;
Tresu web

Inside story

Kapitalfond afværger investoroprør  

Efter uro i baglandet har kapitalfonden Altor været tvunget til at tilbyde sine kreditorer i kriseramte Tresu at købe deres obligationer tilbage. En manøvre, der koster den svenske fond 90 millioner kroner, og som sker i forlængelse af et kæmpe tab i 2018, der har givet investorerne bange anelser. 

Den tidligere vækstvirksomhed Tresu begynder mere og mere at ligne en katastrofe for den svenske kapitalfond Altor. 

Selskabet blev ellers overtaget fra Erhvervsinvest med store ambitioner om voldsom vækst som følge af et afgørende gennembrud på det amerikanske marked. 

Sådan er det imidlertid langtfra gået. I stedet for en voksende toplinje måtte Tresu senest notere sig et dundrende underskud for 2018 på mere end 350 millioner kroner. Det massive tab fik for alvor fik de mange obligationsejere, der tidligere har investeret i Tresus obligationer for lidt over en halv milliard kroner, til at flokkes ved udgangen.  

Utilfredsheden med den skuffende udvikling og den stærkt faldende kurs på selskabets obligation har ikke været til at tage fejl af på de investorkald, som Tresu og Altor har afholdt, og nu har kapitalfonden så taget konsekvensen af uroen og tilbudt kreditejerne at tilbagekøbe deres obligationer. 

Manøvren er på ingen måde noget ønskescenario for Altor, der flere gange har været tvunget til at skyde yderligere kapital i sit fejlslagne opkøb, men for både fonden og en virksomhed som Tresu er det langtfra optimalt at trække rundt på en stribe vrede kreditorer. 

Derfor har Altor netop tilbagekøbt obligationer fra de mest utilfredse kreditorer. Samtlige obligationsejere fik således tilbuddet om at sælge deres tilgodehavende til Altor, og samlet set takkede lidt over en tredjedel af Tresus kreditejere ja til tilbuddet.  

Dette tal skal blandt andet ses, i forhold til at fonden tilbød investorerne en pris, hvor man kun fik 40 procent af det beløb, man oprindelig havde investeret. Det betyder, at de obligationsejere, der takkede ja til tilbuddet fra Altor, har været tvunget til at æde et tab på omkring 135 millioner kroner for at slippe ud af den illikvide investering. Alligevel valgte mange at takke ja, da flere investorer frygter, at Tresu kan få endnu større udfordringer, hvis Altor pludselig vakler i sin støtte til den kriseramte virksomhed. 

“Tresus obligation har haft meget begrænset likviditet siden udstedelsen. Med vores public tender offer gav vi obligationsinvestorerne en mulighed for at sælge ud til ca. den dobbelte kurs af hvad obligationen var blevet handlet til kort tid inden. Det mulighed valgte en mindre del af obligationsejerne af benytte sig af,” skriver partner i Altor Thomas Kvorning i en mail til InsideBusiness.

”Fra Altors side sikrer man sig en vis ro i baglandet, da de sure investorer, der har mistet troen på, at deres obligation nogensinde kan indfries til kurs 100, får en mulighed for at slippe af med en obligation, der må siges at være yderst illikvid. At man så kun får kurs 40, er naturligvis aldrig sjovt, men den pris skal ses, i forhold til at Tresus obligation på det tidspunkt kun blev handlet til det halve,” forklarer en af de rådgivere, der har hjulpet den svenske fond med at strikke opkøbet af obligationer sammen. 

Disse obligationer er endt i uføre

Hesalight: Det skandaleramte lampefirma fra Roskilde havde udstedt en obligation på omkring 750 millioner kroner Det var blandt andet store investorer som Pensam, PensionDanmark og Danske Capital, Ikea, der havde investeret i det konkursramte selskab.

Lauritz.com: Det danske auktionshus blev børsnoteret i Stockholm, men har ikke just været nogen succes på den svenske børs. Svigtende indtjening og høje udgifter til et obligationslån på over 200 millioner kroner har sendt selskabet i knæ, og investorerne frygter for, hvorvidt virksomheden risikerer at bryde sine covenants.

Mobylife: Kapitalfonden Catacap måtte sidste år bede ejerne bag et obligationslån på 164 millioner kroner om at afskrive 88 procent af gælden. Det var et ufravigeligt krav fra fonden, hvis man skulle komme med en livgivende kapitalindsprøjtning.

Welltec: Den tidligere så succesfulde Allerød-virksomhed, der blandt andet havde PFA med i ejerkredsen, har tabt enorme summer som følge af krisen i olieindustrien. Tidligere måtte koncernen og hovedaktionær Jørgen Hallundbæk genforhandle sin obligation med de utilfredse investorer, inden man kom på kant med sine covenants.

Trofast opbakning 

Indtil videre har den omstridte fond været urokkelig i sin opbakning til den jyske virksomhed, som man betalte knap 800 millioner kroner for. 

Altor har da også ifølge InsideBusiness’ oplysninger en klar strategi om at strække sig langt for at sikre, at man ikke igen kommer på kant med de professionelle investorer herhjemme. Mange af dem husker stadig tydeligt skandalen om OW Bunkers overraskende kollaps, hvor Altor af mange blev udråbt som en af synderne. 

Den situation vil Altor for alt i verden gerne undgå, og man har da også flere gange over for obligationsejerne fastholdt, at man fortsat tror på Tresu og også vil bakke op om virksomheden til trods for den skuffende udvikling. 

Hos Altor understreger man da også, at man fortsat har tiltro til selskabet trods den triste udvikling.

“Vi tror fortsat på at Tresu kan blive en fornuftig investering. Det viser vi også i form af 175 millioner kroner i ny egenkapital siden vi kom ind. På trods af de skuffende resultater indtil nu er tesen fundamentalt set stadig den samme,” skriver Thomas Kvorning.

Som beskrevet i InsideBusiness for nylig har Altor i kølvandet på den skuffende udvikling i Tresu og det dundrende underskud sidste år iværksat en juridisk undersøgelse af, hvorvidt den tidligere ejer Erhvervsinvest har spillet med åbne kort i forbindelse med salget af Tresu, hvor fonden fik assistance fra Danske Banks corporate finance-afdeling. 

“Det væsentligste er, at Tresu var ikke ordentligt forberedt på den store vækst der kom med den store ordreindgang i 2. halvår af 2016 og projekterne viste sig at koste mange flere penge og ressourcer at få i mål,” forklarer Thomas Kvorning.

Flere har haft problemer med obligationer 

Tresu er langtfra den eneste fondsejede virksomhed, der oplever massiv modgang. Flere andre af kapitalfondenes dyrt opkøbte selskaber har store problemer med både at leve op til deres oprindelige prisskilt og samtidig betale renter og afdrag på den gæld, som fondene har optaget i selskaberne. 

Samtidig er Altor heller ikke den eneste fond, der nu for alvor mærker, at de tidligere på populære virksomhedsobligationer ganske vist kan være ikke blot en lempelig, men også en giftig måde at finansiere sig på. 

Sidste år måtte den danske kapitalfond Catacap tvinge obligationsejerne i selskabet Mobylife til at afskrive omkring 88 procent af deres gæld i et desperat forsøg på at afmontere en tikkende økonomisk bombe. I kølvandet på aftalen skød fonden nemlig livgivende kapital ind i den kriseramte telefonreparatør, til gengæld for at investorerne solgte deres obligationer til kurs 12. 

Også den tidligere FLSmidth-virksomhed Cembrit har haft sine udfordringer, efter at man optog et obligationslån på over 800 millioner kroner, i forbindelse med at den private kapitalfond Solix opkøbte virksomheden. Selskabet blev ramt af en række udfordringer og kæmper fortsat med underskud, og kombineret med Solix’ tilknappede stil vakte det vrede i investorkredsen, hvor flere obligationsejere solgte ud af deres lån, fordi de hverken havde tiltro til Cembrit eller ejerne.  

 

LÆS OGSÅ

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet

Banker strammer skruen om kapitalfonde 

Axcels guldæg splitter køberfeltet

Brat opbremsning på ophedet M&A-marked 

Her er de varmeste opkøbsemner på børsen