;
Svendsen Sport web1

Inside story

Kapitalfond klar til salg af nyt guldæg

Efter et år, hvor flere selskaber i porteføljen blev hårdt ramt af covid-19, kan kapitalfonden Maj Invest Equity give sig selv et optimalt udgangspunkt til at rejse sin sjette fond med salget af overraskende guldæg, der har udviklet sig eksplosivt de sidste 12 måneder.

Det er en god tommelfingerregel blandt de fleste kapitalfonde, at når der skal stemmes dørklokker hos investorerne og hentes friske penge til en ny fond, så skal det helst ske på baggrund af en succeshistorie. Nærmere bestemt et frasalg til en pris, der sikrer et solidt afkast og demonstrerer fondens evner over for både trofaste og potentielle investorer.

Netop den øvelse er Maj Invest Equity i fuld gang med. InsideBusiness erfarer nemlig, at kapitalfonden i al hemmelighed arbejder på et frasalg af sin porteføljevirksomhed Svendsen Sport, der er en af Europas førende forhandlere af udstyr til sportsfiskeri.

Virksomheden, som kapitalfonden købte godt 80 procent af i 2015, har ellers i løbet af de første år under fondens vinger leveret en noget afdæmpet vækst, men i løbet af 2020 har man for alvor mærket de positive effekter af coronapandemien.

Alene sidste år voksede virksomhedens indtjening før renter og afskrivninger fra omkring 50 millioner kroner til godt 90 millioner, og med udsigt til et endnu stærkere 2021 har Maj Invest hyret den internationale rådgiver William Blair til at stå for salget af selskabet.

Vurderingen fra både fonden og ledelsen i Svendsen Sport er, at selskabet skal handles til en indtjeningsmultipel på 12-14 gange. Det betyder, at selskabet kan indbringe Maj Invest og stifter Lars Svendsen over 1 milliard kroner, hvis man har held til at tiltrække et attraktivt køberfelt af industrielle spillere og kapitalfonde.

Formand i Svendsen Sport Mikkel Vendelin Olesen, der tidligere var topchef i børsnoterede Pandora, ønsker ikke at kommentere, hvorvidt ejerne går med planer om at sælge virksomheden, ligesom han ikke ønsker at løfte sløret for den økonomiske udvikling.

I stedet henviser han til Maj Invest, hvor det ikke har været muligt at træffe partner Per Høholt, der om kort tid overtager rollen som ledende partner i kapitalfonden.

Tandlægekæde skal også sælges

Da Maj Invest opkøbte aktierne i Svendsen Sport i 2015, skete det til en pris på omkring 450 millioner kroner, hvoraf man finansierede handlen med et lån på 200 millioner kroner hos Jyske Bank, der også er bankforbindelse for selve driftsselskabet.

Dermed er der lagt op til, at Maj Invest kan hente en multipel på 4-5 gange det beløb, man oprindelig har investeret, hvilket må siges at være et yderst solidt afkast og et stærkt springbræt til at etablere endnu en fond.

Det forventes at ske efter sommerferien, hvor kapitalfonden skal forsøge at rejse sin sjette fond, der ventes at få et samlet tilsagn på 2,5-3 milliarder kroner, hvoraf en stor del af pengene skal hentes hos fondens meget trofaste investorer som PKA, Tryghedsgruppen og Chr. Augustinus Fabrikker.

Ud over Svendsen Sport er Maj Invest også i gang med at undersøge mulighederne for at sælge tandlægekæden Godt Smil med hjælp fra PWC’s corporate finance-afdeling.

Her var man sidste år uhyre tæt på en løsning, men i sidste ende spændte coronapandemien ben for processen, der måtte sættes i venteposition.

Nu er kapitalfonden igen klar til at sælge virksomheden, der naturligt nok fik nogle skrammer sidste år, men som siden er kommet stærkt tilbage og kan fremvise nogle positive forventninger til indeværende år.

Stærkt afkast i svær fond

Både Godt Smil og Svendsen Sport er ejet via Maj Invests fjerde fond, der blev rejst i 2011, efter at man forinden havde haft en del udfordringer med sine foregående fonde, der var rejst under det daværende LD.

Derfor var man også nødt til at skrue en smule ned for ambitionerne, idet afkastet havde været skuffende, samtidig med at investorerne dengang var langt mere skeptiske i forhold til at skyde store summer i kapitalfonde i forhold til i dag.

Alligevel lykkedes det Maj Invest at foretage en række stærke frasalg, hvor især salget af designvirksomheden Muuto viste sig at være en ren guldgrube for fonden og dens investorer. Den exit kombineret med salgene af blandt andre DK-Fonds og Proløn har været medvirkende til, at Maj Invest Equity 4 er en af de absolut bedste fonde fra den periode målt på afkast både i Norden og i det øvrige Europa.

Den efterfølgende fond, der blev etableret i 2016, har indtil videre haft en noget mere blandet performance, især fordi en stor del af opkøbene her har været hårdt ramt af covid-19. Det gælder både restaurantæden Sovino Group og rejsebureauet Aclass, mens investeringen i det tidligere TDC Hosting, der nu hedder Itadel, også er ramt af betydelig driftsmæssige udfordringer.

 

Læs mere

Nordiske kapitalfonde rykker ind Danmark

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg 

EQT og Lego-fond smider nøglerne til gigantinvestering. PFA risikerer milliardtab 

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar

Nordiske kapitalfonde får baghjul på afkast  

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater