NPinvestor smaæ

Inside story

Investorer brænder sig på Københavns minibørs

Bølgen af nye vækstselskaber på First North i København har budt på mange nedture for investorerne. Langt de fleste selskaber har tabt millioner i værdi, siden de blev noteret. Men et enkelt selskab redder listen fra katastrofen.

Børsnoteringen af Green Mobility i 2017 markerede starten på en ny æra for den københavnske vækstbørs First North. Men det, der skulle have været en fest, har indtil videre været lidt af en fuser for aktionærerne.

I onsdags blev endnu et selskab tilføjet til First North-familien i form af det digitale PR-selskab HypeFactors, og på trods af heftig debat om værdiansættelsen af selskabet samt – paradoksalt nok – selskabets tvivlsomme marketingmetodik i forbindelse med udbuddet, lykkedes det alligevel topchef Casper Janns og resten af holdet bag HypeFactors at sælge aktier for knap 27 millioner kroner. Udbuddet blev dermed overtegnet med 33 procent og ambitionen om en markedsværdi på 50 millioner kroner indfriet.

Men hvordan er det egentlig gået de øvrige aktier på First North? InsideBusiness kaster i denne uge et blik på aktierne på den omdiskuterede minibørs. For mens et par af de nye aktier er steget i kurs, har langt de fleste tabt værdi, siden de blev udbudt til offentligheden.

Af de i alt otte selskaber, der er blevet børsnoteret på First North Copenhagen siden noteringen af delebilskonceptet Green Mobility i juni 2017, er kun to af dem steget i værdi. De resterende seks aktier er faldet og har tilsammen tabt 210 millioner kroner i forhold til den værdi, de blev udbudt til. Det viser en opgørelse, som InsideBusiness har lavet.

Blandt de aktier, der har tabt mest, er rengøringsappen Happy Helper, der ligesom HypeFactors er blevet kritiseret for netop sin høje værdiansættelse. Happy Helpers markedsværdi er faldet 55 millioner kroner svarende til 47 procent i forhold til udbudskursen.

Heller ikke det danske medtechselskab ViroGates, som har Coloplast-familien i ryggen, har vist sig at være en god forretning for de tidlige aktionærer. Her er værdien til dato faldet med 11 procent, svarende til 30 millioner kroner, siden noteringen i juni i år.

Men med et værditab på 71 millioner kroner, eller hvad der svarer til 66 procent af den oprindelige markedsværdi, er NPInvestor den af de nye aktier på First North, som har fået flest tæsk af aktionærerne.

Sagen kort

De otte selskaber, der for nylig er blevet noteret på den københavnske vækstbørs First North, har fået en svær start.

Seks af de otte nye selskaber er faldet i værdi, mens kun to selskaber har øget deres markedsværdi på First North. Tilsammen har de tabt omkring 8 millioner kroner i værdi siden midten af 2017.

Det var ellers meningen, at genoprejsningen af First North skulle vinde investorernes tillid tilbage. Siden First North-børsen blev lanceret tilbage i 2005, har den nemlig været omgærdet af kontroverser, idet det i børsens første leveår var svindel og lavkvalitetsselskaber, der prægede vækstbørsen.

Under finanskrisen kollapsede det lille børsmarked totalt og efterlod First North tom for nynoteringer i godt 10 år. Så da First North med noteringen af Green Mobility i 2017 kunne erklære ’børstørken’ for ovre, var der stor optimisme at spore blandt både aktionærer, virksomheder og hos Nasdaq.

Men den nye noteringsbølge på First North tyder indtil videre ikke på for alvor at have genvundet investorernes gunst.

Den lille fintechvirksomhed NPinvestor, der er en elektronisk finansiel nyhedstjeneste for private investorer, fik en dramatisk entré på børsen og er aldrig kommet sig efter den kaotiske debut. Aktierne er aldrig siden noteringen blevet handlet til mere end den kurs på 17 kroner per aktie, som de i januar blev udbudt til.

Aktien faldt, alt er som før

At selskabet ville få det svært på børsen, kunne man dog fornemme, allerede inden det blev børsnoteret, og også efter noteringen er ulykkerne regnet ned over selskabet.

Det første forsøg på en børsnotering slog fejl, angiveligt på grund af tekniske problemer, og i andet forsøg måtte tegningsperioden forlænges med tre dage. I tredje og sidste forsøg lykkedes det at børsnotere selskabet med hjælp fra eksmilliardæren Erik Damgaard, der er storaktionær i selskabet, og som også har været med til at udvikle den handelsplatform, Straticator, som NPInvestor udvider forretningen med.

For aktionærerne er nedturen imidlertid fortsat, idet månederne efter børsnoteringen har budt på en stor nedjustering med konsekvenser helt ind i 2020 samt et ubelejligt og pludseligt farvel til en af koncernens nøglepersoner, direktør Jan Svane Mathiesen, der stod i spidsen for fondsmæglerselskabet under NPInvestor-gruppen.

Selskabets topchef, Jan F. Andersen, der også er medejer og medlem af bestyrelsen, har ikke meget at sige om aktiens udvikling. Men han lægger ikke skjul på, at han gerne havde set kursen ligge i et andet leje.

”Vi havde selvfølgelig gerne ønsket os noget andet” siger han og tilføjer, at fremtidsudsigterne for så vidt ikke har ændret sig i forhold til det, der i sin tid blev skrevet i prospektet.

Men de seneste børsmeddelelser fra selskabet vidner om, at de positive udsigter i hvert fald er skudt længere ud i fremtiden. Nedjusteringerne har ændret forventningerne til 2018 fra indtægter på 4,5 millioner kroner til en forventning om indtægter på kun 1 til 1,5 millioner kroner. Ved samme lejlighed blev forventningen om et overskud i 2019 ændret til en forventning om underskud i størrelsesordenen 3-4 millioner kroner, og forventningerne til 2020-overskuddet blev nedjusteret med 4-6 millioner kroner.

Jan F. Andersen understreger, at NPInvestor i lighed med de øvrige aktier på First North er forbundet med større risiko end investeringer i de store Nasdaq København-selskaber, og at det er i det lys, man bør vurdere selskabet. Som investor bør man generelt tænke mere langsigtet, når man handler med den slags mindre selskaber, fortæller han.

”Men jeg skal ikke komme med hverken kort- eller langsigtede anbefalinger om vores aktie. Det er et nyt, spændende koncept, hvor vi udfordrer alle de store spillere og kommer med en ny forretning, som kan nogle helt andre ting. Så vi har stadigvæk masser af forventninger og ønsker om, at det her kan blive rigtig spændende, præcis som vi også har ytret i vores prospekt,” siger han.

Robotvirksomhed trækker op

På trods af de mange aktienedture på First North er der også enkelte positive historier iblandt, og derfor har de nye selskaber på First North som helhed kun leveret et lille minus til aktionærerne.

Delebilkonceptet Green Mobility og den fynske robotvirksomhed Odico har som de eneste af de nye aktier på First North leveret et positivt afkast til de aktionærer, der har været med fra start. Takket være de to selskabers kursudvikling har First Norths nye selskaber tilsammen præsteret et lille minus på 7 millioner kroner siden noteringen af Green Mobility i 2017.

I forhold til de nye selskabers samlede markedsværdi på 1,3 milliarder kroner er det ikke en stor ændring, men regner man de gamle selskaber sådom Jobindex, Egnsinvest og FastPassCorp med, er værdien af First North som helhed faldet med ikke 7, men 90 millioner kroner.

Det er Odico, der for alvor trækker op. Selskabet, der blev noteret for knap to måneder siden, er vokset med 176 millioner kroner i værdi, hvilket svarer til en stigning på 153 procent. Odico har så at sige reddet First North-aktionærerne fra en gedigen nedtur.

”Så var det da også godt, at vi kom på,” lyder det muntert fra topchef i Odico Anders Bundsgaard.

Han er fortsat tilfreds med valget af First North Copenhagen, også selv om den svenske børs på et tidspunkt var med i overvejelserne.

Hvordan har I det med at være det selskab, der i øjeblikket trækker First North Copenhagen op?

”Jeg er sikker på, at de andre nok skal komme efter det. Jeg synes ikke, jeg kan se nogen plattenslagere her. Det er en vækstrejse og et langt sejt træk for alle de virksomheder, der er med,” siger han og fortsætter:

”Hvis jeg skal pege på en enkelt ting, som adskiller os for flere andre, så er det, at vi ikke fik en corner stone investor med. Vi fik 3.600 aktionærer med, som alle sammen var små, og det gør, at der er noget omsætning i aktien og noget aktivitet omkring den,” siger Anders Bundsgaard.

Sammenlignes med venture

Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets, påpeger, at mange af de nye selskaber stadig er så unge, at de bør sidestilles med ventureinvesteringer snarere end aktieinvesteringer. Derfor er de forbundet med stor risiko, men også potentielt en stor upside, for de tidlige aktionærer.

”Man skal passe på med at skære alle over en kam. For vi synes, der er nogle selskaber af relativt lav kvalitet på First North, mens der så også er nogle få interessante højrisikocases derovre. Men vi kan ikke som sådan kan sige, hvad de skal koste, og det er jo et problem på aktiemarkedet, når værdien kan være alt fra nul kroner til høj,” siger han og tilføjer, at man som investor godt kan vænne sig til det billede, at et enkelt selskab som Odico alene sørger for at First North bliver trukket op i nærheden af nul.

”Med det billede af selskaber og med den forretningsmodel, de har, så er jeg ikke overrasket. Jeg tror, man må påregne det, og det bliver ikke anderledes med det nye medlem, HypeFactors. Man er med som ventureinvestor, og det er oftest kendetegnet ved, at man taber penge de fleste steder, indtil man måske rammer tidobleren.”

Tilfreds med ny aktivitet

Uanset om den lille børs er steget eller faldet, er Carsten Borring, der er noteringschef på Nasdaq i København, grundlæggende tilfreds med de seneste års udvikling af markedspladsen First North Copenhagen.

”Jeg er mega stolt over det, der sker lige nu, og vi har arbejdet længe og målrettet for, at det kunne ske. Kunderne, det vil sige investorer og selskaber, kan nu finde hinanden på vores markedsplads og handle, og det er jeg meget tilfreds med,” siger han og fortsætter:

”I forhold til selskabernes performance, så er det vigtigt at huske på, at afkast altid er forbundet med risiko. Her er volatiliteten højere og likviditeten mindre end på de store markedspladser, og så har vi med små startups at gøre, hvor risikoen bare er større. Så kan det godt være, at flertallet af virksomhederne er faldet, og det er selvfølgelig altid ærgerligt, når nogle går den retning. Men hvis du havde investeret bredt i dem alle sammen, så havde du nok ligget omkring nul nu, vil jeg tro.

”Man skal også huske, at det er et øjebliksbillede, og at det kan se helt anderledes ud i morgen.”

LÆS OGSÅ

Rådgivere spinder guld på sønderskudt vækstbørs

Investorer frygter ny nedsmeltning på Københavns minibørs

Her er børsens varmeste salgsemner

Erhvervslivets top har ikke hånden på kogepladen 

Virksomhederne lefler for investorerne som aldrig før

Oprør ulmer blandt Pandoras ejere

Kan han redde Pandoras udskældte topchef?