;
Tværtimod

Kultur

Klummebog er ærlig underholdning

En samling af klummer skrevet af Anders Heide Mortensen er letlæselig og underfundig og bestemt værd at læse, for den hjælper med til at se de skæve, sjove, oversete ting i situationen.

Det er en af de bøger, der er nemme at læse, men svære at anmelde. Anders Heide Mortensens lille samling af klummer, som har fået titlen ’Tværtimod’. Alle trykt i Morgenavisen Jyllands-Posten og Finans.

En lidt pudsig titel, men når man har læst Mortensens klummer giver den god mening. Tværtimod er at vende ting på hovedet. Se de skæve, sjove, oversete ting i situationen. Om det så er storpolitik eller småting.

Klummerne er fyldt med ting at tænke over, selv om ikke alle klummer er nogle, man tænker længe over. Nogle trækker man mere på smilbåndet ad. Andre sætter sig mere fast. Tredive af slagsen. Overkommelige at læse. Kun på et par sider. Men også lidt som at spise østers eller lignende små delikatesser. Smager godt at få en enkelt eller to, men de færreste af os nyder at tage ti i træk.

Der er hverken en introduktion eller et efterskrift til de tredive klummer. De kommer i nærmest en tilfældig rækkefølge. Det er i hvert fald ikke lykkedes anmelderen at finde den røde tråd i det. Måske er det de klummer, der har fået flest likes, da de udkom. Det kan derfor hurtigt blive lidt som at læse et tegneserieblad. Det er ren underholdning.

Problemet er bare, at det ikke er en bog, der kun vil underholde. Det er i hvert fald ikke det, der proklameres på bagsideteksten. Bogen skal på underholdende vis få os til at spørge hvorfor? Og til at lægge mærke til de ting, vi har det med ikke at bemærke.

Boganmeldelse

Tværtimod
Af: Anders Heide Mortensen
Forlag: EgoLibris
Sprog:
Sideantal:
Pris: 130 kroner
ISDN13: 9788793664470

4 af 6 stjerner

Spidder dem, der vil have alt gratis

Anders Heide Mortensen fremstår i sin skrivestil også som en forfatter, der vil have os til at tænke lidt mere over vores hverdagsreflekser. Som når han spidder alle dem, der vil drikke kaffe for at få et gratis råd. Alle dem, der vil have et gratis foredrag. Alle dem, der håber på et gratis eksemplar af bogen med klummer.

Det er ikke kun sjove historier. Det er også alvorlige historier. Som Piet Heins med tiden forslidte gruk om, at den, der kun tager sjov for sjov og alvor kun for alvor, har fattet begge dele lige dårligt.

Så vil du have lidt sjov, lidt alvor, lidt om politik, erhvervsledere, almindelige mennesker, ja, så er det bare at lægge den lille bog på natbordet (kun 120 sider med stor skriftstørrelse). Tag den ikke med på en lang ferie, for den er hurtigt læst. Og så mangler du læsestof til en del dage. Men læs den i hverdagen – det er netop der, Anders Heide Mortensen vil have os til at stille spørgsmålet: hvorfor?

’Tværtimod’ er uanset det formmæssige en lille perle. Godt skrevet. Underholdende og underfundig. Stort set umulig at resumere. Så læs, og få et smil på læben. Bliv en smule klogere på verden omkring dig.

Anmeldt af James Høpner

LÆS OGSÅ

Bliv klogere på cybersikkerhed med højaktuel bog

Red Bull-ejer vil købe sig ind i Brøndby

Udenlandsk investor lurer på Brøndby

Parken afviser udenlandsk bejler

Parken-ejere smadrer amerikanske opkøbsdrømme

Rigmænd gør grin med børs og investorer 

Pengestærke investorer vil købe Parken