ledelse i virkeligheden

Kultur

Ledelse i virkeligheden

Alfred Josefsen og Ann-Christina Matzen Andreasen leverer en praktisk ledelsesbog med udgangspunkt i Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret (JAC) i Gentofte Kommune, der blev kåret til Danmarks bedste offentlige arbejdsplads i 2018.

Hvad er god ledelse? Der findes et utal af bøger, der forsøger at forklare, hvad god ledelse er, og det kan være svært at finde hoved og hale i ledelsesjunglen. Med bogen ’Ledelse i virkeligheden’ giver Alfred Josefsen og Ann-Christina Matzen Andreasen deres bud på ledelse med en praktisk fortælling om ledelse i JAC.

Tillidsbaseret ledelse

Bogen er opbygget som en kronologisk fortælling af et lederforløb på Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret (JAC) i Gentofte Kommune, hvor man bliver inviteret helt ind i maskinrummet. Alfred er konsulent, og Christina er centerleder for JAC, og bogen er skrevet som de to forfatteres personlige fortællinger.

Bogen kan ydermere bære præg af at være en samtalebog, da der løbende er udvekslinger mellem Christinas og Alfreds synspunkter, og det fungerer rigtig godt. Det fungerer ofte ved, at Christina fortæller om et dilemma, som JAC har brug for at diskutere i ledersparring med Alfred. Herefter giver Alfred sit perspektiv på situationen, og hvordan de har arbejdet med det i ledersparringen. Herefter fortæller Christina, hvordan de efterfølgende har arbejdet med det.

Det gennemgående tema igennem bogen lader til at være tillidsbaseret ledelse, og hvordan man opbygger denne tillid til sine medarbejdere.

Tillid er ikke en naturlighed, og man finder ud af, at det som leder er nemmere at udvise tillid, når tingene går godt, end hvis der sker en fejl. Dette bliver eksemplificeret i bogen, hvor en medarbejder begår en ’stor’ fejl, men i stedet for at øge kontrollen med medarbejderen, formår Christina at løse situationen med åben og tillidsbaseret ledelse.

Dette er for undertegnede den helt store pointe i bogen. Der er talrige eksempler på, at når der er sket en fejl i det offentlige, så bliver det fulgt op med et krav om øget kontrol fra politikere og andre interessenter. Derfor er det forfriskende at se, at man med tillid formår at skabe et bedre miljø og løse situationen med tillid i stedet for kontrol.

God praktisk fortælling

Bogen er en god praktisk fortælling, hvor man kommer helt tæt på de succeser og udfordringer, man som leder oplever i dagligdagen. Bogen er letlæselig og kan fungere rigtig godt som inspirationskilde for ledere og medarbejdere i den offentlige sektor.

Som læser kan man godt sidde tilbage og tænke, om man ikke har læst lignende før, da bogen ikke kommer med fundamentalt nyt om ledelse. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, da god ledelse ikke nødvendigvis er ny ledelse. Man oplever i stedet, hvordan man med simple værktøjer kan være med til at skabe gode resultater, og hvordan ledelse kan være meget simpelt.

Jeg giver bogen 5 stjerner for en ærlig og praktisk fortælling om ledelse i virkeligheden.

Af Daniel Omann Gru