;
joe and the juice web

Redaktørens analyse

Kapitalfondes væksthåb giver storbank mareridt

Væksthungrende Joe & The Juice har udviklet sig til en regulær hovedpine for storbanken SEB. Efter et dundrende underskud i 2018 nærmer bankgælden sig 1 mia. kr. Flere andre danske kæder med globale ambitioner betaler nu også prisen for de dyre vækstdrømme.

Ejerne bag den danske kæde Joe & The Juice holder sammen med selskabets hårdtprøvede ledelse hårdnakket fast i en solstrålehistorie om vækst.

”Vi vil på forsiden af Rolling Stone Magazine. Det er vores KPI.” Sådan lød meldingen fra juicestifter Kaspar Basse i et interview med Børsen for nogle uger siden.

En udtalelse, der vidner om stor selvtillid.

Der er dog ikke meget i juicekædens netop offentliggjorte regnskab, der vidner om en virksomhed med overskud til store armbevægelser.

I stedet viser årsregnskabet et underskud på over 100 mio. kr. i 2018, en galopperende bankgæld og en ejerkreds, der netop har skudt en kvart milliard i kæden for at holde storbanken SEB fra døren.

Det er især kædens hidsige vækst i USA, der gør ondt på den danske virksomhed. Det er langtfra billigt at åbne juicebarer på den anden side af Atlanten, og hvis blot den eksisterende forretning får mindre udsving i indtjeningen, kan det blive yderst vanskeligt at holde dampen oppe.

Det er netop det, der ser ud til at ske for Joe & The Juice nu. Man har haft for travlt med at åbne nye juicebarer, og på et dyrt amerikansk marked er der ikke plads til blot de mindste fejltrin.

Joe & The Juice ser giftig ud. Men ejerne holder stædigt fast i historien om, hvordan man vokser enormt i et forsøg på at skabe positivt momentum. Det har de god grund til. Juicekædens ejere i form af General Atlantic og svenske Valedo har således blikket stift rettet mod en børsnotering i USA næste år. Sådan en opnår man kun, hvis man åbner nye butikker i en lind strøm og dermed overbeviser aktiemarkedet om, at man ikke skal værdisættes i forhold til, hvad man tjente i seneste regnskab, men i højere grad skal måles på, hvad juicebarerne kan omsætte for om 3 eller 5 år.

Kædens fremtid afhænger derfor i høj grad af, hvorvidt man formår at fastholde fortællingen om vækst men også hvorvidt den amerikanske kapitalfond General Atlantic forsat vil spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under de mange juicebarer.

Svenske Valedo, der købte sig ind i virksomheden tilbage i 2013 har allerede tjent deres penge hjem adskillige gange, og hverken fonden eller dens investorer har nogen interesse i at sætte det solide afkast over styr ved gentagne indsprøjtninger af frisk kapital.

Derfor bliver det i sidste ende et spørgsmål om, hvorvidt General Atlantic fortsat vil bakke trofast op. Amerikanerne har rejst over 80 mia. kr. de sidste 6 år, så lommerne er dybe nok. Om lysten til fortsat at skyde penge i en dansk juicekæde også er til stede, hvis Joe & The Juice forsat har problemer, er et åbent spørgsmål.

Underskud og problemer i baglandet

Udfordringerne i Joe & The Juice er langtfra enestående. En række danske restaurant- og cafékæder med globale ambitioner oplever også p.t. store problemer.

Det gælder blandt andet Lagkagehuset, der har Nordic Capital og L. Catterton i ryggen, men som takket være en massiv ekspansion har opbygget en gæld på hele 1,3 mia. kr. Regnskabet for 2018 bød på store nedskrivninger og et minus på over 180 mio. kr. Akkurat som kollegerne i juicekæden er det fortællingen om vækst, man klynger sig til, mens især investorerne i Nordic Capitals bagland er begyndt at blive bekymret over, hvorvidt man nogensinde kommer til at få et hæderligt afkast på bagerkæden, man overtog fra de norske konkurrenter i FSN Capital.

Også den danske bøfkæde Mash kastede sig for nogle år siden ud i en ambitiøs drøm om at erobre det globale marked med kædens steakkoncept. En kæmpe restaurant i London slog dørene op, og bøfkæden og dens ejere gik i gang med at afsøge markedet for investorer, der kunne hjælpe med at udbrede konceptet i både England og Tyskland.

Dengang lød den samlede værdisætning af kødimperiet på 400 mio. kr. I dag har Mash netop sendt et regnskab på gaden med et underskud på 20 mio. kr. og negativ egenkapital og er en koncern, der ser ud til at være på kollisionskurs med sine kreditorer.

Igen er det historien om dyre lokaler, høje omkostninger og en konkurrence, der er benhård, hvad end man vil sælge juice, bøffer eller brød i London, Tyskland eller USA.

De banker, der har været med til at finansiere vækstdrømmene, må sidde noget uroligt i stolen. Flere har allerede brændt fingrene på kollapset i EQT’s konkursramte legetøjskæde Top-Toy og har derfor trukket sig fra at låne penge til alt, hvad der lugter af fysiske butikker. Næste område på den sorte liste kan meget vel blive ambitiøse danske madkæder.

 

LÆS OGSÅ

Er glansen gået af EQT?

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet

Banker strammer skruen om kapitalfonde 

Axcels guldæg splitter køberfeltet

Brat opbremsning på ophedet M&A-marked