Den massive globale usikkerhed og frygten for en større økonomisk recession sætter nu sit tydelige præg på det ophedede marked for køb og salg af virksomheder.
Investeringsbanker, advokat og revisorer har ellers haft kronede dage de senere år, hvor både kapitalfonde og industrielle købere har givet voldsom travlhed stort set overalt.
Dugfriske tal fra Mergermarket viser dog, at festen ser ud til at slutte brat for industrien, der de senere år nærmest har væltet sig i lukrative mandater.
Alene i årets tredje kvartal er der blot gennemført knap 140 virksomhedshandler, hvor der var danske aktører på enten købs- eller salgssiden. Det er et fald på 49 procent i forhold til årets tre første måneder, og især kapitalfondenes helt store opkøb, der har drevet markedet de senere år, har der været markant færre af på det seneste.
Tallene flugter overens med udviklingen på de globale markeder, herunder det amerikanske, hvor faldet er lige så brat. Ifølge analysehuset Dealogic er den samlede værdi af handler samlet set faldet med 53 procent i tredje kvartal i forhold til samme periode sidste år, og markedet er nu skrumpet tre kvartaler i træk.
Den markante tilbagegang vidner om, at krigen i Ukraine, stigende renter og markant højere produktions- og transportomkostninger nu også begynder at sætte deres tydelige præg på et M&A-marked, som, i årene op til at covid-19 ramte, var præget af massiv travlhed, der blot accelererede yderligere i kølvandet på pandemien.
Det er især de helt store opkøb, der er blevet ramt af den massive usikkerhed, blandt andet fordi mange kapitalfonde har vendt ryggen til en række brancher og samtidig har markant sværere ved at finde finansiering i forhold til tidligere.
”Vi kan mærke, at mange aktører er forsigtige med at sætte processer i gang i øjeblikket simpelthen på grund af den store usikkerhed samt frygten for en recession. Mange købere har samtidig flyttet fokus fra cyklisk eksponerede sektorer samt en del af det, der relaterer sig til consumer. Det betyder, at vi generelt i markedet har set flere processer, der enten mislykkes eller bliver udskudt, i løbet af de seneste måneder,” siger ledende partner i FIH Partners Jørgen Hansen.
Den uafhængige rådgiver har gennem de senere år etableret sig som en af de få herhjemme, der kan bide skeer med de store investeringsbanker fra London og New York, når der skal kæmpes om de helt tunge mandater.
Sidst hjalp FIH Partners således storfonden EQT med at sælge milliardvirksomheden Fertin Pharma og A.P. Moller Holding med at opsnappe Færch Plast. Disse handler var medvirkende til, at man kunne notere sig et rekordoverskud på næsten 100 millioner kroner før skat.
Ud over at rådgive kapitalfonde og store pengetanke har FIH Partners opbygget en stærk position inden for det alternative område takket være et tæt parløb med forvalteren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Spørgsmålet er imidlertid, om der fortsat vil være så markant efterspørgsel efter netop den type investering, når renterne stiger markant, men Jørgen Hansen understreger, at flere faktorer trækker i modsat retning.
”Stigende renter kan muligvis påvirke prissætningen på aktiverne, men det ændrer dog ikke ved, at der sandsynligvis også fremover vil være stor efterspørgsel efter alternativ energi. Situationen i Ukraine har samtidig øget trykket for, at investeringer i andre energiformer skal ske hurtigere end tidligere,” siger FIH-chefen.
Jørgen Hansen hæfter sig samtidig ved, at vi også herhjemme står over for store investeringer inden for hele det grønne område, herunder havvind.
Købte op efter rekordregnskab
De kronede dage for M&A-rådgiverne har fået flere aktører til at satse offensivt og enten opkøbe andre aktører eller snuppe afdelinger eller profiler hos de nærmeste rivaler.
Senest har revisionsgiganten EY for nylig offentliggjort overtagelsen af det specialiserede M&A-hus Tofte & Co., der blev etableret i 2013.
Opkøbet sker, i forlængelse af at rådgiveren kunne præsentere et historisk godt årsregnskab med en indtjening før skat på over 20 milloner kroner primært drevet af transaktioner inden for it-branchen.
Hos EY er man dog ifølge partner og head of strategy and transactions Søren P. Krejler ikke bekymret for, om man har købt sig til flere M&A-muskler forud for et større kollaps af markedet.
”Vi har haft et klart ønske om at få endnu stærkere kompetencer inden for tech, og vi tror på, at de store transformationer, som mange virksomheder er i fuld gang med, vil fortsætte trods krisen. Vi har derfor styrket et område, hvor vi forventer stor aktivitet,” siger Søren P Krejler.
Netop it-branchen har de senere år været omgærdet af en voldsom hype, hvor både kapital- og venturefonde har investeret i sektoren, hvilket har fået multiplerne og dermed priserne til at eksplodere. De seneste måneder har der dog været flere tegn på, at investorerne har vendt ryggen til de meget kapitaltunge it-investeringer, hvor man brænder kapital af i jagten på vækst.
Der er derfor sket en vis opdeling af markedet, og både herhjemme og globalt har der allerede været flere eksempler på, at det har været langt sværere for underskudsgivende techvirksomheder at hente kapital.
”Vi forventer, at der fortsat vil være god efterspørgsel efter de techvirksomheder, der kan fremvise et positivt cashflow, og som har en stær og solid kundebase med pæn vækst. Derfor ser vi stadig optimistisk på de kommende 12 måneder og har en stærk pipeline. Men det er klart, at der vil være tilfælde, hvor en sælger skal overveje tingene en ekstra gang, fordi den pris, man havde sat næsen op efter, ikke længere er realistisk,” siger Søren P Krejler.
Trodser krisen med rekordår
Også hos landets førende M&A-advokat, Accura, har man udvidet de senere år ved blandt andet at støvsuge konkurrenten Bech-Bruuns afdeling for infrastruktur, ligesom man hentede en række M&A-profiler fra Plesner.
Partner og formand i Accura Thomas Weincke understreger dog, at firmaet indtil videre har haft sit bedst år målt på transaktioner.
”Vi ser fortsat en god aktivitet, og historisk er der også altid blevet lavet transaktioner både i gode og dårlige tider. Til gengæld er den usikkerhed og lave sigtbarhed lige i øjeblikket ikke gavnligt for markedet. En større vedvarende økonomisk afmatning betyder dog ikke, at M&A-markedet nødvendigvis går i stå. Det handler mere om, at køber og sælger skal finde hinanden på et andet prisniveau end der var markedet i 2021,” siger han.
Thomas Weincke peger endvidere på, at kontoret trods de senere års offensiv sagtens kan håndtere et større fald på markedet.
”Vores forretning er kalibreret til at absorbere de udsving de kan komme, også hvis der bliver tale om en større og længere recession. Det er jo ikke første eller sidste gang vi oplever reduceret vækst eller opbremsning i økonomien. En stor del af vores ekspansion de senere år har handlet om at styrke os inden for områder som renewable og infrastruktur, som vi tror meget på. Især vedvarende energi har fået et kæmpe rygstød af de geopolitiske forhold, der udspiller sig globalt netop nu,” siger Thomas Weincke.
Hvor Accura altid har været kendt som et rendyrket M&A-hus, har man de senere år også haft en ambition om at erobre markedsandele inden for børsnoteringer og kapitaludvidelser.
Især banker som Danske Bank og Nordea har spundet guld her i tiden efter covid-19, men i år er stort set alt bremset op, og vi skal ifølge Thomas Weincke sandsynligvis et godt stykke tid frem, før det marked igen kommer i gang.
”Markedet nåede næsten kun lige at komme i gang, før det lukkede ned igen. Vi har ikke etableret en kæmpe ECM afdeling men har en fokuseret og specialiseret task force som dækker det behov vi ser ECM markedet efterspørger. De specialister der arbejder med ECM har også erfaring med M&A. Der kommer nok til at gå et godt stykke tid, før det marked igen kommer i gang m.h.t. egentlige nye noteringer, men hvis der blive tale om en længerevarende recession vil vi formentlig se en række rights issues, ligesom der forventeligt også vil komme større aktivitet indenfor for public take-overs,” lyder det fra Accuras formand.
Modsat talrige andre aktører i markedet har FIH Partners trods de senere års rødglødende marked og de mange jobskifter mellem landets forskellige aktører formået at fastholde stort set den samme kerne af medarbejdere, ligesom man ikke har været på rov efter profiler hos de nærmeste rivaler.
”FIH Partners blev etableret i 2006, så vi har allerede haft en større økonomisk krise helt tæt på. Selvfølgelig vil antallet af handler falde under en recession, ligesom priserne på aktiverne og dermed vores fees kan blive påvirket. Men vi står kun til regnskab over for os selv, og jeg er fortrøstningsfuld og tror på, at vi vil komme styrket ud af en eventuel krise,” siger han.
Læs mere
Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag
Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning
M&A-markedet balancerer på en knivsæg
Kapitalfond klar til salg af genoprettet guldæg
Kæmpe pengetank kaster sig over kapitalfonde