Mærsk-families milliardinvestering i modvind
Familien bag det hæderkronede børsnoterede rederi A.P. Møller Mærsk kastede sig på toppen af markedet ud i flere ambitiøse opkøb af en række unoterede selskaber.
En del af satsningen er sket i vindbranchen, hvor familiens holdingselskab, A.P. Møller Holding, de senere år har kastet sig ud i flere opsigtsvækkende opkøb af underleverandører til den voksende vindbranche.
Blandt de mere prominente opkøb er KK Wind, som Mærsk-familien købte af kapitalfonden Solix for over 2 milliarder kroner. Senere overtog Mærks-familien også Nissens Cooling System, som er en central underleverandør af køleløsninger til vindindustrien, af kapitalfonden Axcel.
Men selv om udbygningen af vindkapaciteten spiller en central rolle i den globale omstilling til grøn energi, er branchen under massivt pres. Det skyldes en hård opbremsning i ordrebogen, der har sendt rystelser ned gennem værdikæden og lagt pres på både volumener og marginer hos underleverandørerne til de store vindselskaber.
Cocktailen rammer også Mærsk-familiens investering i Nissens Cooling Systems, hvor indtjeningen er under fornyet pres. I det seneste regnskab for 2022, der også inkluderer de sidste fire måneder af 2021, tabte Nissens Cooling Systems 135 millioner kroner.
Samtidig tikker ordrerne ikke ind i det omfang, som underleverandøren havde forventet, og det får derfor Nissens Cooling Systems til at svinge sparekniven og flytte dele af produktionen til Kina. For medarbejderne på selskabets fabrik i Horsens er det dårligt nyt. Godt 45 af 237 stillinger på fabrikken nedlægges.
Lægger man problemerne i KK Wind oveni, må man konstatere, at Mærsk-familiens sats på vindbranchen går i den forkerte retning.
Det koster en ugens taber i InsideBusiness.
GN-bestyrelsens forsvarsaktion får kold skulder
Jo senere på dagen en børsmeddelelse bliver frigivet, jo mere negativ er indholdet som regel for aktiekursen. Derfor var det ingen overraskelse, da kriseramte GN tidligere i denne uge løftede sløret for en helt ny ’strategi’ et godt stykke tid efter børslukketid, var det ikke just guf for aktiemarkedet.
Investorerne bag den forgældede koncern har ellers længe skreget desperat på to ting, nemlig at man siger farvel til topchef i GN Hearing Gitte Aabo, samt at man langt om længe opgiver den forældede tanke om et samlet konglomerat med to forretningsben, der egentlig ikke rigtig har de store synergier.
Den første del af investorernes ønskeseddel blev ganske rigtigt opfyldt, da Peter Karlstromer nu overtager det samlede ansvar som ceo for koncernen, mens Gitte Aabo skal finde sig et andet job.
Umiddelbart gode nyheder for investorerne, men hvad der var langt mere kritisk er, at rokaden samtidig medfører, at GN’s nye bestyrelse anført af finske Jukka Pertola en gang for alle signalerer, at man ikke har i sinde at lytte til selskabets ejere og forsøge at skabe en mere ren og dermed mere attraktiv investeringscase.
Meldingen om, at man nu er fast besluttet på at flette de to enheder GN Audio og GN Hearing sammen, er derfor et klart signal til aktiemarkedet om, at bestyrelsen for alt i verden vil undgå, at arvefjenden Demant eller en pengestærk kapitalfond overtager selskabet for derefter at splitte det op og sælge den ene division fra.
Et træk, der ellers som udgangspunkt kunne give god mening, idet det potentielt kunne få værdierne i GN langt bedre frem i lyset.
Men bestyrelsen i den børsnoterede koncern ved åbenbart bedre, end de fleste andre, og det er nok sidste udkald nu, hvis Demant eller en anden opkøber skal redde GN’s aktionærer.
Ikke overraskende faldt den i forvejen hårdtprøvede aktie med næsten 10 procent i denne uge.