Klaus Vedfelt_Blixen_14841_v2 foto af Klaus Vedfelnet

Kultur

Læs vores anbefalinger til den kommende teatersæson i København

Efter sommerferien er de små og store teatre klar til at åbne deres døre for publikum. Oplev bl.a. Karen Blixens liv som ballet, og få fortalt historien om den tyske immigrant med efternavnet Lehman, hvis firma kastede verden ud i den dybeste økonomiske krise nogensinde.

Nørrebro Teater:

AMERIKA, 27.09 – 03.11.2019

AMERIKA er baseret på Franz Kafkas absurde og tankevækkende roman.

16-årige Karl rejser til Amerika for ikke at ligge familien til skam efter at have rodet sig ud i en affære med hjemmets stuepige. Amerika, hvor mulighederne ligger åbne, og drømme kan blive til virkelighed. Det tror han i hvert fald. Men Amerika og amerikanerne byder ham langtfra velkommen med åbne arme. Romanen bygger på Kafkas families egne erfaringer og oplevelser i U.S.A. som tyske immigranter. ‘AMERIKA‘ er en stjernebesat forestilling om længslen efter at skabe sig et nyt liv i et fremmed land.

Medvirkende: Nicolai Jørgensen, Rikke Bilde, Molly Egelind, Martin Greis-Rosenthal, Thomas Hamilton (musiker), Rasmus Hammerich, Patrick A. Hansen, Trine Pallesen, Peter Zandersen, Torben Zeller m.fl.

Instruktion og dramatisering: Nikolaj Cederholm

Manuskript: Baseret på Frank Kafkas roman ‘Amerika

 

Teater Republique:

Lehman Brothers, 03.10.2019 – 19.12.2019

‘Lehman’ er en anden historie om tyske immigranter, som rejser til Amerika for at starte en ny tilværelse. For brødrene Lehman bliver rykket begyndelsen på et storslået økonomisk eventyr – dog uden en lykkelig slutning. Sammen skaber de virksomheden Lehman Brothers og åbner en stofbutik i Alabama. Gennem tiden udvikler de forretningen: De åbner et kontor i New York og en bank i Alabama. De investerer i jernbaner og er med til at bygge Panamakanalen. De overlever borgerkrigen og børskrakket i 1929. Op gennem 1980’erne og 90’erne vokser selskabets formue til et astronomisk beløb. Men i 2008 styrter Lehman Brothers sammen i et spektakulært kollaps, som kaster verden ud i den dybeste økonomiske krise nogensinde.

Medvirkende: Henrik Lykkegaard, Johannes Lilleøre og Anders Budde Christensen

Manuskript: Stefano Massini

Tekstbearbejdelse: Karen-Maria Bille

Instruktion: Peter Langdal

 

De befriede, 31.10 – 12.12.2019

 

‘De befriede’ markerer 75-året for Danmarks befrielse, som finder sted i 2020. Med forestillingen graver dramatiker Lucas Svensson ned i de fortællinger om de skjulte samarbejder, som lå forud for og efter befrielsen. Om dem, der gjorde det for penge, og dem, der gjorde det for deres ideologiske visioner. Om dem, som torturerede, og dem, der nød det. ‘De befriede’ fortæller om de skæbnesvangre valg og menneskelige erfaringer, som siden befrielsen har været med til at præge vores opfattelse af Danmark.

Medvirkende: Henrik Lykkegaard, Signe Egholm Olsen, Johannes Lilleøre og Anders Budde Christensen

Manuskript: Lucas Svensson

Instruktion: Egill Pálsson

 

Betty Nansen:

En skærsommernats drøm, 11.10 – 09.11.2019

I Shakespeares sanselige og løsslupne fejring af de menneskelige drifter forsvinder en flok unge mennesker ind i en fortryllet skov. Til sammenligning med den virkelige og affortryllede verden kan denne verden ikke kontrolleres. Og det bliver hverken nemt, ufarligt eller kønt for de involverede. For naturen er alt andet end harmløs. Instruktør og teaterdirektør Elisa Kragerup har skabt en forestilling om at (gen)finde sig selv, ens egen krop og andres kroppe.

Medvirkende: Maria Rossing, Peter Plaugborg, Niels Ellegaard, Simon Bennebjerg, Mikkel Arndt, Xenia Noetzelmann, Martine Levinsen, Emma Sehested Høeg, Magnus Christensen

Af: William Shakespeare

Instruktion: Elisa Kragerup

Scenografi: Steffen Aarfing

 

Det Kongelige Teater:

Ballet: Blixen, Gamle Scene, 09.11.2019 – 16.04.2020

 

‘Blixen’ er historien om den excentriske og livskloge forfatter Karen Blixen. I balletten skildres forfatterens livshistorie. Fra barndomsårene, hvor hun efter faderens selvmord voksede op i en kvindedomineret familie, gennem det ulykkelige ægteskab med halvfætteren Bror Blixen, årene på den afrikanske kaffefarm i Kenya, den skæbnesvangre forelskelse i Denys Finch Hatton og verdensberømmelsen til de sidste år på Rungstedlund. Fortællingen om Blixen deles op i tre akter koreograferet af solodanser ved Den Kongelige Ballet Gregory Dean. Komponist Claude Debussy arrangerer musikken.

Koreografi og iscenesættelse: Gregory Dean

Musik: Claude Debussy

Komponist og musikalsk arrangement: Martin Yates

Scenografi og kostumer: Jon Morrell

 

Skuespil: Adressaten ubekendt, Store Scene, Skuespilhuset, 24.08 – 03.11.2019

‘Adressaten ubekendt’ baserer sig på amerikanske Kathrine Kressmann Taylors klassiker fra 1938 og er en fortælling om venskab, demokrati og nazismens fremmarch i Tyskland. Forestillingen handler om de to tyske venner Max og Martin, som ved historien start bor og arbejder sammen i San Fransisco. Martin flytter siden tilbage til Tyskland og fascineres af Hitlers retorik og tidsånden i Tyskland. Max bliver tilbage i U.S.A., for han er nemlig jøde. Forestillingen er bygget op omkring to akter. I andet akt træder historikerne Bo Lidegaard og Christoffer Emil Bruun ind på scenen og inkluderer publikum i en samtale om, hvordan vi ser på de aktuelle trusler mod det demokrati, vi ikke længere kan tage for givet.

‘Adressaten ubekendt’ turnerer rundt i landet og kommer bl.a. forbi Esbjerg, Næstved, Rønne, Holbæk og Skanderborg.

 

Forfatter: Kathrine Kressmann Taylor

Iscenesættelse: Thomas Bendixen

Scenografi og kostumer: Jonas Fly

 

Skuespil: Mutter Courage og hendes børn, Store Scene, Skuespilhuset, 06.03 – 18.04.2019

 

Det Kgl. Teater kalder karakteren Mutter Courage for en af verdensdramatikkens mest ikoniske kvindeskikkelser og værket, som er navngivet efter sin hovedperson, for den moderne dramatiks største antikrigsstykke. ‘Mutter Courage og hendes børn’ er skrevet af tyske Bertolt Brecht og handler om kvinden Mutter Courage, som rejser med sine tre halvvoksne børn gennem et Europa hærget af Trediveårskrigen. Mutter Courage ernærer sig ved at forsyne tropperne med varer. Krigen er en lukrativ forretning, men prisen er høj. Gradvis mister hun alt til den krig, hun selv fodrer. Bertolt Brecht skrev på sit verdensberømte teaterstykke i eksil i Sverige i 1939 som en advarsel til de nordiske lande, der dengang tjente på at sælge varer til Det Tredje Rige. ‘Mutter Courage’ er en tidsløs demonstration af, hvordan mennesket ikke formår at lære af dets lidelse.

Dramatiker: Bertolt Brecht

Iscenesættelse: Sigrid Strøm Reibo

Scenografi og kostumer: Katrin Nottrodt

 

Opera: The Handmaid’s Tale, Operaen, Store Scene, 01.05 – 06.06.2020

‘The Handmaid’s Tale’ er Poul Ruders’ opera over amerikanske Margaret Atwoods roman om et koldt og goldt fremtidens USA. Atwoods prisbelønnede dystopiske roman ‘The Handmaid’s Tale’ fra 1985 foregår i en ikke alt for fjern fremtid i U.S.A. Grundet forurening er fødselstallet dalet faretruende, og et religiøst, totalitært regime har overtaget magten og skabt et samfund, hvor de få tilbageværende fødedygtige kvinder holdes som fødemaskiner hos magteliten. Den danske komponist Poul Ruders omsatte de dramatiske kvaliteter i Atwoods mesterværk til en opera, der havde urpremiere på Den Kongelige Opera i 2000. Fortællingens popularitet er vokset, i takt med at romanen er blevet omsat til både film og en populær Emmy- og Bafta-prisvindende tv-serie. Nu opsættes den igen på Det Kgl. Teater. Efter komponistens eget ønske synges operaen denne gang i librettisten Paul Bentleys amerikanske version.

Instruktør: John Fulljames

Dirigent: Giedre Šlekyte

Scenograf: Chloe Lamford