Efter lidt mere end et års ejerskab måtte kapitalfonden Polaris smide nøglerne til jyske Sealing System, som man havde overtaget i foråret 2023.
Dermed står landets næststørste kapitalfond til et tab på 100 millioner kroner, men koncernens primære bankforbindelse, Sydbank, ser med weekendens salg af den kriseramte forretning ud til at sikre sit udestående indtil videre.
Det er dog stadig lidt af en gåde, hvordan det kunne gå så galt for Polaris. Der ser nemlig indtil videre ikke ud til at være hverken urent trav eller andre former for uregelmæssigheder forbundet med den opsigtsvækkende konkurs.
Ikke desto mindre kan InsideBusiness nu løfte sløret for, at flere potentielle købere trak følehornene til sig, da Sealing Systems ejere i begyndelsen af 2023 gik på jagt efter en køber til virksomheden.
Helt konkret er InsideBusiness bekendt med, at to mulige købere ud over Polaris, herunder en anden kapitalfond, vurderede casen og indledningsvis viste interesse for at byde på koncernen, der dengang var værdisat til omkring 200 millioner kroner.
Begge valgte dog at skrinlægge tanken om et bud på Grindsted-virksomheden, da køberne ifølge InsideBusiness’ oplysninger var bekymrede over at investere i et selskab, der havde flere store, tunge projekter, som en stor del af koncernens indtjening baserede sig på.
Især de senere år er især mange kapitalfonde i stigende grad blevet påpasselige med at investere i projektvirksomheder, efter at blandt andre Altor og FSN Capital har tabt enorme summer på deres respektive investeringer i henholdsvis Tresu og Gram Equipment.
Især viste det sig indledningsvis meget vanskeligt for de mulige købere til Sealing System at vurdere den konkrete risiko ved de enkelte projekter. Kilder beskriver således over for InsideBusiness, at der i forbindelse med gennemgangen af salgsmaterialet var behov for uddybning af flere emner. Et efterfølgende møde med virksomhedens ledelse var dog ikke i tilstrækkelig grad med til at berolige de potentielle købere.
Hertil kommer, at salget af Sealing System ikke blev håndteret af en af de klassiske M&A-rådgivere herhjemme, men i stedet af blandt andet erhvervsmanden Lars Aaens private konsulentfirma. Det skete i en proces, hvor man ikke gik bredt ud, men i stedet tog fat i en meget lille, udvalgt skare.
Aaen har tidligere blandt andet været topchef i detailkæden Inspiration, som kapitalfonden Capidea ejede sammen med den fynske milliardær Niels Thorborg. Den kæde endte som en uheldig investering for begge parter, og erfaringerne herfra kombineret med den manglede track-record inden for salg af større virksomheder var noget, flere af de potentielle købere ligeledes opfattede som en risiko.
“Både den måde, processen blev kørt på, samt det faktum, at der var tale om en projektvirksomhed, der kunne være svær at få indsigt i, gjorde os allerede fra starten bekymrede, og vi valgte hurtigt at trække os,” forklarer en af de potentielle bejlere til InsideBusiness.
Hos Polaris understreger partner Allan Bach Pedersen dog, at kapitalfonden lavede et grundigt forarbejde inden investeringen i den nu konkursramte virksomhed.
“Sammen med vores rådgivere har vi lavet et utrolig grundigt arbejde i over fire måneder i forbindelse med opkøbet af majoriteten i Sealing System. Derfor er vi naturligvis meget triste over, hvordan tingene har udviklet sig. Men vi mener, at vi har været akkurat lige så grundige, som vi altid er, når vi foretager investeringer,” siger han.
Et stort arbejde
Selv har Polaris også historisk været særdeles påpasselig med netop at investere i projekttunge forretninger, hvorfor fonden blandt andet valgte at trække sig fra processen, da det skandaleramte Gram Equipment var i markedet.
Som mange andre kapitalfonde har man således altid haft en bekymring for netop den type virksomheder, da det som udefrakommende køber ofte kan være utrolig svært at inddæmme de risici, projektforretninger indeholder.
Det gælder både rentabiliteten i de enkelte ordrer samt andre faktorer, såsom tidshorisont, potentielle tvister samt helt basale regnskabstekniske udfordringer, f.eks. hvornår man kan bogføre en gevinst ved salg af et større projekt.
Ifølge InsideBusiness brugte kapitalfonden da også i forbindelse med investeringen i Sealing System lang tid sammen med sine rådgivere fra PWC, Implement og Gorrissen Federspiel på at komme til bunds i selskabet og tilbragte gennem mange måneder timer sammen med ledelsen i Grindsted-virksomheden for at danne sig et overblik.
En kalkuleret risiko
Selv om konkursen i Sealing System har ramt Polaris finansielt, så skal fondens nuværende tab på omkring 100 millioner kroner ses i forhold til, at den kriseramte investering er sket gennem kapitalfondens femte fond, der har et tilsagn på over 5 milliarder kroner.
Hertil kommer, at netop den fond allerede har stået for et forrygende exit i forbindelse med frasalg af den finansielle mæglergigant North, hvorfor derouten i Sealing System ikke ændrer på, at afkastet i Polaris V tegner særdeles lovende.
Flere af fondens investorer peger da også over for InsideBusiness på, at en af nøglerne til Polaris’ succes især de senere år har været, at fonden har formået at finde de lidt skæve investeringer, som mange af konkurrenterne ikke står i kø for at opsnappe.
Det giver ofte pote i form af særdeles stærke afkast som ved investeringen i eksempelvis Mols-Linjen og Louis Poulsen, men det rummer også den slagside, at man en gang imellem rammer helt skævt. Det skete senest med opkøbet af Triax, hvor man i sommeren 2023 måtte erklære den kriseramte antennevirksomhed konkurs.
”Polaris er virkelig god til en gang imellem at finde de lidt skæve investeringer, som ikke mange andre kan se ideen med. Heldigvis går det ofte godt, men det betyder også, at man af og til rammer en nitte. Det er en kalkuleret risiko, man som investor er helt bevidst om, og så længe de overordnede afkast er gode, er det svært at være utilfreds,” lyder det fra en af Polaris’ investorer.
Læs mere
Her er kapitalfondenes mest opsigtsvækkende konkurser
Sydbank har 100 millioner i klemme i kapitalfonds konkurs
Kapitalfond henter profil med fortid fra konkurrent
Topkonsulenter mærker optimisme i kapitalfondsbranchen. Men presset for exits stiger
Altor klar til milliardsalg af genrejst industrikoncern
Længe ventet udspil fra regeringen vækker glæde hos kapitalfonde
Topkonsulenter og opkøb koster på overskuddet i Altors seneste danske opkøb
Axcel og pensionskasser sælger skibsbank