;
Sortera web1

M&A

Kapitalfond jagter nordisk superliga

En fremadstormende nordisk kapitalfond vil efter blot få år mere end tredoble sin størrelse, så man for alvor nærmer sig de helt tunge spillere på europæisk plan. Især investeringer rettet mod ESG har indtil videre sikret forrygende afkast.

Under fem år efter at have rejst sin første fond gør den nordiske kapitalfond Summa Equity nu for alvor klar til at tage et kvantespring.

Med en række danske investorer i ryggen, herunder Realdania, er planen ifølge InsideBusiness’ oplysninger at hente omkring 15 milliarder kroner fra både nordiske og internationale investorer i en tid, hvor især de tunge pensionskasser hungrer efter alternative investeringer.

For Summa og ledende partner Reynir Indahl, der stiftede fonden i 2016 efter 20 år hos svenske Altor, øger man med nu sin tredje fond sin volumen ganske voldsomt.

Således hentede kapitalfonden i forbindelse med etableringen af sin anden fond i 2019 godt 4,5 milliarder kroner, men i denne omgang er ambitionen altså mere end at tredoble det samlede tilsagn fra investorerne.

Selv i disse tider, hvor langt de fleste fonde har historisk gode muligheder for at hente frisk kapital fra investorerne, er det en ganske ekstraordinær forøgelse, idet Summa samtidig vil bevæge sig uden for Norden og blandt andet investere i Tyskland.

Samtidig er planen at få mandat fra investorerne til at kunne gå længere ned i størrelse og foretage såkaldte vækstinvesteringer, der på flere områder minder mere om venture end kapitalfondens klassiske investeringer.

Når Summa Equity vælger at satse stort, skyldes det primært, at fonden har haft held med at positionere sig på markedet ud fra et ESG-fokus, hvor man primært jagter selskaber, der er med til at afhjælpe eksempelvis miljø- eller klimaproblemer samt energioptimeringer.

Netop det stringente fokus passer perfekt med de grønne vinde, der blæser i stort set samtlige pensionskasser for tiden, og samtidig kan Summa indtil videre dokumentere, at de rent faktisk kan lave gode afkast på at investere i ESG.

Tal for den internationale investor F&C Private Equity Trust under Bank of Montreals asset management-division viser således, at Summa Equity blandt andet mere end ottedoblede fondens oprindelige investering, da man solgte den nordiske koncern Sortera til Nordic Capital i marts måned.

Selskabet, der primært beskæftiger sig med affaldshåndtering, blev oprindelig opslugt i 2016, og da det lykkedes at få mere end 3 milliarder kroner for selskabet, sikrede handlen samtidig Summa og fondens investorer en årlig forrentning af deres investering på over 80 procent.

Også børsnoteringen af norske EcoLine viste sig at være et ualmindelig godt opkøb for Summa, der havde investeret i selskabet side om side med Goldman Sachs anført af den danske partner Michael Bruun.

Således lykkedes det at notere EcoLine til en pris på 3 milliarder kroner, der sikrede, at Summa og fondens investorer fik næsten femdoblet deres oprindelige investering.

Udsigt til stort bonusspring

Trods de to forrygende frasalg er der dog en vis skepsis blandt visse investorer i forhold til Summas ambitioner. Øvelsen med at øge sin størrelse markant og samtidig investere i nye geografier og segmenter, hvor man ikke tidligere har erfaring, er som udgangspunkt altid noget, som investorer vil se som en risikofaktor.

Hertil kommer, at Summa i forbindelse med etableringen af sin tredje fond planlægger at skrue kraftigt op for aflønningen af fondens partnere og medarbejdere.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger kræver Summa således ’premium terms’ denne gang, hvilket dækker over, at kapitalfonden vil have en markant større bonus, den såkaldte carry på omkring 25-30 procent mod normalt 20 procent.

Ifølge flere pensionskasser flugter det ikke helt med Summas ESG-profil, hvorfor enkelte investorer har valgt at udfordre de planer og har takket nej primært grundet de planlagte lønstigninger.

 

Læs mere

Omstridt kapitalfond på pengejagt efter forrygende danske frasalg

Kapitalfonde sætter danske it-mastodonter til salg 

Kapitalfond jagter dansk børsnotering

Udenlandske kapitalfonde brænder fingrene i Danmark

Kapitalfond sadler om efter dansk opkøbstørke

Kapitalfonds sadler om efter dansk opkøbstørke

Usikkerhed tynger Axcels børsplaner