;
filosofibog

Kultur

Kan vi bruge filosofien til noget?

Forfatteren Ole Fogh Kirkeby har skrevet bogen ’Hvad kan filosofi?’, der skal forsøge at redegøre for vigtigheden af, at den filosofiske praksis og kraft også er en del af den postpandemiske verden.

Da undertegnede blev bevidst om anmeldelsen af denne bog, var det med en forventningsglæde. Filosofi har altid været lidt abstrakt, så forventningen var at komme et par skridt tættere på og forstå begrebet filosofi lidt bedre.

Med udgangspunkt i 12 aspekter af den filosofiske praksis forsøger forfatteren at redegøre for filosofiens kraft og vigtighed i dag med den overbevisning, at den postpandemiske verden ikke overlever uden filosofi.

Hvad er filosofi?

Men hvad er filosofi egentlig? Forfatteren skriver, at filosofi er den disciplin, der frem for alle andre handler om, hvordan vi skærper klarheden i forholdet til os selv. Lidt forenklet oversat må det betyde, at filosofi også er, når vi til daglig reflekterer over, hvorfor vi gør, som vi gør, samt hvad det har af konsekvens.

<strong>Boganmeldelse</strong>

Hvad kan filosofi?

Af: Ole Fogh Kirkeby

Forlag: Content Publishing

Sprog: Dansk

Sideantal: 208

Pris: 245 kr.

ISBN13: 9788793607873

Score: 3 af 6

Anmeldt af Daniel Omann Gru

Forfatteren skriver i indledningen, at formålet med bogen er at vise filosofiens styrke i det liv, vi lever nu, og dette gøres igennem 12 kapitler med emner som handlingen, refleksionen, politikken, visdommen m.m.

Mange af kapitlerne er svære, og det kræver næsten en oversættelsesordbog for at forstå det skrevne. Det gør det svært at læse, og man bruger meget tid på at prøve at forstå, hvad man læser i stedet for at reflektere over det.

Dog er der enkelte lyspunkter, hvor især kapitlerne ’Politikken’ og ’Den andens skyld’ er opløftende, og hvor man får en lille reminder og øjenåbner om, hvad filosofi egentlig kan. Samtidig er det også tilpas jordnært, til at man kan perspektivere og reflektere over kapitlerne.

Det er en skam, for fokus er mere på at forsøge at forstå og navigere i det skrevne i stedet for at forstå filosofien, og man sidder desværre tilbage med spørgsmål i stedet for svar efter hvert kapitel. Men det er måske helt fint, for det skaber en refleksion, som man ønsker i filosofien.

Overlever vi uden filosofien?

Som tidligere skrevet slår bogen sig op på, at den postpandemiske verden ikke overlever uden filosofi. Som læser får man ikke følelsen af, at man ikke kan leve uden filosofien.

Bogen er en svær størrelse, og mange af siderne går blandt andet ud på at forklare, hvordan ord er opstået, og hvorfor de hedder, som de gør. Dette opfordrer ikke til omfavnelse af filosofien, men fremstår mere som noget teoretisk og elitært.

Hvad kan filosofi? Den kan helt sikkert en masse og har potentiale til at være et vigtigt element i en verden, hvor vi tænker mere på os selv og glemmer at tænke over, hvorfor vi gør, som vi gør, og hvad det har af konsekvenser.

Ideen med bogen virker rigtig og god, men eksekveringen udebliver desværre, da den ikke formår at gøre det konkret og jordnært.

Så hvis filosofien virkelig skal overleve, er der behov for at gøre det jordnært, så selv menige folk kan forstå den. Ellers er der risiko for, at det filosofiske ståsted forsvinder. Derfor giver jeg bogen 3 af 6 stjerner.

Anmeldt af Daniel Omann Gru

 

Læs mere

Fremragende bog om at sikre et meningsfyldt arbejdsliv

Bogen ‘Ledelse på afveje’ viser, at der er noget galt på ledelsesgangen

Forstå Pelle Dragsted inden han rammer din forretning

Fremragende bog om det krævende topchefjob, der kan være ensomt

Dybdegående salgsbog drukner i detaljer

Digitale penge med sjæl

Tag med på en håbefuld rejse mod vores bæredygtige fremtid

Lars Tvedes nye bog er irriterende, men lærerig  

Syv salgsdyder til optimering af salg

Sådan skaber man en effektiv interesseorganisation

Roadtrip på første klasse

Hvad kan vi lære af Europas bedste offentlige arbejdsplads?

Sæt den rigtige pris og bliv konkurrencedygtig

En mesterlig guide til Porters bedste modeller

Knivskarp bog om ledelse skrevet af selfmade milliardær

Ny bog om Amazon rydder bordet. Bedste læseoplevelse i 2021

Sådan forstår du de økonomiske sammenhænge

Mellemledernes Jytte er tilbage