;
sportmaster web

Inside story

Kapitalfonds frasalg koster storbank dyrt 

Nordea har været tvunget til at tage et betydeligt milliontab i forbindelse med kapitalfonden Nordic Capitals salg af den kriseramte detailkæde Sportmaster. Flere andre potentielle nedskrivninger i bankerne og tab på kapitalfondenes investeringer lurer i kulissen. 

Noget overraskende lykkedes det mod alle odds kapitalfonden Nordic Capital at finde en køber til sin underskudsgivende detailkæde Sportmaster. Kort før jul kunne den svenske fond nemlig løfte sløret for, at man med hjælp fra Nordeas corporate finance-afdeling havde fået afhændet den kriseramte sportskæde til en russisk kæde med base i Singapore, der nu fremover skal drive den danske kæde. 

Selv om der med al sandsynlighed var tilfredshed hos kapitalfonden med at slippe af med den problemfyldte investering, må Nordea dog sande, at salget af kæden har været en dyr forretning for banken. 

Selv om Nordic Capital officielt stod for salget, var det reelt Nordea, som køberen i sidste ende skulle blive enig med om en løsning, da storbanken både har finansieret kæden samt kapitalfondens oprindelige køb af virksomheden. 

Nordea havde derfor omkring 200 millioner kroner på højkant i den danske sportskæde, der i seneste regnskab tabte næsten 150 millioner kroner, og InsideBusiness erfarer, at banken i sidste ende var nødt til at æde et betydeligt milliontab i størrelsesordenen 50 millioner kroner for at få Sportmaster ud af bøgerne. 

Bankens kreditafdeling gik således med til at tage et såkaldt haircut på gælden, altså stryge et betydeligt tocifret millionbeløb af sit tilgodehavende for at få løst den vanskelige sag. 

Langtfra nogen optimal situation for Nordea, men ifølge flere kilder med indgående kendskab til processen kunne bankens alternativ meget vel have været langt værre. 

”Når Nordea gik med til at sløjfe en del af sin gæld, var det ud fra devisen, at man sagtens kunne være havnet i samme situation, som da Top Toy gik konkurs, hvor man fik et betydeligt tab. Ved salget af Sportmaster tog man ganske vist et anseligt tab, men der var en overhængende risiko for, at tabet ville blive langt større, hvis kæden var gået konkurs,” forklarer en kilde til InsideBusiness. 

Kapitalfondenes problembørn

Kapitalfondsejede selskaber, der enten har givet anledning til nedskrivninger hos kreditorerne, eller som meget vel kan gøre det i den nærmeste fremtid.

Esvagt: Efter at Mærsk solgte rederiet, er virksomhedens driftsresultat mere end halveret. Selskabet alene har bankgæld til blandt andre Danske Bank på over 2 milliarder kroner.

Green Team: Den ellers så succesfulde kapitalfond Adelis har overdraget nøglerne i kriseramte Green Team til Sydbank, som skylder banken næsten 400 millioner kroner. Selskabet tabte i seneste regnskab en kvart milliard kroner.

Hamlet Protein: Kapitalfondene Altor og Goldman Sachs er løbet ind i uforudset store udfordringer med købet af Hamlet Protein fra danske Polaris. Koncernens overordnede holdingselskab viser en gæld på over 400 millioner kroner til blandt andre Jyske Bank, Nordea og Nykredit, mens selskabet siden 2015 har tabt over en kvart milliard kroner.

Haarslev: Den fynske industrivirksomhed, der er ejet af svenske Altor, har tabt næsten 150 millioner kroner de seneste to år. Selskabet har på det seneste øget sin gæld ganske betydeligt og skylder nu over en halv milliard kroner til blandt andre Nordea og SEB.

Joe & The Juice: Har gæld på over 1 milliard kroner til SEB. Tabte over 100 millioner kroner i seneste regnskab og fik for nylig tilført en kvart milliard kroner fra ejeren General Atlantic.

Lakrids by Johan Bülow: Danske Bank har finansieret Valedos køb af virksomheden for omkring 200 millioner kroner. Selskabet tabte penge i seneste regnskab og lever ikke op til de oprindelige forventninger.

Sportmaster: Nordea har finansieret Nordic Capital og måtte i forbindelse med salget æde et tab på et betydeligt millionbeløb.

Skal tænke på investorerne 

Sportmaster er langtfra det eneste kapitalfondsejede selskab, der på det seneste har givet grå hår og nervøse trækninger i de store bankers kreditafdelinger. Senest har Sydbank været tvunget til at overtage aktierne i juletræsproducenten Green Team, der for blot nogle år siden blev opkøbt af kapitalfonden Adelis. 

Efter kraftig modvind og store tab har Sydbank nu været tvunget til at overtage nøglerne til koncernen, og banken har op imod 400 millioner kroner på højkant i den kriseramte virksomhed. En del af det beløb er allerede blevet nedskrevet ganske betragteligt, men ifølge InsideBusiness’ kilder er man i Aabenraa på ingen måde tryg ved situationen, da man som bank ikke ser sig selv som den optimale ejer af selskabet. 

Forud for aftalen mellem Sydbank og Adelis har der ifølge InsideBusiness’ oplysninger været en række benhårde forhandlinger, hvor de to parter har set forskelligt på flere ting.  

Der har været behov for likviditet i virksomheden, men kapitalfonden har ikke været interesseret i at komme med yderligere kapital, uden at banken på sin side var klar til at sløjfe en del af sin gæld. Her har Adelis haft en noget anden horisont end banken, der mente, at man kunne få virksomheden stabiliseret med en lidt længere tidshorisont, men Adelis var ikke villig til at investere yderligere på baggrund af den præmis. Derfor sidder Sydbank nu tilbage med aktierne i den kriseramte virksomhed 

Det er ikke første gang, at forhandlinger mellem en kapitalfond og en bank ender på den måde. 

”Situationen er den, at branchen generelt har været udfordret ved, at priserne på juletræer er blevet halveret de senere år. Derfor viste det sig i begyndelsen af efteråret, at forudsætningerne for igangværende regnskabsår ikke var gangbare, hvilket førte til drøftelser mellem aktionæren og Sydbank,” siger formand i Green Team Christian Junker, der blev indsat, efter at banken overtog aktierne i den kriseramte koncern. 

Selv om han erkender, at det på ingen måde er en ideel løsning for Sydbank, peger Christian Junker på, at det var den bedst mulige løsning i en svær situation. 

”Det er naturligvis ikke en målsætning for Sydbank at producere juletræer, men det var vigtigt at skabe ro omkring virksomheden og sørge for, at medarbejderne var trygge ved deres ansættelse og at kunderne kunne få leveret deres produkter. Der er blevet udvist rettidig omhu, og vi kigger ind i et scenario, hvor selskabet forhåbentlig kan levere sorte tal i næste regnskabsår,” siger Christian Junker. 

En kapitalfond vil nemlig som udgangspunkt altid været tvunget til at vurdere, hvorvidt man kan forsvare at skyde flere penge i et problemfyldt aktiv over for sine investorer, der i sidste ende primært tænker på at hente det bedst mulige afkast. 

Det var ligeledes tilfældet, da svenske Altor opgav at redde olieselskabet OW Bunker i 2014, ligesom EQT også havde sine mange investorer i baghovedet, da man valgte at sende den stærkt udfordrede legetøjskæde Top-Toy en tur i skifteretten. 

Juiceeventyr på afveje 

Mens flere sager allerede har givet anledning til tab og nedskrivninger hos landets største banker – Danske Bank, Nordea og Nykredit – står flere af kapitalfondenes øvrige investeringer i en situation, hvor man kan ende med at komme på kant med sine långivere. 

Blandt de mest iøjnefaldende sager er svenske Valedos og General Atlantics ambitiøse investering i den danske kæde Joe & The Juice, der kom ud af seneste regnskab med et dundrende underskud og samtidig fik tilført yderligere kapital fra sine ejere. Her har storbanken SEB op imod 1 milliard kroner på højkant.  

Men hvor man hos den svenske storbank tidligere var rimelig komfortabel med, at kæden trods en omfattende og dyr ekspansion i USA kunne finansiere eventyret via indtjeningen i det etablerede butiksnetværk, sidder man ikke længere så roligt i stolen. 

En af udfordringerne med kæden er, at udrulningen i USA har vist sig noget mere problematisk end først antaget, og udgifterne ved at åbne butikker på den anden side af Atlanten er markant, især hvis de nyåbnede juicebutikker ikke lever op til forventningerne og i værste fald må lukke igen. 

 Nordea har ikke kommentarer til artiklen.

LÆS OGSÅ

Derfor gik Axcels milliardhandel i vasken

Storbank siger farvel til chef for prestigeenhed 

Axcel jagter milliarder hos tunge pengekasser 

Modvind i kapitalfondenes ambitiøse investeringer

Kapitalfondenes årsmøde. Nu uden kapitalfonde

Her er landets bedste kapitalfond