aarup web

Inside story

Jacob Aarups vilde opkøbsplaner får kold skulder af investorer

Carlsberg-tocphef Jacob Aarup-Andersens planer om at købe en britisk konkurrent for 27 mia. kroner vækker ikke begejstring i bryggerigigantens bagland.

Jacob Aarup-Andersen har længe haft en stor stjerne hos mange investorer, og især i sin tid i servicekæmpen ISS fik han skabt noget tiltrængt ro om det pressede selskab.

Aarup-Andersens skifte til bryggerigiganten Carlsberg har dog ikke haft samme antydning af stjernestøv over sig.

Måden, han blev hentet til ølkæmpen på, var i sig selv en smule tankevækkende. Bryggeriet havde længe uden held jagtet en afløser til Cees ’t Hart, hvorefter man valgte at pege på Aarup-Andersen, der på det tidspunkt havde været topchef i ISS i under tre år.

Det var mange investorer ikke udprægede tilfredse med, og forløbet blev ikke mindre specielt af, at formanden i Carlsberg var ingen ringere end den ombejlede erhvervsmand Henrik Poulsen, der gennem en årrække havde siddet i ISS’ bestyrelse og sågar været næstformand frem til 2022.

Da Aarup-Andersen tidligere i år præsenterede en ny, opdateret strategi for Carlsberg, var investorerne da heller ikke just imponerede, og da det i sidste uge kom frem, at den danske gigant havde lagt et bud på hele 27 milliarder kroner for aktierne i den britiske læskedrikgigant Britvic, blev tvivl erstattet med dyb skepsis.

Nyheden om Carlsberg og Aarup-Andersens opkøbsplaner sendte bryggeriets aktie ned med over 8 procent fredag, hvilket må ses som en klar indikation på, at koncernens aktionærer ikke er begejstrede.

”Er det virkelig den her vej, man vil gå? Nu har vi i årevis hørt om, at væksten skal komme fra Asien, og så vil man købe op på det britiske marked. Her er markedet generelt under pres, og der er slet ikke udsigt til samme vækstrater. Og så virker den pris, som man er villig til at betale, også høj – især fordi man må kalkulere med, at Carlsberg er klar til at hæve prisen 1-2 gange,” siger en investor til InsideBusiness.

Flere andre investorer hæfter sig ligeledes ved, at der for dem at se er tale om et markant strategiskifte, som de har svært ved at se ideen med.

”Det her kommer meget uventet, da historien længe har været, at man ville skabe vækst organisk. Samtidig har man stort set altid haft fokus på opkøb inden for øl, men nu vil man betale en ganske høj pris for et selskab, der producerer en række forskellige drikkevarer,” forklarer en investor og peger på, at Carlsbergs britiske opkøbsmål blandt andet står bag juicemærket Robinsons samt fremstiller Pepsi på licens.

Opkøb har været skrinlagt

At Carlsberg og Jacob Aarup overhovedet kaster sig ud i et så markant opkøb nu, er i sig selv ganske opsigtsvækkende.

Selv om den danske gigant løbende har opslugt mindre konkurrenter gennem årene, har alle opkøb af en vis størrelse været skrinlagt mere eller mindre siden det problematiske opkøb af Scottish & Newcastle i 2008.

Dengang betalte Carlsberg 76 milliarder kroner for at overtage det genstridige britiske bryggeri med henblik på at få fuld kontrol med BBH, der var en vigtig spiller på det russiske ølmarked.

Netop her så Carlsberg store vækstmuligheder, alt imens det vesteuropæiske marked var langt mere presset og i højere grad handlede om at fastholde markedsandele.

Så mange aktier har de i Carlsberg

Herunder ses en række af landets store pensionskassers beholdning af Carlsberg-aktier i millioner kroner.

Industriens Pension: 508
PensionDanmark: 476
Danica: 385
PFA: 371
ATP: 359

Efter Ruslands annektering af Krimhalvøen faldt værdien af BBH og de russiske aktiver dog voldsomt, og Carlsberg valgte at fokusere på andre vækstområder, herunder Asien og Kina.

Set i det lys undrer flere investorer sig over, hvorfor Jacob Aarup og Carlsberg nu vil købe op på det britiske marked, hvor konkurrencen er hård, og købekraften er under pres.

En undren, der bakkes op i en analyse fra storbanken Citi, der påpeger, at væksten i Britvics de kommende år vil være lavere, end man forventer af Carlsbergs egne nøgletal.

“Selv om opkøbet af Britvic ville øge koncernens tilstedeværelse i Storbritannien, Frankrig og Irland samt potentielt give ny adgang til Brasilien, ser det overordnede strategiske rationale i transaktionen ikke overbevisende ud efter vores mening,” skriver Citi i en kommentar.

Carlsberg har indtil videre ikke ønsket at kommentere sagen yderligere, efter at man i sidste uge for anden gang fik sit bud på Britvic afvist. Det danske selskab skal nu overveje, hvorvidt man vil forsøge igen.

 

Læs mere

Børsgiganters milliardopkøb skuffer

Investorer frygter gigantbud fra Mærsk

Dansk detail-profil skal rydde op i Tritons problembarn efter kæmpe tab

Advokathus snupper M&A-profil hos Kammeradvokaten

International kapitalfond køber sig ind i dansk industriklenodie

Catacap har sat punktum for kapitalrejsning i ny fond: ”Det er lidt mindre end håbet og forventet”

Maj Invest er mellemled i PKA’s alliance med fond med Novo-ejer i ryggen

Udenlandske kapitalfonde køber op i Danmark