Endnu en gang landede der en bog med AI i store bogstaver på undertegnede anmelders bord. Selvfølgelig superrelevant, og det virker, som om alle mener, at sætter man AI i eller foran overskriften, så sælger bogen sig selv. Men jeg må sige, at jeg ikke altid bliver begejstret for dybden og det redaktionelle arbejde i den kategori af bøger. HBR, du har desværre på det seneste skuffet mig, men lad os se, hvad denne udgivelse kan.
”The AI-Savvy Leader, Nine Ways to Take Back Control and Make AI Work” er den fulde titel. Forfatter er David de Cramer, erfaren underviser og forsker ved flere universiteter og bl.a. tilknyttet EY’s advisory board omkring AI. Udgangspunktet er i orden.
Høje forventninger og skuffelser
”Den næste store ledelsesmæssige udfordring” – sådan introducerer bogen sig selv.
De ledelsesmæssige udfordringer bygger på de mange eksempler på bristede forventninger mellem det, man tror og forventer, at AI kan i forhold til det, der investeres i AI. Hvad ledelse og bestyrelse forventer resultatskabelsen vil være. Og ikke mindst hvad medarbejdere oplever og bidrager med. I langt de fleste tilfælde vil forventningerne, investeringer og resultater ikke stå mål med hinanden.
Bogens forfatter er dykket ned i disse ubalancer og har dyrket, hvorfor transformationen i forhold til AI afviger fra andre digitale transformationer.
Når man dykker ned i de tal, der ligger i investeringer globalt i AI (kolossale) og den (lave) succesrate, der er på AI transformationer, bliver man lidt ked af det! Så hvor ligger nøglen til fiasko og succes begravet? Ledelse og lederskab. Ikke overraskende.
Og det er netop bogens mantra. ”jo mere AI jo, mere rigtigt lederskab er nødvendigt”
Boganmeldelse
The AI-Savvy Leder
Af: David de Cramer
Forlag: Harvard Business Review Press (HBR)
Sprog: Engelsk
Sideantal: 256
Pris: 345 kr.
ISBN13: 9781647826239
Stjerner: 4 af 6
Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com
Den erfarne leders vej
Vi har brug for menneskelig ledelse mere end nogensinde. Det, som robotter, AI etc. gør for os i forhold til at kunne læse og bruge informationer i en hastighed er uden sidestykke. Og vi er mange steder nået rigtig langt her, både i administration og i produktion.
Det stiller større og større krav til den erfarne ledelsesmæssige kuratering. Vi er faktisk ved at fjerne ledelse fra produktionsopgaven! Forfatterens bud på at hjemtage den ledelsesmæssige rolle er at rendyrke en række klassiske ledelsesmæssige dyder hos den enkelte leder. Frem for at man som leder skal kunne forstå al teknikken, skal man forstå sin organisation, sin omverden og sine medarbejdere. Det er der egentlig ikke så meget nyt i. Andet end at der står AI på forsiden af bogen.
De generiske dyder
Bogens kerne er ni afsnit, der hver omhandler en eller flere ledelsesmæssige dyder, alle set gennem den optik, der omhandler AI, og hvilken indflydelse dette har på min organisation, mine ledere og mine medarbejdere.
Afsnittet ”9 ways to take back control and make AI work” vil der for de fleste erfarne ledere ikke være noget nyt i.
Men forfatteren bruger på klassisk HBR-manér flere gode eksempler undervejs. Learning, Purpose, Inclusion, Communication, Vision, Balance, Empathy, Mission og Emotional Intelligence lyder jo nærmest som indholdsfortegnelsen på en midtvejssopgave på HA-studiet. Banalt, ja, men det er faktisk også bogens styrke. Ikke en ledelsesmæssig revolution, men snarere en justering, der kræver en sikker, erfaren, resolut og betænksom hånd.
Hvert afsnit – eller ways – er letlæste, med masser af cases og med de klassiske HBR-opsamlinger med afsnittets konkluderende råd.
Tage frygten ud
Vi skal som ledere sikre, at vi kan tale transparent med alle stakeholdere om AI, og hvilke fordele og ulemper etc. dette medfører for alle. AI bliver der med sikkerhed ikke mindre af, og det går ikke over. Vi kan som ledere ikke parkere dialogen om AI i et hjørne, for alle stakeholdere møder AI i alle dagens gerninger. Hvis vi kan forstå, kan vi sikre dialog og transparens og derigennem tage frygten ud. Som forfatteren skriver ”Leading Today for Tomorrow”. Og det er måske lige nu mere rigtigt end nogensinde.
Letlæst og på mange måder en klassisk HBR–udgivelse
Bogen er letlæst og med masser af eksempler – og skønt med et danske eksempel i form af ”Det Syntetiske Parti, hvor man kunne tale politik med en AI chatbot om politik”. Jeg læste bogen og grinede undervejs lidt ad de gode råd, den er næsten for generisk, men så bliver næste udgave jo også lettere af producere, det er bare at udskifte AI med et andet begreb. Men det er som sagt også bogens styrke. En husker til os alle sammen om nogle enkle, men til tider svære ledelsesmæssige dyder at praktisere.
Læs bogen, hvis du som leder eller bestyrelse står midt i en digital transformation og gerne lige vil have nogen gode råd til at få alle stakeholdere med. Der er aldrig garanti for succes, men det gode erfarne og omhyggelige lederskab kan måske bane vejen for det.
Jeg giver bogen 4 stjerner af 6 mulige. Letlæst, generisk, men inspirerende
Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com
Læs mere
Tag din følelsesøkonomi alvorligt
Berlingske-topchef: Sådan blev nutidens borgerlighed værdi- og retningsløs
Hverdagsimplementering stiller skarpt på levedygtige organisationsforandringer
Overfladisk bog om det superspændende AI-tema
Anmeldelse: Ny Vismandsrapport er bestemt ikke uden problemer
Anmeldelse: Klimarådet sætter regeringen under yderligere pres
Hvad er arbejdsnarkomani og konsekvenserne heraf?
Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer
‘Blue Ocean’-forfattere vender alt på hovedet med nyt begreb: nondisruptive creation
Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet
Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker
Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation
Stærk bog om stilheden, vi mistede