;
Nasdaq

Inside story

Investorer frygter ny nedsmeltning på Københavns minibørs

Aktierne på First North i København bliver ved med at skuffe investorerne, men de tvivlsomme børsnoteringer fortsætter. Nu er Hypefactors på vej med voldsom værdiansættelse. Ventureinvestorer frygter gentagelse af minibørsens kollaps i 2009.

Efter 10 års børstørke så det ud til, at de små børsnoteringer var ved at vende tilbage til Danmark. Men en række børsflop på den københavnske minibørs Nasdaq First North har efterladt investorerne dybt skuffede. Man er nu begyndt at drage paralleller til førkriseårene, hvor tilliden til First North fuldkommen forsvandt.

”Der har jo været en lang periode, hvor der har været helt dødt for børsnoteringer, og det var, fordi der var nogle investorer, som brændte fingrene på de her selskaber,” siger Ulla Brockenhuus-Schack, der har været administrerende direktør i ventureselskabet Seed Capital lige så længe, som First North Copenhagen har eksistereret.

”Jeg kan godt være bekymret for, at det sker igen. For jeg synes ikke, det ser ud til, at vi har lært noget. Det ville jeg være rigtig ked af, for vi har brug for et fungerende kapitalmarked,” fortsætter hun.

Hun undlader at nævne konkrete eksempler, men man behøver blot kaste et hurtigt blik på de noterede First North-aktier for at se problemet.

Store værditab

Mest markant i nyere tid var børsnoteringen af rengøringsportalen Happy Helper, som, siden handlen startede i april, har tabt 44 procent af værdien. Men det selskab står langtfra alene. På First North finder man også blandt andre NPinvestor, Conferize, Green Mobility og Agillics. Selskaber, der har tabt værdi for aktionærerne, siden de blev børsnoteret.

Fælles for de selskaber, der den seneste tid er blevet noteret på First North Copenhagen, er, at værdiansættelsen har været for høj på noteringstidspunktet. I flere tilfælde alt for høj.

Happy Helper sigtede som bekendt efter en markedsværdi på 120 millioner kroner, selv om omsætningen kun var 1,2 millioner kroner, og man frygter nu, at samme fejl vil blive gentaget med den kommende børsnotering af pr-selskabet Hypefactors. Her sigter man efter at rejse 20 millioner kroner og vil dermed ramme en markedsværdi på omkring 50 millioner kroner – såfremt alle aktierne bliver tegnet.

Og ligesom det var tilfældet med Happy Helper, er det ikke de finansielle nøgletal, men derimod forventninger til fremtiden, der ifølge ledelsen beretter så høj en markedsværdi.

”Flere faktorer spiller ind, men en væsentlig faktor i et selskabs værdiansættelse er det fremtidige potentiale tilbagediskonteret med en præmie, der afspejler usikkerheden. Og når man som vi går på børsen tidligt, er præmien til aktionærerne meget stor. Værdiansættelsen er i øvrigt ikke udarbejdet af os, men af vores rådgivere Kapital Partner, der også var dem, der satte værdien på Odico,” siger Casper Janns, der er administrerende direktør i Hypefactors.

Gambler på fremtiden

Sådan er det gået aktierne på First North

På børsen First North Copenhagen er 18 aktier i dag noteret.

Sådan er det gået 9 udvalgte aktier siden noteringen:

NPinvestor: -67 procent

Conferize: -1 procent

Green Mobility: -15 procent

Agillic: -2 procent

Virogates: – 12 procent

Happy Helper: -44 procent

Wirtek: -85 procent

Odico: +164 procent

JobIndex: +142 procent

Af prospektet fremgår det, at selskabet i dag kun har solgt 21 licenser, og Casper Janns oplyser til InsideBusiness, at licensprisen kan være op til 26.000 kroner.

Det svarer til en omsætning på omkring en halv million kroner, såfremt alle kunderne har købt den dyreste løsning.

Hvis selskabet sælger alle de aktier, man sigter imod og rammer den ønskede markedsværdi, vil selskabet handles til mere end 100 gange omsætningen – ligesom Happy Helper – og selv om topchef Casper Janns ynder at sammenligne med biotekaktier, så er der ingen sklerosebehandling på vej fra Hypefactor.

”Når man vil udvikle en tung teknologiløsning som Hypefactors, så er der meget store investeringer i starten, og her kan du godt sammenligne det med farma. Der er meget store omkostninger, indtil du har noget, du kan gå ud med. Til gengæld er teknologien meget skalerbar, så hvis det lykkes, sådan som vi planlægger, så kan udrulningen gå stærkt, og så er der også en meget stor up-side i det,” siger han.

Minder om første kollaps

De mange børsflop og urealistiske værdiansættelser på First North vækker også mindelser om det store kollaps af den lille aktiebørs, der fandt sted lige omkring finanskrisen.

Da der var mest fart på, var 26 virksomheder noteret på First North Copenhagen, men de er stort set alle væk i dag – med undtagelse af JobIndex, som gennemgående har præsteret fint, og enkelte andre mindre selskaber.

Den københavnske minibørs var plaget af svindelsager og tvangsafnoteringer, og aktierne havde grundlæggende svært ved at vokse.

I 2009 havde mere end en tredjedel af alle selskaberne på First North tabt mere end 90 procent af deres markedsværdi.

Siden har First North forsøgt at genopbygge tilliden til markedet, og i 2017 og 2018 er antallet af nye børsnoteringer steget markant. Men hvis selskaberne bliver ved med at skuffe investorerne, ender First North med at tabe sit omdømme på gulvet igen, frygter investorer, som InsideBusiness har talt med.

”Jeg synes ikke, de lægger særlig positivt an til det renommé, som First North burde forsøge at genskabe efter de svære år for 10 år siden. Jeg synes, det er et problem med First North i øjeblikket, at man i mangel på transaktionsvolumen vælger at tage nogle unge selskaber under sine vinger og børsnotere dem, selv om de er for små og trænger til at genoverveje deres værdiansættelse. Hvis selskaberne så ender med at skuffe investorerne, så gør det kun ondt værre,” lyder det fra en investor.

Skandalerne i de tidligere år af First North med bedraget i Abaris Ejendomme, Nordic Corporate Finance og det skandaleramte selskab Nanocover, står tilbage som nogle af de allerstørste fejltagelser for First North, og de endte med at koste mest for troværdigheden.

Men andre selskaber fra fortiden spøger også stadig, såsom konsulentselskabet Wirtek, der har haft en svær tid siden børsnoteringen i 2006. Her er aktiekursen faldet med mere end 95 procent.

Urealistisk høj værdi

For teknologiinvestoren Jimmy Fussing fra venturefonden Sunstone Capital er det ikke svindelsager, men urealistiske værdiansættelser og selskabernes modenhed, der bekymrer mest i dag

”Hvis de virksomheder, der går på børsen er for unge, så risikerer investorerne at få en dårlig oplevelse, hvis vi får en ny nedtur. Det er min bekymring, og det ødelægger det for os alle sammen,” siger han og fortsætter:

”Vi skal passe på, at vi ikke kommer til at stå en dag og fortryder, hvad der blev børsnoteret på First North.”

Han og flere andre investorer pointerer, at der i dag er flere selskaber på First North, som har valgt at lade sig børsnotere efter at have fået et nej tak fra ventureinvestorerne, og hvis børsnoteringen ender med at blive en nødløsning, fordi det er lettere at lade sig børsnotere end at skaffe venture- eller englefinansiering, er det et problem.

”Vi har jo set historisk, at nogle virksomheder har valgt at blive børsnoteret, fordi de af den ene eller anden årsag ikke kunne sikre sig finansiering på anden vis. Min bekymring er, at der er virksomheder, som vælger børsnoteringen som en sidste udvej til finansiering. For man risikerer, at de virksomheder der ender med at blive børsnoteret, simpelthen er for unge,” siger han.

Nasdaq: Det var konjunkturerne 

Carsten Borring, der er chef for de danske børsnoteringer på Nasdaq, lægger vægt på, at First North netop er for små virksomheder, som derfor også er mere risikofyldte end virksomhederne på de øvrige børsmarkeder.

At First North endte som den katastrofe, det blev i 2009, tilskriver han alene konjunkturerne.

”Det kan godt være, vi var lidt tidligt ude med First North i 2005, men vi syntes, vi så noget. Og så kom der jo en kæmpe finansiel nedtur, som ramte især de mindre virksomheder ekstremt hårdt,” siger Carsten Borring.

Er I ved at gentage det, der skete på First North Copenhagen før finanskrisen?

Nu er jeg jo ikke makroøkonom, så jeg kan ikke spå om, hvordan det vil komme til at se ud. Men jeg synes, det er dejligt at se, at vi har fået 330 selskaber på First North i Norden, og kunderne tager en diversificeret risiko. De ved godt, de ikke skal lægge alle deres spareskillinger her, og det er da, synes jeg, rigtig positivt.

LÆS OGSÅ

Her er børsens varmeste salgsemner

Erhvervslivets top har ikke hånden på kogepladen 

Virksomhederne lefler for investorerne som aldrig før

Oprør ulmer blandt Pandoras ejere

Kan han redde Pandoras udskældte topchef?

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef