;
Jens Munch Holst

Redaktørens analyse

Kommercielle pensionsselskaber slår pensionskasse på prisen

Medlemsejede MP Pension indtager en trist førsteplads på listen over de dyreste pensionskasser i landet. To kommercielle pensionsselskaber slår selskabet på pris – og hvordan kan Industriens Pension være dyrere end PensionDanmark?

Omkostningerne i MP Pension bør give anledning til løftede øjenbryn og en del åbne spørgsmål fra de magistre og psykologer, der har valgt at lade deres pensionsopsparing blive forvaltet i den medlemsejede pensionskasse. For ikke alene får medlemmerne her en dyrere pensionsordning end i andre medlemsejede pensionskasser; MP Pension skiller sig også ud ved at være dyrere end selv nogle af de kommercielle spillere, der som bekendt også skal levere afkast til ejerne.

MP Pension er således blevet overhalet af både Topdanmark og PFA, når man sammenligner prisen for de ældre, mere velhavende kunder.

Ifølge beregneren Fakta om Pension fra brancheorganisationen Forsikring & Pension koster et markedsrenteprodukt fra MP Pension således 15.705 kroner om året i administration og investeringsomkostninger, mens de kommercielle spillere Topdanmark Liv og PFA kan levere en tilsvarende ydelse for henholdsvis 14.488 og 14.838 kroner om året – altså omkring 1.000 kroner billigere. Det gælder for kunder, der er ældre end 55, har en opsparing på 2 millioner kroner og indbetaler mere end 80.000 kroner på opsparingen om året.

Sagen Kort

InsideBusiness har i denne uge sat spot på omkostningerne i pensionsbranchen. Forskellen mellem de billigste og de dyreste er nemlig betydelig – og overraskende.

Man kunne således forvente, at den kundeejede pensionskasse MP Pension, der alene eksisterer for at servicere medlemmerne, ville forvalte selvsamme medlemmers pensionsopsparing omkostningseffektivt. Men sådan er virkeligheden ikke.

Sammenlignet med de øvrige pensionskasser er MP Pension langt den dyreste, og den overhales sågar af nogle af de kommercielle selskaber, der møder helt andre afkastkrav fra ejerne.

Forklaringen på de højere omkostninger hos MP Pension er, at kundernes formue – grundet pensionskassens størrelse – bliver forvaltet mindre effektivt end hos de store spillere. Det bekræfter direktøren, og det er årsagen til, at selv nogle af de store kommercielle spillere kan tilbyde markedsrenteprodukter billigere end MP Pension.

Dobbelt så dyr som andre

MP Pension er også væsentlig dyrere end de andre medlemsejede selskaber i branchen. Hos PensionDanmark, der kan bryste sig at have branchens laveste omkostninger, koster det samme markedsrenteprodukt kun 8.202 kroner om året, hvilket er næsten halv pris i forhold til MP Pension.

Mønsteret går igen for de 40-55-årige med en opsparing på en halv million kroner. Her koster markedsrenteproduktet 4.614 kroner hos MP Pension, mens det kommercielle pensionsselskab Topdanmark kan levere en tilsvarende ydelse for 4.520 kroner. PFA er en anelse dyrere med omkostninger på 5.067 kroner, mens PensionDanmark igen kan levere samme ydelse til næsten halv pris. Kun 2.713 kroner koster markedsrenteproduktet i omkostninger om året.

Selv om der er en logisk forklaring på forskellen, bør det give anledning til en mere principiel undren hos medlemmerne. For hvordan kan det retfærdiggøres, at et kundeejet selskab er så meget dyrere end konkurrenten – og hvordan kan det være dyrere end et kommercielt selskab, der også skal levere overskud til aktionærerne?

En typisk forklaring på de højere omkostninger i branchen er aktivallokeringen, idet investeringer i især alternativer er forbundet med højere omkostninger.

Men MP Pension har kun 14 procent af porteføljen investeret i alternativer, hvilket er væsentlig mindre end de 23 procent, PFA har investeret, og de 21 procent, Topdanmark har investeret. Sammenlignet med de andre medlemsejede pensionskasser ligger MP Pension også lavt på alternative investeringer, idet Sampension og PensionDanmark har henholdsvis 24 og 22 procent investeret i alternativer. Det viser tal fra den uafhængige investeringsanalytiker Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Forklaringen på de højere omkostninger er således ikke, at produktet er mere eksotisk end hos konkurrenterne. Til gengæld adskiller MP Pension sig noget fra andre spillere i branchen, ved at en relativt stor del af kapitalforvaltningen er lagt ud til eksterne leverandører, hvilket generelt er dyrere end at investere formuen selv.

Jens Munch Holst, der er administrerende direktør i MP Pension, hæfter sig således ved, at det – trods MP Pensions noget mindre størrelse – holder omkostningerne på niveau med store spillere som PFA og Industriens Pension.

”Det er investeringsomkostningerne, der er driveren i det her, og grundlæggende er det en dyr forretning, fordi vi ikke har så meget på egne bøger endnu. Det eneste, vi stort set har på egne bøger, er danske aktier og danske obligationer. Men de senere år har vi ligget over benchmark på afkast, og det synes jeg er vigtigt at have med i ligningen. Omkostningerne skal jo ses i forhold til de fine afkast, MP har præsteret,” siger Jens Munch Holst.

Med den forklaring kunne man så forvente, at et andet af de store kundeejede selskaber, Industriens Pension, ville være tilsvarende billigere. Men ifølge tallene fra Fakta om Pension er Industriens Pension langtfra det billigste selskab i opgørelsen.

Industriens Pension er en langt mere parallel spiller til PensionDanmark end MP Pension, men her er omkostningerne 13.931 kroner om året, hvilket er 70 procent mere end i PensionDanmark. Her er der dog en væsentlig forskel på aktivallokeringen, idet Industriens Pension har 30 procent af investeringsformuen investeret i alternativer, mens PensionDanmark blot har 23.

Enorme prisforskelle i pensionsbranchen

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, er der kolossal forskel på, hvad det koster at være en 40-55-årig kunde i henholdsvis de billigste og de dyreste pensionsselskaber. Men forskellen er endnu mere udtalt, når man fokuserer på de ældre, mere formuende kunder.

For denne gruppe koster det tre gange så meget at være kunde i det dyreste selskab, Skandia, i forhold til det billigste, PensionDanmark.

For Skandia, som er købt af AP Pension, løber omkostningerne for markedsrenteproduktet op i 25.253 kroner om året, når man som kunde har en opsparing på 2 millioner kroner og indbetaler mere end 80.000 kroner til opsparingen om året. Et tilsvarende produkt i PensionDanmark, der er medlemsejet, koster kun 8.202 kroner om året – altså en tredjedel.

Der er forskel på den rådgivning, kunderne tilbydes, ligesom selskaberne alle investerer forskelligt. Men generelt kan man ikke sige, at der er sammenhæng mellem prisen og kvaliteten af produktet.

Skandia, som for typiske kunder på 45 år og op er det dyreste, er også det pensionsselskab, der de senere år har leveret et af branchens dårligste afkast. Danica, hvor omkostningerne ifølge Fakta om Pension løber op i 1 procent om året og dermed er det næstdyreste selskab i branchen, har i perioden 2016-18 leveret branchens næstdårligste afkast med en forrentning af pensionskundernes opsparing på blot 2,9 procent.

LÆS MERE

Kolossale prisforskelle i pensionsbranchen. Se de dyreste og billigste spillere

Pensionsselskaber stjæler bankernes lån

Pensionsselskaber ønsker oprydning i udskældt problemstilling

Mystisk lave rabatter på udskældte forsikringer i PFA. Frygt for omfordeling 

Presset stiger på et af pensionsbranchens sværeste problemer

Hvem rydder op i den store danske pensionsgigant?

ATP-formand erkender udfordringer med fair fordeling af pensionspenge