Unifeeder web1

Inside story

Kapitalfond: Sådan trimmer vi selskaber til salg 

Efter år præget af lave afkast er Nordic Capital igen blandt de bedste, når det gælder afkast. Fondens danske partner, Lars Terney, giver denne uge et indblik i fondens maskinrum og de ting, som Nordic Capital har arbejdet målrettet på at optimere

Bambora og Unifeeder. En betalingsgigant og et feederrederi. To vidt forskellige selskaber, der ikke har meget til fælles, ud over de begge indtil for nylig har været ejet af kapitalfonden Nordic Capital. 

Ikke desto mindre er den røde tråd for både de to selskaber samt flere af kapitalfondens andre nylige frasalg, at Nordic Capital har haft held til at tiltrække industrielle købere, der i sidste ende har betalt den højeste pris for virksomhederne. 

Hvor Nets-rivalen Bambora sidste sommer blev solgt til den franske betalingsgigant Ingenico, blev Unifeeder efter flere svære år for nylig solgt til det Dubai-baserede logistikselskab DP World.  

Salget skete til en pris, der sikrede Nordic Capital og fondens investorer et solidt afkast, hvor de fik mere end fordoblet deres investering, hvilket mange for blot år siden nok ville have betegnet som utopi. Århus-virksomheden var nemlig på daværende tidspunkt fanget af en perfekt storm i form af et underdrejet containermarked samt hårde økonomiske sanktioner mod det vigtige russiske marked.  

Men de efterfølgende år lykkedes det Nordic Capital at rette op på dette år takket været en solid omgang knofedt i form af fondens ownership excellence-strategi – et koncept, som partner i Nordic Capital Investment Advisory Lars Terney gennem de seneste tre år har stået i spidsen for. 

”Gennem de senere år har Nordic Capital haft rigtig gode erfaringer med at sælge selskaber til industrielle købere. Her vil køber ofte være i stand til at give en relativt bedre pris, da der ofte vil være synergier med den eksisterende forretning eller en strategisk vinkel, som har stor værdi,” forklarer Lars Terney, der peger på, at hele øvelsen med at udpege potentielle strategiske købere går i gang, straks efter at fonden overtager en virksomhed. 

”Når Nordic Capital køber et selskab, går vi allerede inden købet i gang med at analysere feltet af mulige industrielle købere. For os er det helt essentielt, at den øvelse sker på en ordentlig måde, da det i sidste ende er med til at sikre investorerne det bedst mulige afkast,” siger Lars Terney. 

Og noget kunne tyde på, at strategien har båret frugt. Indtil videre har samtlige fire frasalg i Nordic Capitals ottende fond fra 2013 været til industrielle købere og til priser, der har sikret fondens investorer, herunder ATP og Danica Pension, et årligt afkast på lige knap 20 procent. 

Fakta

Sagen kort

Nordic Capital solgte for nylig rederiet Unifeeder til DP World.

I forlængelse af salget kigger InsideBusiness nærmere på Nordic Capital og fondens strategi, der de senere år har gjort fonden i stand til at frasælge fire virksomheder til industrielle købere.

Ud over Unifeeder blev også betalingskoncernen Bambora sidste sommer solgt til franske Ingenico.

De mange frasalg har indtil videre sikret Nordic Capital og investorerne i kapitalfondens ottende fond et årligt afkast på næsten 20 procent.

Sælger ofte til industrielle købere 

Samtidig viser tal fra EY, at kapitalfonde gennem de seneste mange år typisk har solgt omkring halvdelen af alle deres selskaber til andre fonde, mens salg til industrielle købere eller børsnoteringer fylder betydelig mindre. 

Hos Nordic Capital sker 9 af 10 frasalg enten via en børsnotering eller et frasalg til en industriel køber, og ifølge Lars Terney er det ingen tilfældighed. 

”Når vi nærmer os et frasalg af en virksomhed i Nordic Capitals portefølje, vil vi typisk tidligt indlede samtaler med de mest oplagte industrielle købere. Det gjorde vi eksempelvis med Unifeeder, hvor vi tidligt i ejerskabsperioden og i forløbet mødtes med flere industrielle købere sammen med Unifeeder-ledelsen og formand Nils Smedegaard Andersen, så de mulige købere allerede havde dannet sig et indtryk af virksomheden, inden vi valgte at gå i markedet,” forklarer han. 

”At Nordic Capital har solgt de seneste fire virksomheder i fond VIII til strategiske købere, vidner om, at der, siden man lavede en opdatering af strategien for nogle år siden, har været arbejdet indgående med netop exitdisciplinen. Samtidig har vi skærpet fokus på at udvikle den enkelte virksomhed ved hele tiden at holde bestyrelsen tæt på virksomheden og udnytte Nordic Capitals ’toolkit’, samtidig med at virksomheden udvikles i tæt samarbejde med dens daglige ledelse. Det er salget af Unifeeder et godt eksempel på,” siger Lars Terney. 

Portefølje kræver arbejde 

Blandt Nordic Capitals danske investorer, der ud over de to store pensionskasser også tæller Lundbeckfonden, Novo A/S, Tryghedsgruppen samt en række andre, er det da også især fondens stærke operationelle fokus, man fremhæver, når der skal findes en forklaring på, hvorfor Nordic Capital de senere år har forbedret sine resultater markant. 

Her peger mange på Unifeeder som et skoleeksempel på, at man fra kapitalfondens side fortsatte med at udvikle rederiet og udvide dets geografiske fokus, selv om det havde været fristende at fokusere mere på besparelser og nedskæringer i en periode, hvor bundlinjen var under pres. 

Med salget af det århusianske feederrederi ejer Nordic Capital i dag tre danske selskaber, nemlig Sportmaster, Bladt Industries og Lagkagehuset.  

Hvor sidstnævnte er i god gænge og blandt andet oplever stor vækst takket være en række butiksåbninger i London, ser det straks vanskeligere ud med især Sportmaster. Kæden fyrede for nylig direktør Jens Høgsted i håbet om at finde en ny profil, der for alvor kan sikre sportskæden en større andel af e-handlen, der gennem de senere år har eroderet indtjeningen i stort set alle de fysiske butikker landet over. 

Nordic Capitals tanke med Sportmaster har dog hele tiden været, at blandt andet store giganter som Nike som udgangspunkt foretrækker at sælge deres varer gennem en enkelt lokal aktør. Og her tror man på, at Sportmaster i sidste ende vil trække sig sejrrigt ud af det udskillelsesløb, der netop nu finder sted i branchen, og hvor flere konkurrenter har det mindst lige så svært, hvis ikke værre. 

Både Sportmaster og Bladt blev dog for nylig videreført i et nyt regi, hvor Nordic Capital fortsat står for udviklingen, men hvor fondens investorer i Nordic Capitals syvende fond fik mulighed for at sælge deres aktier til Coller Capital og Goldman Sachs eller fortsætte som investor i det nye setup. 

 

LÆS OGSÅ

Axcel klar til milliardsalg af it-firma

Industrigigant klar til historisk frasalg

Her er børsens varmeste salgsemner 

Sådan vil Nordic Capital investere ny milliardfond

Goldman Sachs klar til at købe selskaber for 17 mia. kr. af Nordic Capital

Nordic Capital jagter genrejsning med ny fond 

Danske kapitalfonde skovler penge ind – lukker vinduet nu?

Axcel klar til lynsalg af lønfirma