Hamlet Protein web

Inside story

Kapitalfond mister dansk profil

Endnu en udenlandsk kapitalfond vinker nu farvel til fremtrædende partner i Danmark, efter en årrække med store udfordringer i porteføljen, men hvor det første frasalg i årevis er inden for rækkevidde.

Den svenske kapitalfond Altor mister nu sin ledende partner i Danmark, Thomas Kvorning, blot få måneder efter at han stod i spidsen for det ambitiøse opkøb af Multi-Wing.

Investeringen var Kvornings første, siden han blev forfremmet til partner i Altor i 2018 og formelt fik ansvaret for kapitalfondens kontor i Danmark, mens den hidtidige leder, Søren Johansen, rykkede en tak op i hierarkiet og fik et større ansvar på tværs af Altors geografiske landegrænser.

Ud over Multi-Wing, der blev købt sidste sommer, har Thomas Kvorning blandt andet været ansvarlig for Altors problemfyldte opkøb af Tresu, ligesom han gennem en længere periode sad i bestyrelsen for maskinproducenten Haarslev Industries.

Ligesom Tresu har Haarslev også været ramt af talrige udfordringer, og ingen af de to selskaber ligner derfor salgskandidater på nuværende tidspunkt.

Udfordringerne i Altors portefølje har længe været velkendte, og kombineret med investeringen i Multi-Wing samt det faktum, at kapitalfonden så sent som i 2019 rejste en spritny fond på 18,5 milliarder kroner, har Kvornings exit givet anledning til en del undren blandt både rådgivere og konkurrenter.

Ifølge den nu tidligere Altor-partner er bruddet dog relativt udramatisk, og i en mail sendt rundt til at nærmeste samarbejdspartnere skriver Thomas Kvorning således, at han forlader kapitalfonden med henblik på at starte sit eget ’family office’.

Når timingen trods en indledende undren fra branchen alligevel er ganske god, skyldes det ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at Altor seneste fond ud over at være blevet rejst ualmindelig hurtigt også er blevet investeret i et hastigt tempo.

Derfor nærmer den nordiske kapitalfond sig nu den grænse, hvor man så småt skal gøre klar til at etablere sin sjette fond i løbet af indeværende år, hvorfor det er naturligt for fondens partnere, herunder Thomas Kvorning, at vurdere, hvorvidt man ønsker at binde sig for en ny investeringsperiode, der typisk løber i 5-7 år.

Samtidig skal han fortsætte som både investor og bestyrelsesmedlem i Multi-Wing, som han selv stod bag købet af.

Skal investere familiens formue

Ud over midlerne optjent via karrieren i Altor gennem 14 år er det også forventningen, at Thomas Kvornings nye familiekontor vil være baseret på de penge, hans far, Kurt Kvorning, har tjent gennem en årrække i rejsebranchen. Den erfarne rejseiværksætter har således siden 1983 flere gange opkøbt mindre bureauer for siden at sælge dem til branchens tunge drenge; senest var det internetbureauet Aclass, der først blev solgt til kapitalfonden Capidea og siden Maj Invest.

Derfor råder familien Kvorning over en samlet formue på et trecifret millionbeløb, og det er de penge, som Thomas Kvorning nu fremover skal koncentrere sig om at investere.

Flere har sagt farvel

Thomas Kvornings farvel til Altor er blot det seneste i en række exits, hvor markante danske kapitalfondsprofiler har sagt farvel til ledende poster i store europæiske fonde.

Hos Nordic Capital er de to mangeårige partnere Lars Terney og Michael Haaning fortid, mens FSN Capital sidste år sagde farvel til den danske chef Thomas Broe-Andersen, der havde stået i spidsen for en række markante investeringer herhjemme.

Også IK Investment Partners mistede for nylig sin danske chef, Thomas Klitbo, der blot få år efter at have stået i spidsen for et storstilet sats på det danske marked forlod fonden.

Mens IK’s danske kontor i dag ser noget amputeret ud, ser det ud til, at Altor trods Thomas Kvornings exit fastholder fokus på det danske marked, idet den erfarne partner Søren Johansen, der er co-managing partner for hele Norden, kommer til at bruge mere tid herhjemme, ligesom man for nylig forfremmede David Hess til partner.

Afkast har rettet sig

Selv om Altor siden konkursen i skandaleramte OW Bunker har haft det uhyre svært på det danske marked, er fonden alligevel en af dem på nordisk plan, der kan fremvise de bedste afkast. Således er Altors tre første fonde fra henholdsvis 2003, 2006 og 2008 alle blandt den bedste fjerdedel målt på afkast.

Altors fjerde fond fra 2014 har haft markant flere udfordringer. Frem til et godt stykke inde i 2020 lå fondens årlige afkast på under 9 procent, ligesom man samlet set blot havde øget investorernes værdi med 1,3x. Det placerede fonden i den helt tunge ende på europæisk plan, men en række frasalg af blandt andet senest Navico har fået rettet gevaldigt op på resultaterne i Altor IV, så afkastet nu igen kan måle sig med de bedste.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness er Altor også i fuld gang med at finde en køber til Hamlet Protein, der ligeledes ejes af kapitalfondens fjerde fond. Her er britiske Rothschild tovholder på processen, og det forventes, at der vil blive annonceret en handel i løbet af første kvartal, såfremt det lykkes at finde en køber, der vil betale de relativt høje multipler, som Altor med medinvestoren Goldman Sachs forventer.

 

Læs mere

Kapitalfond i limbo efter rodet generationsskifte

Kaotisk chefexit i kapitalfond

Kontroversiel oligark bag dansk milliardhandel

Kapitalfond snupper dansk tandlægekæde

Tidligere Axcel-partnere kan spinde guld på fondens problembarn

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond jagter nordisk superliga