;
CIP Tekst Velux Fonden har blandt andet investeret penge i Copenhagen Infrastructure Partners

Ugens Insider

Kapitalforvaltere vil kapre bankers velhaverkunder med fusion  

Dansk fondsmægler gør klar til at tage større markedsandele med opkøbet af konkurrent. Fusionen er seneste skud på stammen i konsolideringen af branchen, der er drevet af, at velhavere flytter formuen fra de traditionelle banker samt stigende krav til compliance. 

Det har været gyldne tider for de uafhængige, danske formueforvaltere i mange år, som kigger ind i en fremtid, hvor mange forventer store forandringer blandt de største aktører.  

Seneste udvikling i den senere tids omfattende konsolidering kom for ganske nylig, da den uafhængige kapitalforvalter Secure Capital annoncerede et opkøb af konkurrenten Spektrum, som tidligere AP Pension-topchef Søren Dal står i spidsen for.  

Secure Capital, som blev stiftet begyndelsen af 2008, træder ind i fusionen med en samlet formue under forvaltning for ca. 6 mia. kr. Omvendt har Spektrum indtil fusionen ikke har haft private kunder, men udelukkende rådgivet institutionelle investorer for i alt 36 mia. kr.   

Men med fusionen tager Secure Spektrum, som det fusionerede selskab nu hedder, flere skridt op ad rangstigen og befinder sig nu i laget under de to helt store danske spillere Formuepleje og Maj Invest med en samlet formue under forvaltning på 42 mia. kr.  

Med fusionen løser Spektrum, som tidligere var ejet af Kirstein, et generationsskifte-problem samtidig med, at parterne positioner sig til en forventet kraftig vækst på det danske marked for kapitalforvaltning.  

Den tidligere hovedejer af Spektrum, Jesper Kirstein, har ønsket at fokusere kræfterne på sine analyseaktiviteter, og derfor kom fusionen med Secure som en kærkommen håndsrækning.  

Samtidig positioner Secure Capital og Spektrum Fondsmæglerselskab sig til at tage markedsandele blandt de private uafhængige rådgivere i takt med, at flere danske velhavere flytter formuen fra de traditionelle banker til de mere specialiserede huse.   

”Vi ser en rejse herfra, hvor vi organisk kan vokse meget kraftigt over de næste fem til ti år. Det er nu mulighederne er der, og markedet er i opbrud,” siger Jan Grænge, adm. direktør i Secure Spektrum.  

Jan Grænge anslår, at Secure Spektrum sidder på godt fem pct. af markedet for fondsmæglere i Danmark. Kapitalforvalteren forventer, at markedet for uvildige rådgivere vil stige 35-40 pct. i de kommende år.  

”Det har vi tænkt os at tage en god bid af,” siger Jan Grænge, adm. direktør i Secure Spektrum.   

Sagen kort 

Secure Capital og Spektrum Fondsmæglerselskab er fra årsskiftet fusioneret og hedder i dag Secure Spektrum.

Begge selskaber opererer i det danske marked for uafhængige formueforvaltere, som de senere år har oplevet gyldne tider, i takt med at flere danske velhavere flytter formuen fra de traditionelle banker til de mere specialiserede huse.

Bag fusionen lægger et ønske om et generationsskifte, øgede krav til compliance og omkostninger samt ambitioner om at kapre markedsandele i tid, hvor opkøb og fusioner er på agendaen samtidig med, at kapitalfonde står på spring.

Størrelse skal åbne døre hos store managere  

Med sig ind i fusionen kommer Secure Capital med en kreds af aktionærer som består af blandt andre de tidligere ejere af tøjmærket Noa Noa og Babysam, Lars Holstein og Peter Jalsøe og Bonbon-stifteren Michael Spangsberg. Derimod bliver eneste aktionær fra Spektrum-siden Søren Dal.  

Secure Capital eller Spektrum Fondsmæglerselskab har endnu ikke offentliggjort sine årsregnskaber for 2020, men Jan Grænge fortæller, at begge selskaber har klaret sig godt igennem det turbulente 2020.   

Især Secure Capital har i lighed med andre danske forvaltere generelt haft masser at glæde sig over de senere år. Alene i 2019 tjente Secure Capital lidt over 18 mio. kr.   

De store overskud kombineret med stigende regulering og compliance har fået flere til forvaltere til at kigge aktivt på deres struktur, og det er også i det lys, at brylluppet mellem Secure Capital og Spektrum skal ses.   

”Hvis du kommer som et lille hus, har du ingen chance for at komme ind hos dygtigste managers. De har nogle krav til, hvad man skal komme med af kapital osv. Der giver størrelse en kæmpe fordel, som gør, at vi kan komme ind hos de store og få nogle priser, der svarer til de priser, som de største institutionelle investorer får,” siger Jan Grænge.  

Jan Grænge afviser dog, at der er tale om en spareøvelse.   

”Vi har ikke det store overlap, og det her er en vækstøvelse for os for at få en størrelse, der gør, at vi bliver synlige i markedet og bliver interessante for de dygtigste managers i verden,” siger Jan Grænge.   

Ligheder med 90’ernes forsikringsmarked  

Flere kapitalforvaltere sammenligner i dag det danske fondsmæglermarked med situationen på forsikringsmarkedet i starten af 1990’erne.  

Dengang bestod markedet af flere hundrede forsikringsmæglere, men over årene konsoliderede aktørerne sig med resultatet, at de blev samlet på få hænder. I dag er det i overvejende grad forsikringsmæglerne, der sidder på kunderne, mens pensionsselskaberne leverer produkterne.  

Flere kilder forventer, at en lignende udvikling vil ske blandt de danske kapitalforvaltere og peger på, at udviklingen allerede har fundet sted i flere andre lande.  

De første skridt er allerede taget. I september sidste år blev den uafhængige forvalter Formue & Investeringspleje i Roskilde købt af giganten Söderberg & Partners med et klart mål om at skabe en mere slagkraftig asset manager på det danske marked med mulighed for at tilbyde de enkelte kunder flere produkter.   

I forvejen har Söderberg & Partners købt sig ind hos pensionsmæglerhuset APC, hvilket ydermere har skubbet til konsolideringen, ligesom der er mulighed for yderligere synergier.    

Derudover har Formuepleje – som InsideBusiness tidligere har beskrevet – været ude at afsøge markedet for en minoritetsaktionær.      

Hos Secure Spektrum er Jan Grænge med egne ord ”ikke et sekund i tvivl om”, at der kommer til at ske yderligere konsolidering i branchen.  

”Om vi på et tidspunkt finder ud af, at vi vil købe andre i branchen, vil tiden vise. Dukker der en god mulighed op, så vi er altid lydhøre og interesserede.”  

 

LÆS OGSÅ

Lille fond tromler alle andre på afkast med omdiskuteret strategi

Investeringsfonde jubler efter historisk aktieår. Her er de bedste afkast – og de værste

Mød afkastkongerne og en katastrofal satsning på kapitalfonde

Formuepleje ryster posen efter storaktionærs exit

Danske banker står splittet om Saxo Banks indtog i branchen