personer forgår

Kultur

Kortlægning af magteliten er rigtig svært

Vi er alle betagede af den: eliten. Hvem inkluderer gruppen, og hvad kendetegner disse personer? Forfatterne til bogen ’Personer forgår – magten består’ har ramt en interesse i samfundet med deres overskrift og lovning på at dokumentere den danske magtelite.

Det er imidlertid ikke nødvendigvis det, bogen formår at formidle. Som læser står man skuffet tilbage efter endt læsning, for kort sagt er bogen en beskrivelse af en videnskabelig metode til dokumentering af netværk, som måske nok kan vurdere de officielt noterede netværk, men som ikke tager højde for uformelle relationer. Og hvor kongehuset eller Disruptionrådet vægter højere end netværksgrupper og uformel eksponering.

Fjerner man de stærkt politiske statements, for eksempel ”… som frasalget af dele af Dong til spotpris viser, koster magtelitens indspisthed både dårlige beslutninger og udgifter ved kasse et,” kan bogen læses som en indføring i en specifik metode til kortlægning af (officielt noterede) netværk.

Men det er meget at love, at den kortlægger den reelle magtelite i Danmark. Hertil er der for mange erhvervsfolk, der har måttet undvære en plads på listen til fordel for fagforeningsfolk.

Boganmeldelse

Titel: Personer forgår – magten består

Af: Christoph Houmann Ellersgaard, Anton Grau Larsen, Sarah Steinitz

Forlag: Hans Reitzels Forlag

Sideantal: 160

Sprog: Dansk

Pris: 179 kroner

ISBN: 9788741277455

2 stjerner

Er man magtfuld, fordi man deltager i en konference?

Bogens metode baseres på en kortlægning af netværk, hvilket forfatterne har en udfordring med, idet de sandsynligvis ikke haft adgang til erhvervslivets elite og derfor ikke nødvendigvis forstår, hvorledes magtelitens persongalleri er indbyrdes forbundet. Resultatet af bogen er en liste med de mest magtfulde danskere.

Men i indledningen skriver bogens forfattere selv, at ”selv om vi bruger netværk til at finde magteliten, betyder det ikke, at størrelsen af en persons formelle (eller uformelle) netværk en til en kan oversættes til vedkommendes magt”. En noget skuffende disclaimer, inden man overhovedet er kommet i gang med bogen, for hvad kan den så give mig som læser?

Mærsk-familien er ikke med

Hverken Ane Mærsk McKinney Uggla eller Robert Mærsk Uggla er at finde i bogens beskrivelse af den danske magtelite. Årsagen er helt fair: Metoden kan ikke indfange relationer, der ikke er opgjort i et offentligt tilgængeligt dokument. Herved misser bogen de relationer, der ikke har behov for udadtil at berette om indflydelse på hinanden, hvilket sandsynligvis ville påvirke analysen markant, ifald det kunne inddrages.

Et andet sjovt eksempel er Anders Holch Povlsen, der ”stadig er på vej ind i magtelitens cirkler” fordi han har påbegyndt et samarbejde med prins Joachim om De Fem Gårde. Det er altså først nu, hvor kongehuset inkluderes, at Holch Povlsen anses som relevant i magthenseende i Danmark. Mærkeligt.

Politisk budskab snarere end objektiv forskning

Bogen er tydeligt politisk – og synes at være skrevet som en del af et partipolitisk arbejde snarere end objektiv forskning. Der er ingen tvivl om, hvor forfatterne har ståsted politisk: Bogen igennem kommer der stikpiller til blå fløj, mens rød fløj får positive beskrivelser med på vejen.

Forfatterne har været dygtige til at skabe buzz om deres forskning og konklusioner. Men at læse selve bogen kan ikke tilrådes. Den kunne fint have været kogt ned til to siders summary, uden at noget vigtigt var gået tabt.

Anmeldt af Sofie Breum, senioradvisor, H&B | Hildebrandt & Brandi

LÆS OGSÅ

Indsigter fra frontlinjen

Bliv sponsor – en ny dimension i ledelse

Husk hjernen når du går på arbejde

Historien om danskeren, der ændrede anden verdenskrig

Gør et kunstkup på kunstmesseweekend

Mestrer din organisation digital transformation?

Interessant festskrift om kontroversiel økonom

En kogebog til digitale kundestrategier

Ni løgne om arbejde og arbejdsliv

DF og Socialdemokratiet undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.