;
robert uggla web

Redaktørens analyse

Mærsk-ejer misser to-tre år og må sætte investeringer for milliarder på standby 

Coronakrisen har sat hele Mærsk-apparatet under et voldsomt pres – der er modvind på alle forretningsområder. Familiens kommende familieoverhoved, Robert Uggla, erkender de voldsomme udfordringer. Det centrale styringsselskab, A.P. Møller Holding, er gældfrit og økonomisk solidt og dermed ikke truet. Men der skrues ned for investeringer og vækst de næste to-tre år.  

Mærsk-arvingen Robert Uggla er tvunget til at flytte foden fra speederen til bremsen. Investeringer for milliarder aflyses eller skubbes ud i en uvis fremtid. 

Strategien er sat på hold i A.P. Møller Holding, der er ramt af den perfekte storm. De næste to-tre år bliver dystre. Udbytterne fra datterselskaberne bliver magre i 2020 og 2021, og uden den pengeindstrømning kan Robert Uggla ikke få nye ting til at gro i A.P. Møller Holding. 

Egentlig så det for blot få måneder siden lyst ud for Mærsk-gruppens helt centrale selskab, A.P. Møller Holding, hvor Robert Uggla er administrerende direktør, og hans mor, Ane Ugglaer bestyrelsesformand. 

Enorme milliardudbytter fra både det børsnoterede A.P. Møller – Mærsk og Danske Bank strømmede ind i holdingselskabet i 2019. Og længe så det ud til, at denne linde strøm af udbytter ville fortsætte også ind i 2020.  

Men det har coronavirussen covid-19 sat en effektiv stopper for. A.P. Møller Holdings forretningsben lider stort set alle sammen.  

Magre år forude 

A.P. Møller – Mærsk forudser markant faldende fragtmængder i det netop udsendte kvartalsregnskab og skruer ned for ambitionerne.  

Danske Bank kigger ind i 2020 og 2021 med voldsomt stigende tab på kunder.  

Borerigforretningen Maersk Drilling, der er afhængig af olieprisen, ligger underdrejet, og Maersk Tankers har de senere år haft det rigtig svært. 

Mærsk-gruppen kan prise sig lykkelig for, at det lykkedes at sælge Maersk Oil i 2017 for 49 milliarder kroner til franske Total. Den investering er siden stort set halveret i Totals bøger. Trækker man således omkring 25 milliarder kroner ud af ligningen på Esplanaden, ville A.P. Møller Holding have set noget anderledes ud i dag. 

Robert Uggla og co. kan stampe ekstra milliarder op ved at øge belåningen i det næsten gældfri A.P. Møller Holding, men kun til en vis grænse. Rederiaktierne i A.P. Møller – Mærsk må nemlig ikke belånes.  

Den store aktiepost i Danske Bank skal til stedse sikres på Mærsk-hænder, og A.P. Møller Holding skal være klar til at bakke op om Danske Bank, skulle behov for ny kapital opstå. Så kraftige belåninger til investeringer er næppe vejen frem. 

Robert Ugglas vision bliver stadig tydeligere 

For at forstå visionen og strategien i A.P. Møller Holding er det nødvendigt at stille skarpt på Robert Uggla og forsøge at skyde sig ind på hans tankegang.  

Den blot 42-årige Robert Uggla giver aldrig interview, og han har da også nok andet at se til. Både i Mærsk og på hjemmefronten. Han har fem børn i skolealderen med sin hustru, Paola Konopik. Der er derfor naturligt, at Mærsk-arvingen af og til ses transportere familien rundt i København i en christianiacykel. 

Robert Uggla har aldrig lagt skjul på, at den mere end 100 år lange Mærsk-historie og den historiske ånd på Esplanaden også er mejslet ind i hans forretningsmæssige tankegang.  

Mærsk-kulturen skal tænkes ind i alle aspekter i konglomeratet. Der skal tænkes stort og langsigtet. I figur og tankegang ligner han sin morfar, Mærsk Mc-Kinney Møller. Det er voldsomt store sko at skulle fylde ud. 

InsideBusiness er dykket ned i den lange og fyldige beretning fra Robert Uggla, der står at læse i det 2019-regnskab, som blev offentliggjort for et par uger siden. Det er her, vi finder Robert Ugglas og dermed familiens statement.  

Det lange sigte er altafgørende og vel og mærke et langt sigte med investeringer og datterselskaber, der skal “gøre nytte” for samfundet. Altså i Danmark – de rød-hvide farver spiller fortsat en altafgørende rolle for en række af de langsigtede beslutninger i Mærsk.  

Mærsk er inde i Danske Bank, ikke mindst som garant for, at Danske Bank til stadighed er dansk og har sit hovedkontor i Danmark. Det slås fast med syvtommersøm. 

Appel til politikere om risiko for overregulering af banker 

Robert Uggla har samtidig en inderlig appel til politikerne og Finanstilsynet. Reelt frygter han, at overregulering og kontant økonomisk ansvar for bestyrelsesmedlemmer gør det svært eller umuligt at tiltrække de kompetencer, der skal til for at lede en storbank. 

Dermed lægger Robert Uggla sig i kølvandet på sin morfar, Mærsk Mc-Kinney Møller, der også ved sine årlige beretninger ofte kom med klare opfordringer og kritik af det politiske Danmark. 

Overordnet set har Robert Uggla haft en yderst udfordrende periode i sine debutår for A.P. Møller Holding. Foreløbig har der været nok at gøre med at lappe huller af forskellig art og omstrukturere rundt om i konglomeratet. Nu har coronakrisen sat ham yderligere tilbage. 

Men han er ’valgt’ på livstid, og derfor vil han først for alvor blive bedømt, når han om tre til fem år har fået skabt et nyt og forhåbentligt mere offensivt A.P. Møller Holding. 

 

Af Jens Christian Hansen, erhvervskommentator

 

LÆS MERE

Mærsks hemmelige plan: Satser stort på vind 

Ambitiøs Mærsk-fond koster pensionskasser dyrt

Mærsk-arvings ambitiøse opkøb i modvind 

Derfor er ambitiøs Mærsk-direktør fortid 

Mærsk-direktørens revolution fejler

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef