;
Steel series web

Inside story

Kapitalfond vil spinde guld på gamersucces

Efter en række svære år har den internationale kapitalfond L. Catterton fået danske SteelSeries så meget tilbage på sporet, at selskabet er klar til et frasalg. Især den enorme hype omkring e-sport er guld værd for den danske virksomhed, der producerer highend gamerudstyr.

Fra musemåtte til et milliardsalg. Det er, hvad den danske virksomhed SteelSeries har udviklet sig til siden den spæde start, og nu gør kapitalfonden L Catterton klar til at høste frugterne af den succes.

Den internationale storfond fik ellers en uventet hård start med sin investering i SteelSeries, der producerer musemåtter, headset og en række andre produkter til gamere verden over.

Gennem flere år kørte virksomheden med underskud, og stifter Jacob Wolff-Petersen, der stadig sidder med 30 procent af aktierne, måtte sammen med kapitalfonden skyde næsten en kvart milliard i virksomheden tilbage i 2016, inden SteelSeries blev kvalt af sine egne vækstambitioner.

De senere års massive fokus på e-sport kombineret med, at man nu igen tjener gode penge, betyder, at L. Catterton nu i al hemmelighed er begyndt at se sig om efter en ny ejer til den danske virksomhed, der i 2018 tjente over 100 mio. kr. før renter og afskrivninger.

Derfor har kapitalfonden, der herhjemme også ejer tøjfirmaet Ganni samt en minoritetspost i Lagkagehuset, hyret den britiske specialrådgiver Moelis til at jagte en køber til SteelSeries.

Såfremt det lykkes at få tiltrukket tilpas mange andre fonde og industrielle købere, kan prisen meget vel nærme sig halvanden milliard kroner, og da det efterhånden er snart 7 år siden, at L. Catterton overtog styringen i den danske virksomhed, er der også brug for et salg til en pris i det leje, hvis afkastet på fondens danske opkøb skal blive mere end blot hæderligt.

Oprindelig betalte den amerikanske fond således omkring 300 mio. kr. for 70 procent af aktierne i gamervirksomheden, men da man siden måtte komme med yderligere kapital, har det sat en begrænsning på, hvor godt et afkast, L. Catterton kan sætte næsen op efter.

Det er da også endnu også uvist, hvor mange potentielle købere Moelis kan få lokket ud af busken, da det indtil videre primært ser ud til at være industrielle købere, der kan se en idé i at overtage SteelSeries.

Firmaet har således opnået en stærk position og er over for et yderst kræsent publikum blev stemplet som kvalitet, hvad end det drejer sig om høretelefoner eller tastaturer, men især blandt mange kapitalfonde er man tøvende over for, om man kan udbrede selskabets produkter i tilstrækkelig grad til at retfærdiggøre en pris på halvanden milliard kroner.

Her er en af de store spillere i it-branchen mere oplagt, da man her kan høste synergier og samtidig få foden indenfor på et potentielt lukrativt marked, hvor SteelSeries også kan anvendes som springbræt til at afsætte andre produkter til det købestærke og krævende publikum.

Eksperter i BTC

Selv om L. Catterton på den danske scene indtil nu har levet en noget anonym tilværelse, er fonden en af verdens førende, når det handler om at investere direkte i forbrugerorienterede virksomheder.

Således har fonden alene inden for de senere år både opkøbt modevirksomheden Ganni, ligesom man i efteråret 2017 købte 20 procent af Lagkagehuset, der kort forinden var blevet overtaget af den nordiske fond Nordic Capital.

Netop i den salgsproces, der havde investeringsbanken FIH Partners som tovholder, viste L. Catterton stor interesse for den danske succesbager, men måtte alligevel se sig slået på målstregen af den svenske fond. Derfor var det naturligt, at Catterton sidenhen købte sig ind i Lagkagehuset for dermed at hjælpe firmaet og Nordic Capital med at udrulle konceptet i London, ligesom man også havde sigtekornet rettet mod det amerikanske marked. Netop i den ambition spiller den amerikanske fond en nøglerolle, da fonden har stor erfaring inden for netop fødevarer og generelt anser sig selv for at være verdens førende kapitalfond, når det handler om at opkøbe og sælge BtC-virksomheder.

Partner med fortid i Flying Tiger

Herhjemme er det danske Christian Mariager, der er fondens ansigt udadtil med titlen som operating partner, hvilket basalt set betyder, at han ikke står for de enkelte opkøb eller frasalg, men i stedet bruger sin tid på at optimere driften i fondens investeringer.

Mariager har blandt andet en fortid som topchef i EQT’s detailkæde Flying Tiger, ligesom han i mere end 20 år var ansat i en række forskellige stillinger i McKinsey med fokus på detail.

Netop detail må for tiden siges at være et decideret fyord blandt stort set samtlige kapitalfonde og ikke mindst deres investorer grundet sektorens massive strukturelle udfordringer.

Catterton gør derfor også en dyd af at understrege, at man ikke satser på deciderede investeringer i detail, men i højere grad fokuserer på selskaber, der i sidste ende afsætter produkter til den private forbruger.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken L. Catterton eller Moelis.

 

LÆS OGSÅ

Kapitalfond jagter livgivende frasalg

Axcel sætter punktum for omfattende stoleleg 

Her er landets førende M&A-advokater

Butiksdød truer kapitalfondenes opkøb

Banker risikerer store tab på kapitalfondes kriseramte selskaber

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet