;
DVCA topmøde 2019 web

Redaktørens analyse

Kapitalfondenes årsmøde. Nu uden kapitalfonde

Kapitalfondene årsmøde bliver stadig mere affolket for selve fondene, men rådgivere strømmer til det stort anlagte topmøde i Nyborg. Heller ikke brancheorganisationens kommende direktør, Henrik Sass Larsen, dukkede op.

Når Forsikring & Pension holder sit årsmøde i denne uge, vil det nærmest være utopi, hvis ikke de øverste chefer fra branchens største aktører troligt tropper op.

På samme måde vil det være decideret utænkeligt, hvis Lokale Pengeinstitutters årsmøde i det jyske pludselig var rømmet for lokale bankbosser.

Derfor skulle man også tro, man tog til kapitalfondenes talerør DVCA’s årlige topmøde på det fine Hotel Hesselet med udsigt over Storebælt for at få et glimt af de ledende partnere fra de mest markante fonde på det danske marked.

Dem var der imidlertid ikke mange af i det fynske.

Faktisk glimrende flere af de helt store aktører ved deres fravær. Svenske Nordic Capital med stolte og mangeårige traditioner i Danmark var slet ikke til stede. Også kollegerne i IK Investment Partners udeblev, til trods for at fonden for ganske nylig har åbnet et stort dansk kontor og satser benhårdt på at vinde yderligere fodfæste på det nordiske marked.

Det samme gør hollandske Waterland, der forrige år ligeledes åbnede dansk kontor og siden har investeret massivt herhjemme, men kapitalfonden og ledende partner Kaspar Kristiansen måtte man også spejde forgæves efter.

Det samme var tilfældet for norske FSN Capital, der ellers især de senere år har investeret flittigt i danske virksomheder og historisk har spundet solide afkast på ejerskabet af velkendte danske virksomheder som Huscompagniet, Lagkagehuset og Netcompany.

Også giganten CVC, Mærsks nye fond, A.P. Møller Capital, samt mindre danske fonde som BWB Partners og SE Blue Equity var ej at finde i Nyborg.

Til gengæld var der rådgivere til den store guldmedalje.  Af de godt 175 deltagere var hele 33 advokater fra kontorer som Bruun Hjejle, Plesner, Gorrissen Federspiel og Kammeradvokaten. Til sammenligning var blot 25 repræsentanter fra kapitalfondene troppet op. Og flere ledende partnere var blevet væk.

Enkelte repræsentanter fra de danske venturefonde havde da også fundet vej over Storebæltsbroen, og tilsammen med de tilstedeværende fonde kunne de lige knap tangere advokathusenes deltagerantal.

Omringes af rådgivere

Hvorfor så mange kapitalfonde dropper det møde, der burde være for dem, er besynderligt. I en tid hvor alt, hvad der blot lugter af en fond, rent politisk er et udsat offer, burde der i høj grad være brug for at diskutere, hvordan man får både politikere og offentligheden til at erkendte, at en kapitalfond ikke blot er ude på at maksimere sin egen profit ved at fyre folk og spare i skat. Faktum er jo, at når en kapitalfond høster gode afkast, kommer det ud over partnerne selv også investorer til gode. Og de er i mange tilfælde danske pensionskasser, som kan sende fortjenesten videre til deres medlemmer.

Den debat er giftig. Og måske tabt på forhånd. Derfor var temaerne på årets DVCA-topmøde noget mere politisk korrekte og på ingen måde sprængfarlige, ligesom de fleste oplæg lod til at blive fremført efter et stramt manuskript.

Nu er det heller ikke altid kun det faglige indhold, der trækker. På et årsmøde handler det i høj grad om at netværke og møde sine kolleger i branchen, dele sladder og måske være heldig at opsnuse muligheden for en god handel.

Den mulighed er bare ikke til stede i Nyborg, hvor programmet er tætpakket, pauserne få, mens de få tilstedeværende kapitalfondspartnere hurtigt omgives af en hær af rådgivere, der i sidste ende har en interesse i at sælge sig selv. Hvis man altså ikke allerede samarbejder med dem i forvejen.

Et element af Groundhog Day

Når det efterhånden er småt med kapitalfonde til deres eget topmøde, hænger det i høj grad også sammen med, at mange i branchen sidder med en klar fornemmelse af, at de har set det hele før. Selve formen af DVCA’s årlige møde er år efter år den samme. Oplægsholderne skiftes ganske vist ud år for år, men hele seancen ligger hvert år så tæt op ad sidste års arrangement, at man til tider føler, man er stakkels Bill Murray, der vågner op til den samme dag igen og igen i ‘Groundhog Day’.

Der er behov for nytænkning i DVCA, og måske kan den nye direktør, Henrik Sass Larsen, ryste posen og få topmødet tilbage på sporet. Den tidligere S-profil var imidlertid også en, man spejdede forgæves efter. Det ville ellers have været naturligt, hvis DVCA’s kommende direktør havde udnyttet muligheden for at møde sine medlemmer i øjenhøjde over buffeten, men meldingen gik på, at han stadig var på ferie. Eller også havde Sass godt luret, at der ikke var mange medlemmer at hilse på i Nyborg.

 

LÆS OGSÅ

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfonde tørster efter frasalg 

Ombejlet milliardvirksomhed solgt for næsen af kapitalfonde 

Investorer skrotter dyre fonde 

Kapitalfond øger indsatsen i huskæmpe 

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb