pensondan

Inside story

Leverandørskifte er potentiel gamechanger i pensionsbranchen

En af landets største pensionsspillere, PensionDanmark, har overraskende valgt at droppe FDC som leverandør af it-kernesystem til fordel for en cloudløsning, der er billigere at udvikle på fremover.

Det er en stor en sejr at vinde en af landets største pensionsaktører for det fremadstormende it-selskab Festina Finance. Det er nemlig et skridt på vejen til at blive en toneangivende leverandør til den danske pensionsbranche for det hurtigvoksende it-selskab.

Leverandørskiftet er kommet efter en runde, hvor 6-7 aktører kæmpede om at blive leverandør af it-system til PensionDanmark, der over for InsideBusiness bekræfter, at man har valgt Festina Finance som partner til at udvikle en Java-baseret cloudløsning som erstatning for den eksisterende mainframeaftale med FDC, der bl.a. er baseret på COBOL-programmering:

”Vi har ønsket at komme over på en moderne løsning, der ikke er så dyr at udvikle og så dyr i drift. Vi mener med den kommende løsning, at vi kan fastholde vores nuværende lave omkostningsniveau. Hvis ikke vi gik denne vej med placering af det hele i clouden, ville vi afskære os fra de teknologiske muligheder, der er i clouden,” forklarer Flemming Tovdal Schmidt, direktør for it- og kundeservice i PensionDanmark.

Det er dog ikke Festina Finance, der skal stå for al PensionDanmarks kommende it-håndtering af den nye livkerne-platform:

”Vi skifter til en række forretningsapplikationer, som vi ikke kan få driftet i et mainframemiljø. Vi løfter vores kerne af ind- og udbetalinger og sikrer dermed samlet i vores landskab en nem forretningsudveksling i clouden. Uden at nedgøre aftalen med Festina Finance, så er de et element i det samlede platformsskifte, vi har sat i gang. Vi overvejer nu, om vi skal samarbejde med andre cloudaktører, eller om vi selv skal drifte det,” fortsætter Flemming Tovdal Schmidt, som forventer, at man er klar til at sætte gang i cloudløsningen om halvandet år.

Det betyder også et farvel til FDC, som man har haft som leverandør siden 2014:

”Vi har været på en god rejse med FDC siden 2014. Det har været en succes og har løftet vores kundeservice og givet faldende omkostninger. Det er den rejse, vi ønsker at fortsætte, og det vil være muligt med den nye cloudløsning, som er billigere og mere fleksibel.

På flere områder er der tale om en mere interessant udvikling end som så. Det skyldes, at Festina Finances indtog på markedet for pensionsløsninger udfordrer de dominerende spillere KMD/Edlund og Keylane.

Endnu mere udfordret bliver FDC, der før leverede til PensionDanmark. For den dag i dag præsenterer FDC tre kundecases på deres danske hjemmeside: LD, norske Gjensidige og PensionDanmark – og det gør selvsagt ondt at miste den med danske briller største kunde, PensionDanmark. Endda på fem år. For det var i 2014, at PensionDanmarks 660.000 kunder blev flyttet til FDC.

Det er ikke lykkedes InsideBusiness at få en kommentar fra FDC-direktør Birthe Elkjær.

Festina Finance på kundejagt

Mere munter er ikke overraskende Mikael Braagaard, administrerende direktør for Festina Finance, for her ser man et stort potentiale på pensionsmarkedet.

”Jeg håber bestemt ikke, at det her er en one-off. Vi skal ud at ramme nogle flere pensionsselskaber i både Danmark og andre lande, hvor vi agerer,” siger Mikael Braagaard.

PensionDanmark var allerede kunde, men altså nu også Festina Finances første danske pensionskunde med et helt livkerne it-system. Derudover har man to andre kunder i pensionssektoren på en rådgivningsløsning leveret i samarbejde med KMD/Edlund.

Meget tyder på, at PensionDanmarks skift kan flytte på magtforholdene i den diskrete, men lukrative industri for håndtering af pensionsselskabers it-systemer:

”Det er kendetegnende for vores system, at vi leverer et fuldt funktionsdygtigt livkerneprodukt med ind- og udbetaling samt unitlink. Vi har taget en beslutning om, at vores produkt skal være lettilgængeligt og opbygget af standardkomponenter. Og vi tager alle de genveje, vi kan. På den måde vil vi være langt hurtigere til at levere løsninger end de skræddersyede platforme, som tager længere tid at implementere.”

Ambitionen er tillige, at platformen skal kunne alt i forhold til kundernes apps både hurtigere og smartere ved at anvende banebrydende ny og effektiv teknologi. Festina Finances rolle på det danske marked kommer da netop også fra rådgivning af kunder, gennem salg af rådgivningsplatformen Advisor til bankerne organiseret under datacentralen SDC.

Alligevel har Festina Finance sine rødder tungt plantet i pensionsbranchen. Det skyldes, at Festina Finance blev stiftet af den navnkundige it-mand Morten Schantz, som stiftede Schantz Data, der netop var specialist i at levere it-systemer til pensionsbranchen. Senere blev Schantz Data dog opkøbt af datacentralen BEC og igen videresolgt til den hollandske it-koncern Keylane, som stadig er aktiv på det danske marked, og som nu reelt konkurrerer med Festina Finance.

Mikael Braagaard oplyser, at man går efter at sælge til både danske banker ud over SDC-samarbejdet og til danske pensionsselskaber:

”Vi tror på, at der er stort potentiale i at sælge til flere banker i respekt for den ånd, der ofte har været hos bankerne, hvor man traditionelt gerne vil bygge tingene ‘inhouse’, altså af bankernes egne it-afdelinger. Dette er ved at ændre sig, og på sigt tror vi, at flere og flere banker vil blive vores kunder, både i Danmark og i udlandet.”

 

Læs også

Pensionsbranchen beder myndigheder om indgreb mod udskældte forsikringer

Pensionsbosser i slagsmål om principiel problemstilling

PFA-direktør revser konkurrenterne  

Ny spiller lurer på pensionsbranchens udskældte forretningsområde

PFA kvitter højaktuelt udbud: Opgør i pensionsbranchen

Klapjagt: Pensionsselskaber risikerer nye store tab på forsikringer

Pensionsselskab skærer ned på udbudsrunder med mæglere efter kæmpetab

Titusindvis af pensioner skal tvangsflyttes

Kritisk rapport udløser oprør i mæglerbranchen

Vi afslører ny rapport kommercielle pensionsselskaber får hård medfart – Arbejdsmarkedspensioner slipper billigere

Se anbefalingerne om øget konkurrence indenfor arbejdsmarkedspensioner

Den store oprydning i pensionsbranchen udebliver

Se anbefalingerne der skal øge konkurrencen om firmapensioner