;
Kirkbi web

Inside story

M&A-profil forlader pengetank efter internt opgør 

Efter forgæves forsøg på at tage konkurrencen op med de største kapitalfonde om at opkøbe attraktive virksomheder forlader den mangeårige Bain-partner Asbjørn Kastaniegaard nu Lego-pengetanken Kirkbi efter blot halvandet år. Årsagen er fundamental uenighed om strategien.

Lego-familiens enorme pengetank, Kirkbi, har i mange år haft ry af at være en noget støvet størrelse. Det forsøgte man dog at rette op på, da man i 2017 hentede Asbjørn Kastaniegaard fra konsulenthuset Bain & Co. med den klar ambition, at man ville tage konkurrencen op med de store kapitalfonde. 

Indtil da havde det nemlig været fast kutyme, at Kirkbi typisk blev inviteret med om bord af fondene, når de havde foretaget en investering og havde behov for at få en velpolstret investor med om bord. 

Ikke desto mindre var det Asbjørn Kastaniegaard og Kirkbis mission, at Lego-milliarderne med ham som chef for afdelingen Long-Term Equity Investments skulle gå i direkte konkurrence med giganter som EQT, CVC og Nordic Capital og byde ind, når store attraktive virksomheder kom til salg. 

Selv om der indledningsvis var enighed om strategien, har man i Kirkbi-regi måttet sande, at det langtfra var så let som først antaget at få foden indenfor på det brandvarme marked for køb af virksomheder. 

Fakta

Lego-pengetanken Kirkbi ansatte i 2017 den mangeårige Bain & Co. partner Asbjørn Kastaniegaard for at sætte gang i en aktiv investeringsstrategi.

Ambitionen var, at man ville tage kampen op med de store kapitalfonde og opkøbe store poster i solide virksomheder i Norden.

Nu forlader Kastaniegaard imidlertid den velpolstrede pengetank ad bagdøren efter kun halvandet år.

Interne stridigheder og uenighed om strategien har ført til, at Kirkbi slet ikke har fået foretaget de opkøb, man havde sat næsen op efter. Det har nu fået den tidligere konsulent til at forlade Lego-familiens fond.

Ikke gearet til kamp med kapitalfondene 

Pengetanken har ikke været gearet til at følge trop med de store kapitalfonde, og man har kun foretaget en enkelt investering på halvandet år. Det skyldes blandt andet tiltagende uoverensstemmelser og interne stridigheder, der har medført, at Asbjørn Kastaniegaard nu er fortid i den velhavende investeringsfond. 

Den erfarne konsulent var således ofte i opposition til andre i Kirkbi-systemet, hvor man slet ikke var vant til at gøre tingene på den måde, som den tidligere Bain-mand mente var nødvendig, hvis man skulle være i stand til at løbe med eksempelvis en stor aktiepost i Haldor Topsøe for næsen af de øvrige bejlere. 

Kirkbi og Asbjørn Kastaniegaard havde ellers det sidste halvandet år forsøgt at bygge et slagkraftigt hold op bestående af blandt andre tidligere folk fra Deloitte, Bain og Falck i håb om at transformere den noget konservative pengetank. 

I sidste ende blev de kulturelle forskellige dog alt for store, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger har det seneste år afsløret, at der var langt fra pengetankens ambitiøse strategi til, hvad man kunne og ville i virkeligheden. 

”Der var simpelthen et kulturelt mismatch. Asbjørn ville gerne træffe beslutninger hurtigt, da han mente, at det var altafgørende, hvis man skulle have succes med sin strategi. Det har dog nok været hans oplevelse, at man fra baglandet i Kirkbi ikke havde samme tilgang til tingene,” forklarer en kilde med indgående kendskab til sagen. 

Selv ønsker Asbjørn Kastaniegaard ikke at udtale sig om sin exit fra den enorme pengetank, ligesom det ikke har været muligt at få en kommentar fra Kirkbi. 

Småt med investeringer 

At Lego-familiens investeringsarm ikke har haft succes med sin ambition om at agere langt mere aktivt inden for unoterede investeringer, ses med al tydelighed, når man tager et kig på, hvad den velhavende fond egentlig har investeret i de senere år. Her har man blandt andet opkøbt 64 procent af kapitalfonden FSN Capitals fitnesskæde Fitness World uden dog at opnå kontrol med virksomheden. 

Samtidig købte Kirkbi sig under Asbjørn Kastaniegaards ledelse for nylig ind i den svenske gulvproducent Vällinge for et milliardbeløb, men ud over det svenske opkøb og et mislykket forsøg på at overtage en minoritetspost i den danske ingeniørkoncern Haldor Topsøe har der været ganske stille på den front. 

Også på det børsnoterede marked har de senere år med al tydelighed vist, at Kirkbi fortsat har et stykke vej, før man kan betragtes som en aktiv investor. Pengetanken ejer således aktier i børsnoterede selskaber som Matas, Nilfisk, NKT og ISS, men især i forbindelse med Matas og det tidligere NKT-konglomerat har Kirkbi set noget passivt til, mens deres aktier er styrtdykket i værdi, i takt med at virksomhederne er løbet ind i en række udfordringer. 

Svær transformation 

Lego-familiens ønsker om at være en langt mere aktiv investor ligger fint i tråd med den tendens, vi har set herhjemme over de senere år. Her har en række af de store familieejede fonde med blandet succes forsøgt at transformere sig selv fra en være en passiv investor primært med poster i sikre aktiver som aktier og obligationer til at investere langt mere offensivt i mere risikobetonede områder som kapitalfonde, infrastruktur og direkte i virksomheder. Sidstnævnte sker ofte i forbindelse med såkaldt co-investeringer, hvor de private pengetanke går hånd i hånd med eksempelvis en kapitalfond i forbindelse med et større opkøb.  

Gennem de senere år har vi set talrige af de investeringer herhjemme, men i langt de fleste tilfælde vil det her være kapitalfondene, der driver de enkelte selskaber, mens en investor som Kirkbi blot er med som sleeping partner.  

Netop tanken, at man blot kommer med i 11. time som passiv investor, der kan sidde på bagsmækken af en kapitalfond, har flere af de familieejede og private kontorer haft et klart ønske om at ændre på. Velux-familien forsøgte således sidste år at komme i betragtning i forbindelse med kapitalfonden EQT’s fejlslagne salg af Huscompagniet, og Kirkbi forsøgte som tidligere nævnt samme manøvre, da man i slutningen af 2018 tog kampen op med en række internationale storfonde i forsøget på at blive medejer af Haldor Topsøe. 

For Kirkbis vedkommende har det dog vist sig, at man langtfra agerer i det tempo, det kræves for at bide skeer med de sultne fonde. Og når det at få en bestyrelse samlet om at træffe en beslutning kan tage lang tid, kan det være mere end vanskeligt at hamle op med giganter som EQT og CVC.  

Det var i hvert fald Asbjørn Kastaniegaards holdning, men ifølge InsideBusiness’ oplysninger var det langtfra altid, at de øvrige beslutningstagere i pengetanken var enige med den tidligere M&A-konsulent.  

 

LÆS MERE

Banker risikerer store tab på kapitalfondes kriseramte selskaber

Global M&A-rådgiver klar til dansk ekspansion

Giftig budproces sender købere på flugt

Pengestærke købere i infight om Danicas uønskede forretning 

Ombejlet guldæg jagter pengestærk medejer