willis

Inside story

Mæglerkæmpe går til modangreb i dansk pensionsopgør

Topchefen i Danmarks største mæglerhus, Willis Towers Watson, går i rette med den skarpe kritik, der på det seneste er blevet rettet mod mæglernes forretningsmodel. Mæglernes uvildighed skal for guds skyld bevares, siger han og rækker ud efter Sampension, der dog afviser hans tilnærmelser.

Et spil om hundredvis af millioner om året i pensionsbranchen er i fuld gang i disse dage, og mæglerhusene er i den grad under pres. For Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen barsler i en ny rapport, som InsideBusiness er i besiddelse af et udkast til, med et forbud mod, at det på forhånd er fastlagt i udbuddet af en pensionsordning, at den efterfølgende rådgivning skal placeres hos mægleren efter udbuddet.

Det kan blandt andet ramme Danmarks største mæglerhus, Willis Towers Watson, der alene i Danmark har en omsætning på ca. 200 mio. kr. fra pensionsområdet, med ødelæggende kraft. Af Willis Towers Watson omsætning kommer ca. 190 mio. kr. fra rådgivning af pensionskunder, heraf 25 mio. kr. fra indtægter fra penge under forvaltning i pensionsselskaberne (typisk 0,15 i pct. af AuM) efter aftale med kunden, mens bare ca. 10 mio. kr. kommer fra egentlige udbudsrunder, forklarer mæglerhusets danske CEO og partner, Lars Gundorph:

”Det forslag må for guds skyld ikke blive en realitet. Det vil være ødelæggende for pensionskundernes mulighed for at modtage uvildig rådgivning,” siger han.

Gundorph påpeger, at kritikken er forfejlet, fordi der allerede er taget højde for det forhold, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen advarer om, nemlig at der er en fare for, at Willis Towers Watson og andre kun inviterer pensionsselskaber med til udbudsrunderne, hvis de går ind på den grundlæggende præmis, at rådgivningen mod et honorar skal forestås af Willis Towers Watson og altså ikke af pensionsselskabets egne rådgivere.

”Det kan jo ikke passe, at mæglerhusene skal gøre alt arbejdet med at sætte virksomhederne ind i de komplekse forhold, som gør sig gældende inden for pensions- og forsikringsforhold, og så skal mæglerne afskæres fra at give virksomhedernes medarbejdere den vigtige uvildige rådgivning, de har brug for. Lovgivningen foreskriver allerede i dag, at der skal foreligge en aftale mellem kunde og mægler om, hvilke ydelser der skal leveres, og hvad der skal betales herfor.”

Højaktuelt opgør om Novozymes’ udbudsrunde

Ifølge Gundorph findes der to slags aflønning af pensionsmæglerne. I den ene model vælges pensionsmæglerne, allerede før udbuddet skal køres. I begge modeller har kunden aftalt prisen. Men forskellen er, at kunden i den ene på forhånd har fastlagt mæglerens rolle, inklusive uvildig rådgiver.

”Her er det vigtigt at gøre opmærksom på, at der er benhård konkurrence mellem mæglerne i sådan en runde – og virksomhederne har både indkøbsafdeling, HR og medarbejderudvalg inde over, så det er altså ikke nogen gavebod.”

Alternativt fastlægger mæglerne udbudsrunden og præsenterer så virksomhederne for en pensionsordning, hvor priserne med og uden uvildig mæglerrådgivning er på plads. I sidstnævnte runde er problemstillingen, som Konkurrencestyrelsen angriber, ikkeeksisterende, påpeger Gundorph.

Men Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen begrunder et eventuelt forbud med, at mæglerhusene ikke har en interesse i at invitere de selskaber, som ikke køber ind på kundernes ønske om at bruge mæglernes forretningsmodel, hvor kundernes penge altså både skal sendes til mæglerne og til pensionsselskabet i de løbende indbetalinger. Konkurrencefolkene mener nemlig, at mæglerne på den baggrund har en interesse i at holde arbejdsmarkedspensionsspillere som Sampension og PKA ude af udbudsrunderne.

Det er højaktuelt i en udbudsrunde hos Novozymes, hvor Sampension ikke var inviteret, og samtidig har PFA trukket sig fra runden, så Novozymes kan altså risikere, at netop de to spillere, som dystede om at vinde Novo Nordisks udbudsrunde med stærke priser, er ude af Novozymes-runden. Det er Willis Towers Watson, der kører Novozymes-udbuddet.

Lars Gundorph afviser at kommentere konkrete kundeforhold, men oplyser samtidig, at man gerne fremover vil have Sampension med i Willis Towers Watson udbudsrunder:

”Vi vil da hjertens gerne invitere Sampension med til udbudsrunderne, men det kræver altså, at de accepterer, at det foregår på vores kunders præmisser. Det vil sige, at de skal følge lovgivningen og trække vores udgifter til uvildig rådgivning fra kundernes depot. Det har de hidtil afvist.”

Sampension afviser den fremstrakte hånd

Men arbejdsmarkedspensionsselskaber som PKA og Sampensions ringe repræsentation ved udbudsrunderne er kun en del af den skarpe kritik, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen retter mod mæglernes rolle. Det handler også om, at en aktør som Willis får ca. 0,15 pct. af det depot, som pensionskunderne har. Det drejer sig ifølge Lars Gundorph om ca. 25 millioner kroner om året, som koncernen får ud af at passe opsparinger for ca. 88.000 danske pensionskunder.

Han mener ikke, at der er risiko for, at mæglerne eksempelvis rådgiver medarbejderne i en virksomhed til at flytte deres øvrige ordninger over til Willis-ordningen for at øge egen indtjening, som konkurrencefolkene ellers påpeger:

”Nej, det er der slet ingen fare for. Willis Towers Watson er jo underlagt klare regler for den slags, der beskytter vores uvildighed, og vi skal ifølge lovgivningen have en professionel ansvarsforsikring, som man kan rette et krav mod, hvis vi har ydet fejlrådgivning. Jeg vil tværtimod sige, at mæglerne spiller en afgørende rolle i at presse selskaberne til at give den rigtige pris for forvaltningen.”

Ifølge kundedirektør Ole Tønnesen fra Sampension vil man gerne samarbejde med mæglerne, men dog ikke på den måde, som Willis Towers Watson-direktøren efterspørger:

”Vi samarbejder gerne med mæglerne og har også konkrete samarbejdsaftaler med en del, men hvor de ikke har den efterfølgende rådgivning.”

Ole Tønnesen er ikke interesseret i at indgå i aftaler, hvor mæglerne efterfølgende står for rådgivningen.

”I den situation, hvor mæglerne selv ønsker at stå for rådgivningen, der afstår vi fra at deltage i udbuddet. Vores setup er, at vi selv varetager pensionsrådgivningen over for medarbejderne. At vi selv varetager rådgivningen, betyder, at pengene havner på pensionsopsparernes konto.”

Ole Tønnesen vil ikke kommentere, om Sampension generelt mener, at mæglernes rådgivning er for dyr, eller om han mener, at mæglernes uvildighed skaber værdi.

 

Læs også

PFA kvitter højaktuelt udbud: Opgør i pensionsbranchen

Klapjagt: Pensionsselskaber risikerer nye store tab på forsikringer

Pensionsselskab skærer ned på udbudsrunder med mæglere efter kæmpetab

Titusindvis af pensioner skal tvangsflyttes

Kritisk rapport udløser oprør i mæglerbranchen

Vi afslører ny rapport kommercielle pensionsselskaber får hård medfart – Arbejdsmarkedspensioner slipper billigere

Se anbefalingerne om øget konkurrence indenfor arbejdsmarkedspensioner

Den store oprydning i pensionsbranchen udebliver

Se anbefalingerne der skal øge konkurrencen om firmapensioner