;
NTG web

Inside story

Kaotisk børsnotering endte som fiasko

Børsnoteringen af logistikvirksomheden NTG, som Danske Bank og Nordea stod i spidsen for, er endt som en vaskeægte fuser. Et uskønt forløb kulminerede med, at selskabet måtte droppe alle planer om at sælge nye aktier, efter at størstedelen af de større danske investorer vendte koncernen ryggen.

På et stendødt dansk marked for børsnoteringer var transportgiganten NTG udset til at være et af de få lyspunkter i år. Men efter et noget specielt forløb må koncernen nu erkende, at man slet ikke kunne samle den nødvendige opbakning blandt investorerne til at sælge nye aktier og dermed finansiere fremtidens vækst.

NTG har ellers i mere end et år arbejdet på at blive noteret på fondsbørsen ved at overtage biotekselskabet Neurosearchs tomme børsskal.

I første omgang havde man med daværende formand Morten Mathiesen i spidsen udvalgt investeringsbanken Carnegie til at være tovholder på den manøvre, men efterfølgende valgte selskabets aktionærer dog den svenske bank fra til fordel for rivalen Nordea. En udskiftning, som Morten Mathiesen ifølge InsideBusiness’ oplysninger ikke var enig i, hvorfor han i første omgang forlod den komité internt i NTG, der var udset til at styre selskabets kommende børsnotering.

Siden solgte investoren alle sine aktier i virksomheden og overlod formandsposten til tidligere topchef i Danske Bank og Novo Holding Eivind Kolding.

I mellemtiden havde NTG’s børsudvalg i samarbejde med Nordea arbejdet på højtryk for at sikre en børsnotering ad ‘bagvejen’, men det viste sig hurtigt, at den øvelse var langt mere kompliceret end først antaget. Transportvirksomheden havde nemlig en klar ambition om, at man i forbindelse med sit indtog på børsen ville rejse omkring en halv milliard kroner i frisk kapital til at finansiere en række opkøb, der skulle være med til at sikre koncernens vækst.

Derfor blev også Danske Banks corporate finance-hold engageret, og pludselig stod man i den noget aparte situation, at de to bitre rivaler Nordea og Danske Bank skulle arbejde sammen om at styre NTG på børsen. Det er ellers fast kutyme herhjemme, at et selskab typisk vælger en af de to banker til at stå for en notering i samarbejde med en eller flere udenlandske rådgivere, mens den anden bank så må tage til takke med en mere perifer rolle.

Afvisende investorer

Det umage makkerpar kunne imidlertid ikke ændre ved den triste udvikling, at NTG umiddelbart før efterårsferien måtte droppe at sælge nye aktier for omkring en halv milliard kroner, som man ellers havde sat næsen op efter.

”De seneste ugers uro på de finansielle markeder har desværre betydet, at tegningen fra udlandet ikke har levet op til forventningerne. Selv om vi var tæt på målstregen, må vi sande, at udbuddet for nuværende ikke lader sig gennemføre på tilfredsstillende vis,” forklarede Eivind Kolding.

Ikke desto mindre er formandens forklaring langtfra hele sandheden. Bag NTG’s forliste børsplaner gemmer der sig nemlig den triste realitet, at hovedparten af de store danske investorer var særdeles skeptiske over for at investere i NTG.

Således viser en rundringning til en række af landets tungeste professionelle investorer, at de alle takkede pænt nej til at bakke op om NTG’s nysalg af aktier, blandt andet fordi man var bekymret for, om den opkøbsstrategi, som investorerne savnede synlige beviser, for rent faktisk fungerer.

”Hele casen indeholder stor risiko, hvis man som investor skal være med til at finansiere fremtidige opkøb. Koncernens hidtil største opkøb af Gondrand i Schweiz har langtfra udviklet sig, som man havde håbet, og det er ikke ligefrem et kvalitetsstempel,” forklarer en af de investorer, der var i dialog med NTG-ledelsen om at investere i selskabet.

En rodebutik

Ud over at NTG’s ejere måtte droppe at sælge nye aktier, endte virksomhedens markedsværdi også med at blive næsten halvdelen af, hvad ejerne havde sat næsen op efter – de havde håbet, at koncernen med en notering ville være omkring 4 mia. kr. værd.

Det var blandt andet med et prædikat som en ‘Mini-DSV’, at ejerne bag NTG forsøgte at vinde investorernes gunst, men den strategi gik ikke umiddelbart rent hjem.

”Det er altid farligt at brande sig selv på den måde, især fordi aktierne i det danske small cap-indeks bør handles med langt mere rabat end normalt grundet den begrænsede likviditet. Samtidig var der flere elementer i selskabet, der virkede en smule rodet,” forklarer en investor og peger på problemer med governance. Det skyldes blandt andet, at NTG opererer efter en partnermodel, hvor man søger at tilknytte de centrale personer i de virksomheder, man opkøber, som partnere og medejere.

Det er dog en model, flere af investorerne var en smule tøvende over for, ligesom man var bekymret over for, hvilke aftaler der er mellem selskabet og flere af de eksisterende investorer. En af de ting, der blandt andet vakte en del undren, var, at NTG’s hovedkontor i Hvidovre er ejet af selskabets stifter og hovedaktionær, Jørgen Hansen, der fortsat er næstformand for bestyrelsen. Som udgangspunkt er den type aftaler mellem nærtstående parter noget, hovedparten af landets børsnoterede virksomheder går en stor bue udenom, og flere investorer undrede sig derfor over, hvorfor NTG havde valgt den model.

Et blodfattigt børsmarked

At noteringen af NTG er endt som en fuser, er på ingen måde godt for det danske børsmarked. Hvor der for blot halvandet år siden var stor optimisme og stigende interesse for selv de mindre børsnoteringer, er det vindue lukket i dag. NTG’s entré på fondsbørsen var således den eneste notering på et år, der tegner magert, hvad angår børsintroduktioner.

Flere planlagte noteringer er aflyst, og selv de mest fantasifulde investment bankers har mere end svært ved at pege på oplagte børskandidater herhjemme. Blandt kapitalfonde er appetitten også minimal for tiden, da markedet for at sælge direkte til en industriel køber eller en anden fond fortsat er gunstigt. For store banker som Danske Bank og Nordea, der satser målrettet på at rådgive om børsnoteringer, er det ikke ligefrem betryggende udsigter.

Indtil videre har førstnævnte været i stand til at snuppe stort set alle større mandater de senere år, hvilket har gjort ondt på rivalen, men spørgsmålet er, om der vil være nogen mandater at slås om de kommende år.

 

LÆS OGSÅ

Investorer skrotter dyre fonde 

Kapitalfond øger indsatsen i huskæmpe 

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet