;
obton web

Inside story

Kapitalfonde lurer på guldrandet finansforretning  

En række kapitalfonde forhandler p.t. om at købe sig ind i yderst lukrativ forvalter, der alene sidste år tjente over en kvart milliard kroner. Stort set hele branchen spinder guld i disse dage, men stigende krav til compliance gør opkøb og fusioner oplagte.  

Landets uafhængige formueforvaltere har de senere år oplevet gyldne tider, i takt med at flere danske velhavere flytter formuen fra de traditionelle banker til de mere specialiserede huse.  

Kombineret med en hidsig jagt på sikre alternative investeringer fra mange private har det sikret rekordoverskud hos en række af landets største forvaltere. Målt på indtjening i forhold til den forvaltede formue er der dog ikke mange, der overgår den jyske koncern Obton, der primært sælger solcelle- og vindmølleparker til formuende danskere samt ejendomsinvesteringer.  

Af en formue under forvaltning på 21 milliarder kroner ved årsskiftet landede finanshuset et overskud før skat på næsten 260 millioner kroner, og det er netop den uhyre lukrative forretning, som flere kapitalfonde står på spring for at få en bid af.  

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger ligger Obton i fremskredne forhandlinger med en række kapitalfonde anført af tidligere Netcompany-ejer FSN Capital, der går målrettet efter at købe lige under halvdelen af den fremadstormende forvalter.  

Den norske investeringsbank ABG Sundal Collier er tovholder på processen, og ideen er, at Obtons nuværende ejere beholder majoriteten og dermed magten i selskabet, mens køberen til gengæld får en såkaldt drag right. Det betyder, at en potentiel medejer af Obton i forbindelse med et fremtidigt salg kan takke ja til en køber, hvilket også tvinger de øvrige aktionærer til at sælge deres aktier. 

Obtons formand: Vi har et stærkt år  

Formand og partner i Obton Oliver Peters ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt man er i færd med at forhandle med potentielle købere, men hæfter sig ved, at forvalteren også i indeværende år har haft stor succes med at sælge sine vind, sol og ejendomsprojekter.  

”Vi har indtil videre haft et rigtig godt år, og selv om man i denne tid skal være forsigtig med at spå om fremtiden, ser væksten ud til at fortsætte, så vi potentielt kan øge den samlede formue under forvaltning med omkring 10 milliarder kroner,” siger han og understreger, at månederne med nedlukning i foråret naturligt nok satte et midlertidigt stop for en smule af forretningen, men at man hurtigt er kommet tilbage på sporet.  

Især mursten er i mange private investorers kikkertidet de søger afkast uden for det noterede marked i en tid, hvor renterne er rekordlave, og det danske ejendomsmarked har vist sig at være særdeles solidt.  

”Det er gået op for mange, at man i det nuværende lavrentemiljø er nødt til at have andre aktiver i porteføljen, så man ikke udelukkende satser på aktiemarkedet. Derfor er der mange, der kigger i vores retning,” siger Oliver Peters.  

Netop investeringer i især sol og vind har tidligere været behæftet med stor usikkerhed, og mange formuende danskere har med dyre lærepenge måttet sande, at en vindmølle ikke altid er lig med et stensikkert afkast mange år frem i tiden.  

”Det er vigtigt, at folk forstår, hvad de har med at gøre. Man er nødt til at lave en forventningsafstemning og sikre, at kunderne forstår, at det er et illikvidt produkt. Det handler derfor om at sammensætte sin portefølje rigtigt,” lyder det fra Obtons formand.  

Forvaltere driver guldrandede forretninger 

Selv om overskudsgraderne i Obton er noget, der kan få de fleste til at spærre øjnene op, har de danske forvaltere generelt haft masser at glæde sig over de senere år.  

Især jagten på alternative afkast har givet travlhed, ligesom det stærke danske aktiemarked har sikret en række forvaltere historisk store overskud.  

Samtidig lyder vurderingen fra de fleste, at der fortsat er et enormt potentiale herhjemme, da danskerne har en meget lille del af deres formue liggende uden for bankerne i modsætning til andre lande som Sverige og Norge.  

De perspektiver kombineret med stigende regulering og compliance har fået flere til at kigge aktivt på deres struktur, og sidste år var blandt andet Formuepleje ude at afsøge markedet for en minoritetsaktionær.   

Söderberg & Partners er sulten på markedspladsen 

Senest er den uafhængige forvalter Formue & Investeringspleje i Roskilde blevet købt af giganten Söderberg & Partners med et klart mål om at skabe en mere slagkraftig asset manager på det danske marked med mulighed for at tilbyde de enkelte kunder flere produkter. I forvejen har Söderberg & Partners købt sig ind hos pensionsmæglerhuset APC, hvilket ydermere har skubbet til konsolideringen, ligesom der er mulighed for yderligere synergier.  

Netop de strømninger er også nået til Holte nord for København, hvor Artha holder til. Huset tilbyder en perlerække af forskellige investeringer i alt fra ejendomme til aktier, og også her tror topchef Brian Kudsk på et stærkt år trods de lange skygger fra covid-19.  

”Vi forventer, at den forvaltede formue vil vokse med lidt under halvanden milliard kroner i år, ligesom bundlinjen vil være en smule lavere end i 2019, der var et rigtig stærkt år. Men trods de usikre tider leverer alle vores fonde stærke resultater,” siger han og peger på, at det for ham og de øvrige medejere af firmaet ikke giver mening at sælge til eksempelvis en kapitalfond.  

”Som udgangspunkt giver det ikke mening for os at tage en professionel investor ind. Vi er en relativt personafhængig forretning, og det vil påvirke den pris, som vi i sidste ende kan kræve for vores aktier. Endnu vigtigere er det dog, at vi synes, det er sjovt, det, vi laver, og er meget tilfredse med den struktur, vi har i dag,” siger Artha-direktøren, der dog hæfter sig ved, at man er åben for andre muligheder i jagten på at håndtere de stigende omkostninger til compliance.  

”Det, der kunne give mening både for os og andre i branchen, ville være fusioner eller opkøb af konkurrenter. I disse år oplever alle stigende omkostninger til compliance og voksende krav. hvorfor det giver mening at finde muligheder for at spare omkostninger og høste synergier,” siger Brian Kudsk.  

Skal være ejet af kunderne  

Også hos formueforvalteren Investering & Tryghed har man indtil videre haft et stærkt 2020, der kun ligger en smule under sidste års rekord.  

Og direktør Tommy N. Christensen understreger, at forvalterens gode resultater også i et coronaplaget 2020 blandt andet skal ses i lyset af et ualmindeligt stærkt dansk aktiemarked.  

”Lige nu er der meget stor forskel både på de enkelte aktivklasser, men også på de enkelte aktiemarkeder, ja, helt ned på enkeltaktier. Især det danske indeks har klaret sig rigtig godt, blandt andet fordi vi sammenlignet med andre har en meget stor andel defensive og dermed mere resistente selskaber som Ørsted, Vestas, Novo og Genmab,” siger Tommy N. Christensen.  

Forvalteren, der primært beskæftiger sig med børsnoterede aktier samt obligationer, blev oprindelig etableret som et modsvar til bankernes støvede tilbud til formuende danskere, hvor afkastet langtfra stod mål med de mange omkostninger, der blev hældt over på kunderne.  

Netop derfor er man hos Investering & Tryghed tryg ved at holde fast i en struktur, hvor det primært er kunderne og firmaets ansatte, der sidder på aktierne. 

”Vi er i dag et kundeejet selskab, og det passer rigtig fint i forhold til vores filosofi om at bygge langsigtede relationer til vores kunder ved også at gøre dem til aktionærer. Vi er skabt som et alternativ til bankerne, og derfor ser vi en stor styrke i at være ejet af de samme kunder, der investerer sammen med os og var med til at grundlægge virksomheden,” lyder det fra direktøren, der naturligt nok har bemærket, at flere andre aktører enten har været i spil eller kan komme det.  

Samtidig har man hos Investering & Tryghed flere gange vurderet mulighederne for at supplere de nuværende investeringsmuligheder med andre tilbud til kunderne. Indtil videre har man dog valgt at holde et snævert fokus på de to kerneområder. 

”Som tingene har udviklet sig de senere år, har vi naturligvis også kigget på andre investeringsområder. Vi tror dog på, at det betaler sig at holde fokus og investere i det, vi har forstand på, og at vi i det lange køb kan levere et fint, balanceret afkast til vores kunder,” siger Tommy N. Christensen. 

 

Læs mere

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer  

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne  

Tronskifte hos førende kapitalfond

Opgør i succesfuld kapitalfond  

Ambitiøse advokathuse får baghjul på M&A

Kapitalfond jagter oprejsning efter dansk fiasko

EQT på vej med stort frasalg