;
Holmris web

Inside story

Kapitalfond jagter livgivende frasalg

Kapitalfonden BWB Partners har sat en af sine mest lovende selskaber til salg efter kun få års ejerskab. Håbet er et solidt afkast, der kan være med til at bane vejen for, at fonden, der var gennem en større restrukturering i 2015, kan rejse sin tredje fond inden for et år.

For nogle år siden var der ikke mange, der havde store forhåbninger til den danske kapitalfond Odin Equity. Efter at have rejst to fonde lige omkring finanskrisen var fonden blev hårdt ramt af store udfordringer i en række af de virksomheder, man havde opkøbt, og fremtidsudsigterne så mildest talt dystre ud.

Ikke desto mindre lykkedes det fonden at gennemføre en større omorganisering i slutningen af 2015, der betød, at fondens investorer fik en mulighed for at slippe ud af deres investering til fordel for nye investorer med friske øje.

Den strategi sikrede Odin, der i den forbindelse skiftede navn til BWB Partners, en livline, men det stod klart for enhver, at der nu skulle vises resultater.

Første tegn på bedring sås i sommeren 2016, da man solgte den tidligere så udfordrede logistikforretning Scan Global Logistics, der blot nogle år forinden havde fremkaldt dybe panderynker hos både fonden og ikke mindst den krakkede Amagerbanken, der var største långiver.

Siden kom salget af Bach Composite Industry og Qubiqa Logistics, men derefter har det været småt med frasalg fra BWB-holdets hånd, blandt andet fordi mange af fondens selskaber fortsat kræver en betydelig indsats for at nå dertil, hvor et frasalg giver mening.

Ikke desto mindre råder BWB Partners over et par virksomheder, der kan gå hen at sikre fondens investorer et ganske acceptabelt afkast.

Vil have i underkanten af 1 mia. kr.

En af dem er møbelvirksomheden Holmris B8, der tilbyder skræddersyede løsninger til blandt andet store erhvervskunder, og som i indeværende regnskab kan fremvise en omsætning på over 1 mia. kr.

BWB overtog 60 procent af aktierne i Holmris så sent som i sommeren 2017, men siden har man blandt andet via opkøbet af B8 og den senere integration af denne i Holmris skabt en yderst slagkraftig spiller med et betydeligt potentiale uden for landets grænser.

Netop det potentiale er årsagen til, at BWB har udpeget den britiske investeringsbank Rothschild til at afsøge markedet for mulige købere af selskabet. Dermed følger man trop med en række andre danske virksomheder som Gubi og Muuto, der takket være et stramt designkoncept og vækstmuligheder i udlandet begge er blevet solgt for milliardbeløb.

Når Rothschild er blevet håndplukket til opgaven, er det ikke nogen tilfældighed. Det var nemlig den britiske specialbank, der for nogle år siden hjalp BWB Partners med at frasælge SGL til en yderst godkendt pris, ligesom rådgiveren også tidligere har kigget på mulighederne for et frasalg af offshorevirksomheden Ziton.

Der er derfor tætte bånd mellem de to aktører, og nu er det så op til Rothschild at finde en køber, der i bedste fald vil betale i underkanten af 1 mia. kr. for den danske virksomhed, som kapitalfonden har ejet i mindre end 2 år.

Er tilfreds med udviklingen

Hverken formand i Holmris B8 John Dueholm eller ledende partner i BWB Jacob Bergenholtz ønsker at udtale sig om de konkrete salgsplaner for virksomheden. Sidstnævnte understreger dog, at netop et eller flere frasalg spiller en nøglerolle i kapitalfondens ambitioner om igen at stable en ny fond på benene.

”Vi vil naturligvis gerne rejse en ny fond, når tiden er moden til det. Det er dog vigtigt for os, at vi først går i markedet, når vi mener, at vi har bevist os selv over for investorerne, for eksempel i form af nogle flere frasalg. Derfor skeler vi ikke så meget til, hvad de andre fonde gør, eller hvordan de økonomiske konjunkturer ser ud. For os handler det om, at vi går i markedet, når det giver mening,” siger Jacob Bergenholtz.

Han understreger, at han indtil videre er optimistisk i forhold til de resultater, BWB har opnået, siden man trak i håndbremsen for nogle år siden og foretog en omfattende oprydning.

Ud over SGL og BCI er også en del af Qubiqa blevet solgt fra, men trods de tre salg samt den aktuelle proces omkring Holmris har det ikke udelukkende været solstrålehistorier, siden BWB fik nye investorer med om bord i 2015.

Flere selskaber i porteføljen har fortsat udfordringer, ligesom opkøbet af Weiss i 2012 gik galt i en sådan grad, at kapitalfonden måtte sende virksomheden i skifteretten og efterfølgende har kørt en voldgiftssag mod virksomhedens tidligere ejere.

”Overordnet set er vi tilfredse med den udvikling, vi og vores selskaber har været gennem siden restruktureringen. Vi har gennemført to gode frasalg, ligesom flere selskaber i porteføljen udvikler sig fint. Nogle har fortsat udfordringer, men det var sådan set også forventeligt, og vores opfattelse er da også, er investorerne er trygge ved udviklingen,” siger Jacob Bergenholtz.

Måtte droppe salg i to omgange

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er strategien fra BWB’s side at bruge et stærkt frasalg af Holmris som løftestang til at rejse en tredje fond i begyndelsen af 2020.

Netop på salgskontoen har det haltet en smule, da man ikke kom i mål med at afhænde skadeselskabet SSG, som man i to omgange var i markedet med. Første gang blev processen kortsluttet af den større aktør Recover Nordic, der med kapitalfonden Agilitas var dybt inde i forhandlinger med BWB for så blot at trække stikket og sætte sin egen salgsproces i gang. Siden fulgte forberedelser på at børsnotere SSG i Norge i efteråret, hvilket dog måtte droppes som følge af den store uro på aktiemarkederne.

Et salg af Holmris B8 er derfor en kærkommen lejlighed for BWB til at fremvise et godt afkast over for både eksisterende investorer samt de nye, man gerne skal have fat i, når der igen skal rejses kapital.

 

LÆS OGSÅ

Her er landets førende M&A-advokater

Butiksdød truer kapitalfondenes opkøb

Banker risikerer store tab på kapitalfondes kriseramte selskaber

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet

Global M&A-rådgiver klar til dansk ekspansion

Giftig budproces sender købere på flugt