikke har set bunden. I markederne er der nu indregnet en recession af tre til seks måneders varighed. Trækker det ud over det, så får vi et dyk mere.”

Henrik Henriksen sammenligner med udviklingen fra november 2008 og fremefter, da finanskrisen slog bunden ud af markederne:

”Det tog fire måneder, før man nåede en bund, fordi der var 10 procent tvivl om, hvorvidt de finansielle markeder var ved at udånde. Det kan blive til et mentalt krævende forløb, hvor tingene ligger og siver. Hvis det her fortsætter mange måneder endnu, så har økonomierne det så svært, at jeg næsten ikke tør tænke på det.”

Set med investeringsbriller er emerging markets ifølge Henrik Henriksen delt i to. Det går relativt godt i Asien, mens Sydamerika er hårdt ramt.

”Der er nogle sektorer, der kommer til at klare sig bedre end andre i det her. Der vil fortsat være efterspørgsel efter onlineprodukter, tech og farma. Det er typisk meget robuste brancher med meget lav gearing og godt cashflow. De burde komme fornuftigt gennem det her,” siger Henrik Henriksen fra Velliv.

 

LÆS OGSÅ

Her er kapitalfondenes ofre for corona-krisen

Bankdirektører og revisorer: Sådan rammer krisen Danmark

Politisk rivegilde om 90 indefrosne feriemilliarder

Mette Frederiksens næste træk kan blive lige så alvorligt

Fra massefyringer til kassekredit. Her er erhvervslivets ønsker til regeringen

Corona er en black swan-event. Fascinerende og dybt foruroligende

Risikoen for en corona-recession tårner sig op

Danske Bank på katastrofekurs på afgørende lånemarked

Hvad bliver Nykredits næste træk?

Banker står splittede om nyt guldrandet gebyr

Axcel og Norden i brat nedtur