;
Globalconnect web

Inside story

M&A-profil i spidsen for privat milliardformue

Tidligere chef for Danske Banks M&A-afdeling skal nu stå i spidsen for milliardæren Niels Zibrandtsens private pengetank. Zibrandtsen solgte livsværket Global Connect til giganten EQT og tjente samlet omkring 2 miliarder kroner på handlen.

En af landets førende virksomhedskøbmænd bytter nu rådgiverrollen ud med en titel som investor. Anders Friedl, der tidligere var co-head for Danske Banks corporate finance-afdeling er netop blevet ansat som direktør i den private pengetank Zibra Family Office.

Bag det navn gemmer der sig milliardæren Niels Zibrandtsen, der for nogle år siden solgte livsværket GlobalConnect, der blev stiftet i midten af 1990’erne og var med til at bryde TDC’s monopol ved blandt andet at levere fibernetværk til kunderne.

Det var giganten EQT, der i slutningen af 2016 betalte over 1 milliard kroner for majoriteten i Zibrandtsens it-virksomhed, og siden købte storfonden den danske erhvervsmand helt ud af selskabet.

Den øvelse har samlet set sikret Niels Zibradtsen og hans familie en formue på omkring 2 milliarder kroner, og det er netop den, som Anders Friedl kommer til at skulle være med til at investere.

Gode muligheder for opkøb nu

”Vi ser mange gode muligheder for opkøb i øjeblikket, og her er Anders Friedl en rigtig stærk profil at have med om bord. Sammen skal vi vurdere de enkelte cases og investere enten selv eller eventuelt sammen med andre family offices,” siger Niels Zibrandtsen og peger på, at det for ham er vigtigt, at hans penge kan være med til at hjælpe håbefulde it-virksomheder på vej med eksempelvis kapital og sparring.

”Vi har for nylig investeret i Motus, og vi kigger aktivt efter andre selskaber i samme kategori. Altså lovende selskaber, gerne inden for it, rundtomkring i Danmark, der måske står og mangler kapital til at tage det næste skridt,” forklarer Niels Zibrandtsen.

Mens covid-19 indtil videre har ramt erhvervslivet hårdt over en bred kam, er især it-branchen indtil videre sluppet nogenlunde nådigt gennem den krise og store usikkerhed, som virussen har skabt overalt.

Det betyder dog ikke, at der ikke også opstår muligheder, for covid-19 har også medført udfordringer – især i mange mindre virksomheder.

”På den ene side har staten været ude at støtte op om erhvervslivet og iværksætterne, hvilket jo giver god mening, da alle er helt uforskyldt i det her. Vi vil også gerne hjælpe til med at støtte op om investeringer, enten via egenkapital eller konvertible lån. Især blandt de helt små virksomheder er der nogle, der har fået tæv, og vi er aktuelt i dialog med et par stykker, hvor vi kigger på mulighederne,” siger Niels Zibrandtsen.

Selv understreger den danske erhvervsmand, at Zibra-familiens portefølje indtil videre har klaret sig nogenlunde hæderligt gennem den værste krise, og han tror på, at især it-sektoren meget vel kan ende med at komme styrket ud af den aktuelle usikkerhed.

”Det er klart, at når verden stopper helt op, så bliver alle ramt. Generelt er vores portefølje dog fint i balance, og krisen vil uden tvivl accelerere forbrugernes fokus på nethandel, hvilket kun er en fordel for mange af de virksomheder, vi er engageret i,” siger Niels Zibrandtsen.

Mange er gået samme vej

Anders Friedl er langtfra den første, der har søgt mod en af de mange private pengetanke til fordel for et job i enten en investeringsbank eller hos en kapitalfond.

De senere år har talrige af landets velpolstrede private pengetanke i stigende grad øget deres fokus på direkte og alternative investeringer, hvorfor mange har haft behov for at tilknytte helt andre profiler end tidligere.

Eksempelvis forlod den mangeårige Nordic Capital-parter i Gulstad i foråret 2017 fonden for at indtræde som CEO i Kirk Kapital, der siden har skruet kraftigt op for direkte og co-investeringer.

Også hos de større pengetanke, herunder Novo Holdings, er man gået samme vej. Novos ejer ansatte således den erfarne banker Kasim Kutay som ny chef i september i 2016 ud fra et udtalt ønske om at få en skarpere profil, når der skulle investeres enten via direkte opkøb eller i samarbejde med en fond.

Senest har også den mangeårige Altor-mand Peter Bason forladt den svenske fond til fordel for en rolle som chef for aktivklassen long term equity hos Lego-familiens pengetank, Kirkbi.

Ikke uden udfordringer

Netop den stilling var tidligere besat af nuværende BCG-chef Asbjørn Kastaniegaard, der blandt andet i frustration over, at den enorme pengetank ikke altid agerede lige agilt, når der opstod potentielle muligheder i markedet, forlod Kirkbi.

Netop den problemstilling er langtfra enestående, for de private formuers ønske om at tilknytte folk med dyb ekspertise inden for køb og salg af virksomheder er ikke altid uden udfordringer.

Især skiftet fra en hektisk verden i en kapitalfond eller investeringsbank, hvor beslutningerne ofte træffes hurtigt og effektiv til en privatejet pengekasse, kan nogle gange vise sig som en udfordring, alene fordi tempo og beslutningsgange her ofte er meget anderledes.

Samtidig har historien vist, at det at være en god rådgiver ikke nødvendigvis er lig med, at den pågældende så også er en god investor.

 

Læs mere

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater 

EQT må til lommerne i svær sag, hvor PFA har milliarder i klemme

Brat farvel til højt respekteret erhvervsmand

Giganter pisket på pengejagt