;
Esvagt web

Inside story

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Efter en svært udfordrende ejerperiode har de to kapitalfonde bag det tidligere Mærsk-rederi Esvagt sat selskabet til salg. Håbet er at en opblomstring inden for offshore-vind kan redde ejerne tørskoet i land efter flere svære år.

Efter en årrække, hvor store udfordringer og massive underskud er gået hånd i hånd, vil de to kapitalfonde bag Esvagt nu forsøge at hente en smule af det tabte hjem.

3i Infrastructure og AMP Capital købte oprindelig offshorerederiet fra A.P. Møller-Mærsk i 2015 for lidt over 4 milliarder kroner, i håb om at man ved at købe selskabet ud af det gamle konglomerat for alvor kunne trykke speederen i bund og øge rederiets fokus på at levere sikkerhedsydelser til olie- og gasindustrien.

Sådan kom det dog på ingen måde til at gå, da netop offshoreindustrien de kommende år blev ramt af en markant nedtur, der også satte sine tydelige spor i Esvagts resultater.

I stedet gik de to fonde i gang med en større strategisk ændring, hvor man i stigende grad ville satse på vind og dermed blive en del af den opblomstring, der var i gang i branchen.

Også den øvelse viste sig noget sværere end først antaget, idet 3i og AMP ligesom mange andre fonde måtte sande, at offshorevind trods de mange positive tendenser har vist sig som en udfordrende industri, hvor konsolidering og prispres har sat sit præg på alle underleverandører de seneste år.

Ikke desto mindre er mange af den opfattelse, at sektoren har lagt de værste udfordringer bag sig, og kombineret med en stigende efterspørgsel på havvind vil det sikre yderligere fremgang de kommende år.

Det potentiale er særdeles kærkomment for Esvagt og rederiets ejere, da man alene i 2020 tabte en kvart milliard kroner, ligesom ejerne igen måtte til lommerne og tilføre frisk kapital i form af et lån på et tilsvarende beløb.

I indeværende år forventer Esvagt en indtjening før renter og afskrivninger på omkring 400 millioner kroner, ligesom ejerne med en solid ordre og et gennembrud i USA i ryggen nu ser en mulighed for at komme nogenlunde tørskoet ud af en investering, der langtfra har udviklet sig som forventet.

Derfor har 3i Infrastructure og AMP Capital netop hyret de to internationale giganter Deutsche Bank og JP Morgan til at afsøge markedet for en køber til offshorerederiet. Forhåbningen er, at man med en stærk ordrebog og udsigt til et opsving de kommende år i bedste fald kan få omkring 6 milliarder kroner for det tidligere Mærsk-selskab.

Det kræver dog, at de to rådgivere samt advokathuset Gorrissen Federspiel, der står for den juridiske rådgivning, kan tiltrække nogle af de helt tunge globale infrastrukturfonde, der kan se potentialet i Esvagt.

Indtil videre har blandt andre sværvægtere som KKR, Blackstone og franske Antin Infrastructure Partnes meldt deres interesse, og det forventes, at Esvagt kan være solgt inden for et par måneder, såfremt det lykkes at få skabt en tilpas konkurrencepræget proces.

Stor efterspørgsel efter vind

Når det måske kan lykkes de to kapitalfonde at sælge til en ganske hæderlig pris, hænger det sammen med, at der i øjeblikket er massiv efterspørgsel på aktiver inden for vind, herunder især offshore.

Senest har Mærsks egen pengetank, A.P Møller Holding, købt først PCH Engineering og siden vinddivisionen i Axcel-virksomheden Nissens.

Alene sidstnævnte transaktion skete til en så høj pris, at landets største fond nu mere eller mindre er sikret et solidt afkast på et opkøb, der ellers længe lignede en noget lunken investering.

Flere kilder peger da også på, at man bestemt ikke skal udelukke, at Mærsk-pengetanken i denne omgang kunne finde på at kigge lidt nærmere på deres tidligere virksomhed, da holdingselskabet ser ud til at have stor appetit på både brancher og enkeltstående selskaber, som den børsnoterede har vendt ryggen gennem årene.

Udfordringen for både Mærsk-ejeren og flere andre pengetanke er imidlertid, at Esvagt er en meget kapitaltung virksomhed, idet der løbende skal investeres i store skibe, hvilket primært er noget, de særlige infrastrukturfonde kan håndtere.

Samtidig har talrige kapitalfonde historisk set brændt fingrene på netop vindmøllebranchens underleverandører adskillige gange, da man typisk har investeret i en tro på, at branchen netop stod over for det hele store gennembrud. Langt de fleste gange har det dog vist sig ikke at være tilfældet, hvorfor antallet af investorer, der har spundet guld på sektoren er stærkt begrænset.

Rådgivere jagter køber

Selv om processen med at sælge Esvagt skal håndteres af to udenlandske giganter, ventes det, at en række danske rådgivere vil forsøge at finde en køber til offshorerederiet.

Især Danske Bank kender virksomheden indgående, da det netop var banken, der i sin tid stod for salget af Esvagt på vegne af Mærsk og de øvrige aktionærer. Dengang vandt banken netop det mandat for næsen af blandt andre Handelsbanken, der dog så siden hjalp 3i og AMP Capital med at købe virksomheden.

Efter den seneste nedlukning af Handelsbankens aktiviteter i Danmark og etableringen af det nye HCN Partners, der huser en række af bankens tidligere folk, er det dog tvivlsomt, hvorvidt rådgiveren har ressourcerne til at kaste sig over en så stor sag vel vidende, at man risikerer at satse på en potentiel køber til Esvagt, der i sidste ende trækker det korte strå.

 

Læs mere

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Axcel på kollisionskurs med storbank