;
Logstor web1

Inside story

Kapitalfond vil spinde guld på Nordeas problembarn

Kapitalfonden Triton satser på at sælge den jyske rørkæmpe for over 2 mia. kr., mindre end 2 år efter at storbanken Nordea måtte afskrive gæld på 200 millioner kroner.

Den danske virksomhed Logstor, der er verdens største producent af præisolerede rør, er ved at blive gjort klar til et salg. Det sker, under to år efter at selskabet var havnet i en alvorlig krise og måtte have en hjælpende hånd fra storbanken Nordea, der gik med til at vinke farvel til 200 mio. kr. af sit udestående.

Ikke desto mindre har kapitalfonden Triton, der overtog nøglerne fra fonden Montagu i 2013, nu udpeget netop Nordeas corporate finance-division til at finde en køber til virksomheden, der gennem de sidste 20 år flere gange har været i store problemer.

Da Triton selv overtog koncernen, skete det da også, efter at den tidligere ejer mere eller mindre havde afleveret nøglerne til kreditorerne efter en fejlslagen global ekspansion havde efterladt rørproducenten med en enorm gæld, et dundrende underskud samt en kerneforretning, der slet ikke fik den nødvendige opmærksomhed.

Siden sommeren 2018, hvor Logstor senest var i problemer, har tingene dog ændret sig markant for den jyske industrivirksomhed, der blev grundlagt i 1960.

Under direktør Kim Christensen har man blandt andet skrottet den tidligere ejers strategi om at få foden indenfor på markedet for rør til olie- og gasindustrien og fokuserer i stedet benhårdt på en strategi om stort set udelukkende at levere rør til den europæiske fjernvarmeindustri.

Mens 2017 var et år til glemmebogen, formåede man trods udfordringer på markedet i 2018 at lande en omsætning på knap 1,8 mia. kr., mens resultatet før skat og afskrivninger var tæt på 120 mio. kr.

Selv om det endelige regnskab for 2019 først bliver offentliggjort om en måneds tid, erfarer InsideBusiness, at det blandt andet vil vise et EBITDA-resultat på over 200 mio. kr., hvilket skal retfærdiggøre det prisskilt på omkring 2 mia. kr., som Triton har sat på Logstor.

Det var oprindelig en omfattende kartelsag, der i slutningen af 1990’erne tvang familien bag det daværende Løgstør Rør til at sælge 75 procent af aktierne i koncernen til Axcel, Polaris og FIH, der dermed reddede industrivirksomheden fra en truende konkurs.

Egenkapitalen var simpelthen blevet udhulet af den store bøde, virksomheden var blevet tildelt, og de tre nye ejere havde således held til at opsnappe virksomheden forholdsvist billigt.

Siden lykkedes det blandt andet takket være et ambitiøst køb af konkurrenten Alstom rørforretning samt en række af de selskaber, der i sin tid var en del af kartelsagen, at skabe en global spiller, der kort efter blev solgt til den britiske fond Montagu for godt 2 mia. kr.

Længere mellem køber og sælger

Tritons planer om at frasælge Logstor sker på et tidspunkt, hvor mange rådgivere og kapitalfonde sukker efter især lidt større opkøbsemner.

En kombination af at mange fonde enten har solgt de mest veldrevne selskaber i portefølje, kombineret med at overraskende mange fonde kæmper med at få flere af de senere års opkøb på ret kurs, betyder, at der i øjeblikket er lidt længere mellem de helt store salgsprocesser.

Samtidig er køberne i dag langt mere opmærksomme på risikoen for et skift i den globale økonomi, og det har i løbet af de sidste 12 måneder ført til, at der i flere salgsprocesser har været for langt mellem købere og sælgere.

Blandt andet har landets største kapitalfond, Axcel, to gange været tvunget til at droppe salget af først Frontmatec og siden Mountain Top kort før jul, og nu må ejerne af miljøvirksomheden DSVM også opgive at finde en ny ejer til datterselskabet RGS Nordic.

Indtil for ganske nylig havde koncernen, der ejes af tidligere EQT-chef Peter Korsholm og forhenværende DLH-direktør Kent Arentoft, jagtet en køber i samarbejde med FIH Partners, og man var også i fremskreden dialog med Terra Firma, men en aftale faldt på gulvet i ellevte time.

Også flere andre større salgsprocesser trækker i øjeblikket ud, blandt andet fordi mange købere ikke er villige til at imødekomme de høje prisforventninger, mange sælgere fortsat har.

Fra sælgers side skaber de senere års gunstige tider kombineret med gunstige lånemuligheder høje forventninger for, hvad et frasalg kan indbringe, mens køberne på den anden side i stigende grad er opmærksomme på risiko. Det gælder især faren for at opkøbe et selskab, der potentielt kan vise sig at være meget eksponeret over for økonomiske udsving, da det hurtigt kan erodere især kapitalfondenes afkast.

Samtidig er flere sektorer i dag, herunder byggebranchen og alt, hvad der blot minder om detail og fysiske butikker, på mange køberes sorte liste, ligesom bilbranchen og vindindustrien også er på den sorte liste hos flere kapitalfonde.

Hverken Nordea eller Logstor har ønsket at udtale sig til InsideBusiness i sagen.

LÆS OGSÅ

Her er landets førende M&A-hus 

Sværvægtere kredser om kapitalfonds guldæg

Axcel og Polaris i kapløb om milliarder 

Kapitalfond jagter livgivende frasalg

Axcel sætter punktum for omfattende stoleleg 

Her er landets førende M&A-advokater