Amazon er holdt op med at angive, præcis hvor mange forskellige bøger om ledelse de har på lager. Men det er mere end 60.000. Selv en fimbulvinter har ikke lange vinteraftener nok til at komme det bibliotek igennem.
Men hvorfor denne stadige strøm af ledelsesbøger? Selvfølgelig fordi der er penge i ’skidtet’. Men det handler også om, at ledelse er kontekstuelt, dynamisk og situationsbestemt. Det lader sig ikke endeligt definere og tager konstant nye former. Lidt ligesom brun sæbe.
Nu er dette en boganmeldelse og ikke en akademisk forelæsning i husmorforeningen, men perspektivet er relevant i forhold til ugens bog, ’Meget mere ledelse’ af Anders Trillingsgaard.
For det første er Trillingsgaard ph.d. i ledelse, hvilket vil sige, at han har brugt år på at få hånd om den ’brune sæbe’. Dertil er han partner i konsulentvirksomheden Ukon, hvilket vil sige, at han lever af at rådgive om og anbefale forskellige former for ’brun sæbe’. En egenforfattet bog om emnet er altid et godt visitkort, der signalerer autoritet og troværdighed.
Ledelse for alle
For det tredje er perspektivet relevant, fordi Trillingsgaard selv stiller og svarer på samme spørgsmål i den video, man kan finde på det website, som Ukon har ofret på ’visitkortet’. Trillingsgaards tre argumenter er:
- For mange ledelsesbøger betragter ledelse som en solistposition og ikke som et fælles produkt skabt af alle – både ledere og medarbejdere.
- Netop fordi ledelse er en fællesdisciplin, er der behov for en bog, som alle kan læse; som ikke kun er skrevet til ledere, konsulenter og akademikere, men til alle medlemmer af organisationen.
- Netop fordi ideen, at alle skal være med til at bedrive ledelse, for nogle kan virke udfordrende, er der behov for en bog, der både har det teoretiske fundament på plads og indeholder praktiske værktøjer, der lader læseren komme i arbejdstøjet.
Lad følelserne kommer i spil
Boganmeldelse
Meget mere ledelse – med de samme kræfter. Seks principper for at lede bedre sammen i teams, på tværs af siloer og fra alle pladser.
Af: Anders Trillingsgaard
Forlag: Akademisk Forlag
Sprog: Dansk
Sideantal: 194
Pris: 349 kroner, inklusive moms
ISBN: 9788750065128
Stjerner: 5 af 6
Bogen er anmeldt af Olav Vorup, head of leadership, safety & culture, Maersk Training
Bogens grundlæggende tese er, at der går for meget menneskelig kapacitet tabt, når ledelsesopgaven i mange organisationer ligger hos for få. De bliver flaskehalse og kviksand i jagten på enhver organisations ypperste drøm: kurs, koordinering og commitment.
Svaret er at flytte ledelsesopgaven fra de få til de mange og gøre medarbejderne aktive i at lede organisationen.
For at komme i hus med det stiller Trillingsgaard seks bærende principper op:
- Ledelse er en opgave, som alle er med til at løse. Ikke en bestemt rolle eller særlige evner
- Lederrollen skal ikke afskaffes, men flere forskellige ledelsesroller skal i spil
- Medarbejdere er ikke følgere, der tager ansvar for at handle på organisationens vegne
- Aktivt strategiarbejde er det bedste værktøj til meget mere ledelse
- Gode, klare opgaver er det bedste koordineringsværktøj for aktører
- Følelser er handlekraft
Principperne bliver løbende foldet ud i bogen gennem en stringent og repetitiv struktur, med et letlæseligt sprog, cases, illustrationer og meget konkrete værktøjer. Det holder sgu meget godt!
Gammel brun sæbe på nye dåser?
Trillingsgaard er selv inde på, at hans ledelsestilgang mere er evolutionær end revolutionerende, men det ændrer ikke på, at bogen og dens anvisninger kommer på et meget velvalgt tidspunkt. De nye generationer på arbejdsmarkedet stiller nye krav og forventninger, som mange (boomer)ledere har svært ved at navigere i.
Trillingsgaards bog udgiver sig ikke for at være mirakelkuren, men jeg tror, at mange nye som erfarne – nogle ville sige ældre, herunder undertegnede – ledere kan få gavn af den indsigt og de værktøjer, bogen tilbyder.
Bogen henvender sig også fint til de mange, der ikke har titel af personaleleder, men arbejder i uofficielle lederroller som projektledere, produktledere, koordinatorer osv. De vil med bogen få anvisninger til at løfte deres ’nye’ ledelsesansvar i samspil med kollegerne.
Knofedt på bogform
Jeg ser dog ikke medarbejderen på gulvet samle bogen op. Heller ikke topdirektøren. Dertil er det indirekte fokus på relationen mellem medarbejder og første linje-leder for stort. Det hjælper heller ikke, at casene er formuleret til formålet i skønlitterær stil. Det bliver mod slutningen noget ferskt.
Men det skal ikke tage fra konklusionen, at Trillingsgaard har begået en ganske glimrende bog, der meget konkret hjælper læseren til at blive en bedre leder – officielt som uofficielt – på et tidspunkt, hvor ledelsesbegrebet og -opgaven aldrig har været tættere på at have samme konsistens som brun sæbe.
Bogen er anmeldt af Olav Vorup, head of leadership, safety & culture, Maersk Training
Læs mere
Hastighed og de gode løsninger er ikke hinandens modsætninger – tværtimod
Bog om værdien af kvinders arbejde er et polemisk partsindlæg, men alligevel læseværdig
Et personligt manifest for et bedre arbejdsliv
Tag din følelsesøkonomi alvorligt
Berlingske-topchef: Sådan blev nutidens borgerlighed værdi- og retningsløs
Hverdagsimplementering stiller skarpt på levedygtige organisationsforandringer
Overfladisk bog om det superspændende AI-tema
Anmeldelse: Ny Vismandsrapport er bestemt ikke uden problemer
Anmeldelse: Klimarådet sætter regeringen under yderligere pres
Hvad er arbejdsnarkomani og konsekvenserne heraf?
Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer
‘Blue Ocean’-forfattere vender alt på hovedet med nyt begreb: nondisruptive creation
Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet
Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker
Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation