;
Geia web

Inside story

Kapitalfond jagter oprejsning efter dansk fiasko

En norsk fond, der i den grad har brændt fingrene på det danske marked, forsøger nu at hente oprejsning ved salget af en stor fødevareleverandør, der ventes at tiltrække interesse fra både nordiske og internationale kapitalfonde.

Den norske kapitalfond Credo Partners har indtil videre ikke haft nogen heldig hånd på det danske marked.

Senest måtte fonden efter blot lidt over et års ejerskab af Herlev-virksomheden Labflex aflevere sine aktier tilbage til stifterfamilien trods en investering på et trecifret millionbeløb.

Nu er Credo Partners, der beskriver sig selv som et investeringsselskab og investerer direkte i virksomheder side om side med investorerne uden at rejse en decideret fond, i al hemmelighed ved at forberede et frasalg, der tegner noget mere lovende.

Den norske fond har således hyret Danske Banks corporate finance-afdeling til at stå i spidsen for et salg af Geia Foods, der for alvor ventes at gå i gang i begyndelsen af det nye år.

Credo købte oprindelig 55 procent af Aalborg-virksomheden for omkring 200 mio. kr. for præcis 3 år siden, og det er fondens håb, at man med en indtjening før renter og afdrag i indeværende år på omkring 70 mio. kr. kan tiltrække både nordiske og internationale fonde.

Geia, der leverer fødevarer til detailbranchen og i 2019 omsatte for knap 1,7 mia. kr., har således en størrelse, hvor både danske fonde som Axcel, Polaris og flere andre kan være med, samtidig med at både nordiske fonde som FSN Capital og Altor samt flere London-baserede fonde vil fatte interesse for selskabet.

Samtidig er det Credo og Danske Banks håb, at man vil være begunstiget af, at stort set alle ovennævnte fonde skriger på solide, kriseresistente opkøbsmuligheder i øjeblikket, da udsalgshylderne hos landets investeringsbanker og rådgivere ikke ligefrem bugner med attraktive salgsemner af en vis størrelse for tiden.

Udfordringen for de potentielle opkøbere kan dog være, at Geia er en forretning kendetegnet ved lave marginer, og som fortsat er forholdsvis afhængig af de kontakter, en række af firmaets nøglepersoner har skabt gennem årene.

Geia er således et selskab båret frem af godt købmandskab, og især for en kapitalfond vil det altid være en risiko, hvorvidt man fortsat kan udvikle de kontakter og samtidig sørge for at udvide selskabets sortiment i en sådan grad, at man får løftet indtjeningen fra det nuværende niveau.

Omvendt har især dele af fødevarebranchen i løbet af de sidste par måneder vist sig særdeles robust over for covid-19, og ifølge Geias seneste årsregnskab forventer man også her at kunne øge både omsætning og indtjening på trods af nedlukninger både herhjemme og på flere af selskabets nøglemarkeder.

Netop derfor er industrien sammen med blandt andet teknologi, financial services og energi blandt de sektorer, som mange kapitalfonde spejder efter for tiden, alt imens de fleste går en bue uden om mere udsatte industrier som detailsektoren og rejsebranchen.

Mystisk forløb

Ud over Danske Bank er advokathuset Accura også involveret i salget af Geia, hvilket er helt naturligt, set i lyset af at Accuras M&A-partner Thomas Weincke tidligere har arbejdet tæt sammen med Credo. Det var blandt andet i forbindelse med fondens køb af majoriteten i Labflex, der fortsat i dag er en investering, der undrer mange. Credo købte sig således ind i familien Foghsgaards virksomhed i november 2015, men valgte efter et overraskende stort tab på over 50 mio. kr. i det følgende regnskabsår at levere nøglerne tilbage til de oprindelige ejere i februar 2017.

Hvad der præcis gik galt i Labflex, er fortsat lidt af et mysterium, og i dag ønsker familien ikke at udtale sig om partnerskabet med Credo.

”I forbindelse med at vi købte aktierne i Labflex tilbage, er der lavet en aftale med fonden om, at det kun er dem, der udtaler sig i sagen,” lyder det fra Malte Foghsgaard, der er søn af stifteren Lars Foghsgaard og tidligere var direktør i Labflex, og som i dag ejer hovedparten af aktierne i koncernen.

Netop det noget ejendommelige forløb omkring Credos investering og bratte exit fra Labflex er stadig et tema, der nævnes som et risikoelement blandt flere af de mulige køber, blandt andet fordi det er yderst sjældent, at en kapitalfond smider tøjlerne så kort tid efter en investering og overdrager sine aktier for stort set ingenting.

Praktiske udfordringer

Alt imens Geia er ved at blive gjort salgsklar, må de opkøbshungrende fonde sande, at der samtidig bliver et aktiv mindre i markedet.

Det stort anlagte salg af succesvirksomheden Desmi, som Handelsbanken skulle have skudt gang efter sommerferien, er blevet udskudt på ubestemt tid, blandt andet fordi man frygter, at den stigende usikkerhed vil påvirke den pris, som direktør og ejer Henrik Sørensen kan få for sine aktier.

”Min dåbsattest ændrer sig ikke, så ønsket om at sondere mulighederne for et generationsskifte består. Men vi har ikke travlt, og som tingene er i øjeblikket, giver det mest mening at vente. Vi leverer stadig fine resultater, faktisk bedre end sidste år, men covid-19 giver ud over usikkerheden nogle helt praktiske udfordringer, som vi er nødt til at forholde os til,” siger Henrik Sørensen og peger på, at det blandt andet er næsten umuligt for potentielle købere at besøge selskabets afdeling i Kina.

”De potentielle købere skulle meget gerne have mulighed for at komme rundt i verden og se de forskellige afkroge af vores fantastiske virksomhed. Det er desværre bare ikke så nemt for tiden,” siger han.

 

Læs mere

EQT på vej med stort frasalg  

Magtkamp og hemmelige salgsplaner i kriseramt juicekæde

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater 

EQT må til lommerne i svær sag, hvor PFA har milliarder i klemme

Brat farvel til højt respekteret erhvervsmand

Giganter pisket på pengejagt