jyske marketsnet

Inside story

Katastrofalt udviklingsprojekt rammer Jyske Bank og Sydbank

Omkostningerne til at udvikle en ny kapitalmarkedsplatform er stukket helt af for de banker, som er organiseret i Bankdata. InsideBusiness erfarer, at det kommer til at koste 1,6 mia. kr. eller svimlende 1,2 mia. kr. mere end budgetteret. Bankerne i samarbejdet slås om regningen.

En økonomisk katastrofe i form af et løbsk it-projekt har ramt ni af Danmarks banker med en gigantisk ekstraregning. Således koster udviklingen af en kapitalmarkedsplatform til håndtering af aktiehandler og finansielle instrumenter op mod 1,6 mia. kr. mod det oprindelige estimat på 400 mio. kr., erfarer InsideBusiness.

Det dyre projekt har fået de deltagende banker helt op i det røde felt. It-projektet, som stammer fra den franske it-koncern Murex, er oprindelig udviklet til at servicere helt store globale banker i en helt anden størrelsesorden end Jyske Bank og den noget mindre Sydbank for slet ikke at tale om de mindre spillere i Bankdata-samarbejdet, f.eks. Nordfyns Bank, Djurslands Bank, Skjern Bank eller Sparekassen Sjælland-Fyn. Nogle af dem må med rette stille sig selv spørgsmålet, om man nogensinde får gavn af den to- eller trecifrede millionregning?

Topprofiler har forladt projektet på stribe

Sagen kort

Et stort og løbsk it-projekt giver bankerne i Bankdata grå hår i hovedet. For det har sprængt budgetrammerne i en grad, så flere banker risikerer enten store nedskrivninger eller høje omkostninger i en årrække.

Der er tale om en såkaldt kapitalmarkedsplatform, der ud over at håndtere almindelig handel med værdipapirer også kan beregne avancerede risikoafdækningsprodukter, inklusive rente- og valutarisiko og kapitalbelastningen herfor.

Men man kan med rette stille spørgsmålet, om alle de mindre banker i samarbejdet kommer til at få glæde af platformen.

Det fyger med forskellige informationer om status for kapitalmarkedsplatformen – om Sydbank overhovedet ønsker at være med i den fremtidige udvikling af det, eller om det fremover kun bliver Jyske Bank, som får alle platformens funktionaliteter med.

Det er desuden bemærkelsesværdigt, at en perlerække af topfolk i Bankdata med relation til projektet har forladt datacentralen. Flemming Krath Engedal forlod således i februar en direktionspost i Bankdata efter bare et år i stolen, i juli tiltrådte Esben Kolind Laustrup som topdirektør og degraderede dermed den hidtidige administrerende direktør, Claus Hjort Bjerre. Og i august skiftede underdirektør Rasmus Lundgaard Pedersen med ansvar for kapitalmarkedsprogrammet job og blev erstattet af Mogens Sørensen.

Jyske Bank ønsker ikke at kommentere status på udviklingsprojektet, men henviser til Sydbanks topchef, Karen Frøsig, der er bestyrelsesformand for Bankdata. Hun ønsker heller ikke at kommentere sagen, bortset fra oplysningen, at Sydbank ikke har forladt samarbejdet om udviklingen af platformen. I stedet henviser Frøsig til Bankdatas nytiltrådte direktør, Esben Kolind Laustrup, for at besvare InsideBusiness’ spørgsmål.

”Vi er i øjeblikket i gang med at bygge Danmarks måske bedste kapitalmarkedsplatform. Sådan en er ikke gratis, og det har også vist sig at være mere komplekst, end vi først havde forventet. Det er en meget stor bedrift at udvikle en platform af denne kaliber,” forklarer Esben Kolind Laustrup, der hverken vil be- eller afkræfte beløbet på 1,6 mia. kr. i samlet pris eller det oprindelige estimat på 400 mio. kr.

Bankerne i Bankdata

Datacentralen Bankdata har følgende medlemmer: Alm. Brand Bank, Djurslands Bank, Jyske Bank, Kreditbanken, Nordfyns Bank, Ringkjøbing Landbobank, Skjern Bank, Sparekassen Sjælland-Fyn
og Sydbank

”De budgetoverskridelser, der henvises til, foregik sidste år, og der har ikke været flere overskridelser siden,” siger Bankdatas topchef, der tilføjer: ”Jeg håber da, at det bliver billigere end de 1,6 mia. kr., men som sådan har jeg ingen kommentarer til det beløb.”

Kommer der store nedskrivninger i bankerne?

Det betyder dog ikke, at milliardregningen er ude af bankernes regnskaber.  Og der er god grund til at holde øje med, om bankerne kommer til at nedskrive på projektet i form af negative børsmeddelelser eller blot afskriver omkostningerne over en længere periode. Således skriver f.eks. Sparekassen Sjælland-Fyn i årsrapporten, at der forude ses øgede it-omkostninger relateret til en platform til at håndtere finansielle instrumenter.

”Dog forventes omkostningerne først at blive driftsført, i takt med at systemet implementeres, og indtjeningen ved brugen af denne skabes.”

I maj i år rundede projektet en milepæl, blev sat i gang og flyttede en række kapitalmarkedsprodukter fra de gamle systemer og over på den nye platform. Det var dog kun Jyske Bank, der på det tidspunkt fik fuld glæde af integrationen af den nye platform. Og ingen ved med sikkerhed, om alle den avancerede platforms fortræffeligheder nogensinde bliver en del af de mindste bankers systemer. Det har ikke øget betalingsvilligheden hos de mindste banker i samarbejdet.

Generelt siger reglerne, at bankerne skal tage en nedskrivning, hvis projektet aldrig bliver implementeret. Så det taler for, at de mindste banker i en eller anden form vil forsøge at få glæde af platformen.

Jyske Bank får mest glæde af platformen 

Den dag i dag udestår der fortsat et større slagsmål om, hvilke af bankerne i Bankdata-samarbejdet der skal betale for den videre udvikling. For der er ingen tvivl om, at det er Jyske Bank og til dels Sydbank, der står til at få mest glæde af platformen.

”Det er rigtigt, at de største banker får mest glæde af det, mens de mindre banker nok får mindre glæde af den, men Jyske Bank betaler jo også 42 pct. af regningen. Når man er en del af et fællesskab, er der noget give and take, og på andre områder er der flere fordele for de små banker. I sidste ende skal det jo helst gå nogenlunde lige op,” siger Esben Kolind Laustrup.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er den store ekstra regning også noget af det, som var med til at flå Sydbanks bestyrelse over i to, for Sydbank hænger på 30 pct. af omkostningerne til projektet. Milliardregningen har således en størrelse, der belaster Sydbanks resultater og omkostninger betydeligt i en kritisk periode. Alene sidste år havde Sydbank udgifter til Bankdata for 679 mio. kr., og bankens seneste regnskaber viser noget overraskende, at omkostningerne stiger, mens toplinjen falder.

Det har fået bankens ledelse til at bebude nye omkostningsbesparelser. Man ønsker f.eks. at få de mindre banker, f.eks. den kronisk omkostningsbevidste direktør John Fisker i Ringkjøbing Landbobank, til at betale en større del af gildet i Bankdata – og de forhandlinger pågår fortsat.

Dyre konsulenter fra Paris

En central del af årsagen til det dyre projekt beskrives som valget af system. Købet af Murex-platformen skyldes nemlig, at Sydbank har kørt med et gammelt system af denne type. Men desværre for Bankdata og dem, der skal betale regningen, er Murex-systemet enestående i Danmark. Derfor har man måttet hyre konsulenthuset Synechron fra Paris ind til at hjælpe sig. Og der har altså siddet op mod en snes konsulenter af den rigtig dyre slags, der tilmed skulle flyves ind fra Frankrig for at foretage den vitale programmering op mod Bankdatas eksisterende systemer.

”Det er en af mange dele i et meget komplekst projekt. Vi har også anvendt egne medarbejdere der, hvor det giver mening. Lad os bare være ærlige og sige, at det er et projekt, som er løbet løbsk, men det betragter vi også som old news, for nedskrivningen kom jo sidste år. Der har ikke været nogen afvigelser til budgettet i 2019.”

Men bankerne har jo ikke nedskrevet på projektet?

”Det kan håndteres på flere forskellige måder regnskabsmæssigt. Og der er forskel på, om man tager omkostningerne på én gang, eller om man gør det over længere tid på et projekt, der skal køre over seks år.”

Med til at gøre projektet usædvanligt i Bankdata er også, at det oprindelig var handelsfolkene i bankerne, der kom med specifikationerne til projektet. Tillige valgte Bankdata at lave projektet som et af sine første agile udviklingsprojekter med flere løbende leverancer, hvor krav kan justeres undervejs. Om man bruger denne udviklingsmetode eller den såkaldte vandfaldsmodel, hvor kravene er specificeret på forhånd, og mulighederne for ændringer undervejs er små, er lidt et spørgsmål om religion i it-branchen.

Esben Kolind Laustrup er dog ikke i tvivl om, at den agile metode er den bedste i det konkrete tilfælde:

”I dag går flere og flere over til agil udvikling, der giver hurtigere resultater og benefits. Vandfaldsprocessen er ikke en god måde at drive den slags projekter på. Hos Bankdata har vi transformeret organisationen til at arbejde efter den agile metode i langt de fleste af vores projekter.”

Saxo Banks platform kunne også komme i spil

Et lidt pudsigt sammenfald i hele forløbet er, at Bankdata for nylig også har fået Saxo Banks handelsplatform ind i systemerne, efter at Alm. Brand købte Saxo Privatbank (tidligere Brørup Sparekasse). Nogle tunger i branchen henviser til, at netop Saxo Banks platform ville være alt rigeligt til de mindste banker i Bankdata-samarbejdet – og den ville formentlig kunne implementeres til en brøkdel af omkostningerne til Murex-platformen.

I forhold til udviklingen af den konkrete platform, der bærer tilnavnet MX.3-platformen, peger Esben Kolind Laustrup på, at det er en kæmpe fordel, at den er up to date med den seneste compliance, der ellers er en hovedpine for store dele af bank- og finansverdenen:

”Kapitalmarkedsplatforme generelt er et højkomplekst område, som skal integreres med hundredvis af bestående systemer. Når det alligevel ubetinget er en god idé at investere i en ny komplet kapitalmarkedsplatform, skyldes det ikke mindst, at området er udsat for betydelig regulering på europæisk og national plan, og her vurderede vi, at en egenudviklet løsning over tid ville være væsentlig dyrere at vedligeholde.  En global løsning som MX.3-platformen giver ikke samme udfordringer og vil desuden til enhver tid vil være compliant med reguleringskravene.”

 

LÆS OGSÅ

Sydbank ville fusionere med Spar Nord. Skulle Nykredit med?

Frøsig vandt magtkampen, men hvad nu, Sydbank?

Se alliancerne mellem bank, forsikring og pensionsselskaber. Hvor er åbningerne?

Finansalliancer i opbrud. Priskrig på forsikring tager form

Partnerskaber gennemsyrer bankportaler, der kalder sig objektive

Kommer den store oprydning i pensionsbranchen?

Ugens Insider: Drop banken – og start forfra

Unødvendig fyring: Var Jesper Nielsen for populær til Danske Bank?

Hvilke bankfolk bliver nu plettet af hvidvask-sagen?

Har han reddet Nordeas prestigeafdeling?

Stort dansk forsikringsselskab kæmper for livet