;
Jens Aaløse web

Redaktørens analyse

Kapitalfond i limbo efter rodet generationsskifte

Et kaotisk generationsskifte i kapitalfonden Maj Invest bør få advarselslamperne til at blinke højrødt hos investorerne. Tre bærende kræfter har forladt fonden inden for få måneder, og en helt uprøvet chef sætter sig i spidsen for en udfordret portefølje.

Med den kaotiske fyring af den spritnye chef i Maj Invest Equity har kapitalfonden indledt et tumultarisk forløb, der ville få selv Christian Frigast og kollegerne i Axcel til at ryste overbærende på hovedet.

Ledende partner i Maj Invest Per Høholt, som fonden ellers har brugt det meste af 2021 på at køre i stilling som arvtager til afgående partner Erik Holm, er nu fortid efter blot få måneder i chefstolen.

Høholt selv har forladt kapitalfonden efter at være blevet degraderet bag sin ryg, da fonden og direktør Jeppe Christiansen pludselig fik muligheden for at hente tidligere koncerndirektør i TDC Jens Aaløse (billedet), der meget belejligt stod uden job efter opsplitningen af telegiganten.

Udadtil så alt ellers nogenlunde fredsommeligt ud, da Maj Invest i begyndelsen af året kunne annoncere, at ledende partner Erik Holm havde valgt at trappe ned og derfor ikke ville være med til at rejse Maj Invests sjette fond.

For partnerne i en kapitalfond, er det en helt naturlig cyklus, at man, når man står over for etableringen af endnu en fond, er nødt til at kigge sig selv i spejlet og få afklaret, hvorvidt man er indstillet på at binde sig selv i yderligere 10 år eller mere, som det typisk tager at investere og realisere en fond.

Her valgte Erik Holm så at stige af toget, hvilket ud over tidsaspektet også giver mening, i lyset af at den tidligere topchef i Dyrup og Louis Poulsen havde leveret et solidt afkast i Maj Invest Equity IV, som han var med til at etablere i 2011.

En række stærke frasalg i fonden med designkometen Muuto i spidsen og flere, heriblandt Svendsen Sport, lurende i kulissen har gjort Maj Invests fjerde fond til en af de bedste fra den periode og har sikret både partnere og de trofaste investorer i PKA og Augustinusfonden et solidt afkast.

Ingen erfaring med M&A

Så langt, så godt. For det ellers nøje planlagte generationsskifte er kørt helt og aldeles i grøften.

Tilbage står nu en kapitalfond, der har mistet to frontfigurer, akkurat som man er ved at stemme dørklokker hos investorerne. De har alle mødt Per Høholt, der naturligt nok var manden, der var rundt ved investorerne for både at præsentere sig selv og den kommende fond.

Nu må Maj Invest så starte helt forfra, og selv om de trofaste investorer udadtil udtrykker en vis overbærenhed med det kaotiske generationsskifte, er der ingen tvivl om, at flere sidder tilbage med alvorlige panderynker.

Fondens nye chef, Jens Aaløse, kommer trods et fint cv til kapitalfonden med minimal erfaring med køb og salg af virksomheder, selv om karrieren tidligere har budt på store stillinger hos blandt andre TDC og Danske Spil.

Han sætter sig nu i spidsen for en partnerkreds, der ud over at have mistet et halvt århundrede i erfaring inden for de senere år uden tvivl også må være noget forvirret over hele situationen. Ud over Erik Holm og Per Høholt forlod den mangeårige partner Niels Retbøll også fonden ad bagdøren i løbet af sommeren, uden at det dog er officielt meldt ud. For nogle år siden forlod også partner Jan Hove Sørensen Maj Invest Equity, så der må siges at være tale om en rendyrket partnerflugt.

Hvis man mangler bevis på, hvad den slags kan betyde, skal man ikke kigge længere end til Skt. Annæ Plads, hvor landets største kapitalfond, Axcel, i flere år kæmpede med at samle stumperne efter et ligeledes kaotisk generationsskifte. Det påvirkede i den grad fondens evne til at købe og sælge virksomheder i flere år, ligesom det ramte afkastet i Axcels fjerde fond, der trods en række stærke exits på det seneste stadig lider under de år, hvor fondens lederskab stod i et limbo.

Savner frasalg

Hos Maj Invest overtager Jens Aaløse også styringen med kapitalfondens femte fond, der blev rejst i 2016 med et tilsagn på lidt over 2 milliarder kroner.

Trods de gode tider har fonden stadig ikke foretaget nævneværdige exits på nær katastrofen Itadel, som man måtte sælge for en slik til IT-Relation, blot få år efter at man havde betalt omkring en halv milliard for det tidligere TDC Hosting.

Bedre ser det ud for it-virksomheden Icotera, der med en købspris i 2017 på omkring 300 millioner kroner og et EBITDA-resultat på lidt over 50 millioner kroner i 2020 ligner den mest salgsklare virksomhed i Maj Invest V’s portefølje.

Herudover tæller porteføljen blandt andre rejsebureauet Aclass samt restaurantkæden Sovino, der begge naturligt nok har haft udfordringer siden begyndelsen af 2020 og derfor ikke står over for et snarligt salg. Også Good Food Group, der blev købt i samarbejde med den trofaste samarbejdspartner, pensionskassen PKA, har været hårdt ramt af covid-19 og dens globale følger, hvorfor dens virksomheder heller ikke umiddelbart leverer de ønskede resultater.

Pensionskasse spiller nøglerolle

Netop PKA spiller en nøglerolle hos Maj Invest, da pensionskassen gang på gang har bakket op med kapital og været et sikkert navn på papirer, hver gang der skulle etableres nye fonde. Den eneste fond, som den trofaste investor vendte tommelfingeren nedad for, er sjovt nok Maj Invest Equity 4, der indtil videre ligner den helt åbenlyse guldkalv i kapitalfondens nyere historie.

Spørgsmålet er, om den store pensionskasse atter en gang internt kan forsvare at bakke op om en ny fond i Maj Invest-regi i lyset af det kaos, der omgiver fonden i øjeblikket. Forholdet til kapitalfonden har tidligere skabt massive spændinger internt i pensionskassen, da PKA’s tidligere partnere i pensionskassens investeringsarm PKA AIP i flere tilfældet var indædte modstandere af PKA’s talrige tilsagn til Maj Invests fonde.

Selv om de kritiske røster nu er fortid i PKA, bliver det uhyre interessant at se, hvorvidt pensionskassen med den nye topchef Jon Johnsen denne gang kan stille sig bag et stort tilsagn til den kommende fond fra Maj Invest.

Maj Invests store styrke har dog altid været det ualmindelig stærke bånd til de største investorer, herunder PKA og Augustinusfonden, og det ville være en mindre sensation, hvis de to investorer vælger at gå en bue uden om fonden. Det samme må siges om Vækstfondens investeringsorgan, Dansk Vækstkapital, og AKF-koncernen, der begge har ry for at stille op, stort set ligegyldigt hvilken dansk fond der spørger.

Ikke desto mindre er Maj Invest Equity nu pludselig kastet ud i helt unødvendige udfordringer, og det bliver interessant at se, hvordan fondens nye frontfigur, Jens Aaløse, vil skabe både ro og gode afkast de kommende år.

 

Læs mere

Kaotisk chefexit i kapitalfond

Kontroversiel oligark bag dansk milliardhandel

Kapitalfond snupper dansk tandlægekæde

Tidligere Axcel-partnere kan spinde guld på fondens problembarn

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond jagter nordisk superliga

Omstridt kapitalfond på pengejagt efter forrygende danske frasalg