;
politiken

Kultur

Magtkamp i mediegigant. Detroniseret formand i spil til ny toppost

Dele af baglandet hos den magtfulde mediefond Politiken-Fonden arbejder på at køre detroniseret formand i JP/Politikens Hus i spil som ny formand for fonden, der ejer halvdelen af mediegiganten. Men den nuværende formand står i vejen.

Formandsrokaden i mediegiganten JP/Politikens Hus har ikke bare skabt gnidninger mellem de to ejere, men har også åbnet for et magtopgør hos den ene af ejerne.

Med Lars Munchs stop som bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus til marts næste år mister Politiken-Fonden sin mand i toppen af mediegiganten.

Lars Munchs exit er konsekvensen af en beslutning hos den anden ejer, Jyllands-Postens Fond, der i stedet indsætter deres tro mand Peter Bartram, der er tidligere forsvarschef i Danmark, som ny bestyrelsesformand for koncernen.

Med Lars Munchs exit frygter dele af baglandet i Politiken-Fonden en skævvridning af forholdet mellem de to ejere.

Derfor har dele af baglandet udset sig Lars Munch som ny formand for netop Politiken-Fonden. Opfattelsen er, at Lars Munch vil være en stærk modpart til den magtfulde formand i Jyllands-Postens Fond, Jørgen Ejbøl, som Lars Munch afløste som formand i JP/Politikens Hus i 2014.

Problemet er dog, at Politiken-Fondens nuværende formand, Karsten Ohrt, ikke ønsker at trække sig frivilligt, fortæller flere kilder til InsideBusiness. Derfor kan der blive tale om, at han skal kompenseres økonomisk.

Karsten Ohrt, der har været formand i Politiken-Fonden siden 2013, afviser, at han har krævet en økonomisk kompensation for at overlade formandsposten før tid. Han ønsker ikke at oplyse, hvornår han er på valg igen.

I en kommentar til branchemediet MediaWatch siger Karsten Ohrt, at Politiken-Fonden aktuelt arbejder på en plan for fondens fremtid.

“Vi arbejder på frem til næste bestyrelsesmøde at komme med en plan for Politiken-Fondens muligheder og fremtidsperspektiver, som vi har arbejdet på et stykke tid,” siger Karsten Ohrt til MediaWatch.

Det er uvist, hvordan Lars Munch forholder sig til planerne. Han ønsker således ikke at kommentere sagen.

Magtfuld fond

Formandsposten i Politiken-Fonden er et magtfuld hverv i den danske mediebranche. Fonden ejer størstedelen af selskabet Politiken Holding, der ejer halvdelen af aktierne i JP/Politikens Hus.

Siden fusionen mellem Politikens Hus og Jyllands-Posten i 2003 er JP/Politikens Hus vokset til Danmarks største dagbladskoncern med en omsætning på godt 3 mia. kr.

Den eneste øvrige aktionær er Ellen Hørups Fond, der ejer under 5 pct. af aktierne i Politiken Holding. Ellen Hørups Fond er også repræsenteret i bestyrelsen i Politiken-Fonden i skikkelse af Anita Bay Bundegaard, men har qua sin yderst beskedne aktiepost ingen reel indflydelse i Politiken-Fonden.

Qua sit ejerskab over Politiken Holding ruger Politiken-Fonden over en egenkapital på over 1,5 mia. kr. Det er desuden Politiken-Fonden, der udpeger chefredaktørerne for Politiken og Ekstra Bladet.

Hvis det lykkes dele af baglandet at køre Lars Munch i stilling til formandsposten i fonden, må Lars Munch dog indstille sig på at gå klækkeligt ned i løn.

Som bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus tjener Lars Munch årligt 2,314 mio. kr. Lars Munchs løn har gennem flere år været genstand for kritik, fordi den ligger i den høje ende, hvis man sammenligner med andre virksomheder.

Hos Politiken-Fonden offentliggør man ikke de enkelte honorarer for formanden, næstformanden og de menige medlemmer, til trods for at fonden ellers bryster sig af transparens.

Af fondens seneste årsregnskab fremgår det, at fondens bestyrelse samlet set fik 920.000 kr. i honorarer. Dertil kommer et samlet honorar på 1,08 mio. kr. fra Politiken Holding, hvor selvsamme personer udgør bestyrelsen.

Topchef håber på fortsat tilknytning

Det er ikke kun i Politiken-baglandet, at der hersker et ønske om at bevare Lars Munchs tilknytning til koncernen.

Topchef i JP/Politikens Hus Stig Kirk Ørskov har i mange år kørt parløb med Lars Munch. Stig Kirk Ørskov overtog posten som administrerende direktør i JP/Politikens Hus fra netop Lars Munch i en rokade i 2014, hvor Lars Munch, som på daværende tidspunkt var administrerende direktør i JP/Politikens Hus, overtog formandsposten fra Jyllands-Postens mand Jørgen Ejbøl. Han er i dag formand for Jyllands-Postens Fond.

Som topchef befinder Stig Kirk Ørskov sig som en lus mellem to negle, men han lægger ikke skjul på, at han håber, at Lars Munch også vil spille en rolle i fremtiden.

“Da det er ejerne, der udnævner bestyrelsesformanden, tilkommer det ikke mig at kommentere det forestående skifte. Men det har været et stort privilegium at indgå i et mangeårigt tæt samarbejde med en publicist af Lars Munchs kaliber. Det har jeg lært uendelig meget af, og jeg håber, at han vil bevare en tilknytning til huset,” siger Stig Kirk Ørskov.

Fyring af formand

InsideBusiness kunne som de første afsløre, at Lars Munch til marts næste år skrottes som formand for JP/Politikens Hus. Han erstattes af næstformand Peter Bartram.

Beslutningen er truffet af Jyllands-Postens Fond, fordi det var fondens tur til at pege på formanden i tilfælde af uenigheder mellem de to de ejerfonde. Tidligere har de været enige om at pege på Lars Munch, men denne gang valgte fonden reelt at fyre den nuværende formand og i stedet indsætte deres egen mand i skikkelse af tidligere forsvarschef Peter Bartram.

Fyringen af Lars Munch kommer som en stor overraskelse i Politiken-baglandet, hvor forventningen var, at fondene havde en form for musketered, der ville sikre Lars Munch en formandsperiode på længde med Jørgen Ejbøls, der sad 11 år som formand inden Lars Munch. Lars Munch ender med 8 år på posten.

Til flere medier har Jørgen Ejbøl forklaret, at fyringen af Lars Munch er en del af et planlagt generationsskifte, som nu betyder, at 59-årige Peter Bartram erstatter 62-årige Lars Munch.

Selv vil Jørgen Ejbøl træde tilbage som formand for Jyllands-Postens Fond om 3 år, hvor han fylder 75 år. Her falder han for aldersgrænsen i fonden.

Læs også

Ejer skrotter formand i mediegigant

DF og Socialdemokraterne undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.

Gyser fortsætter for mediehuse. Flere risikerer helt at miste mediestøtten

Erhvervsmedier ændrer forretningen. Kom tæt på Børsen, Finans og Berlingske

Skæbneår i mediebranchen: Se vinderne og de mest pressede spillere

JP/POL-topchef i svær linedans i købet af dagbladet Børsen

Gyser for dansk erhvervsjournalistik fortsætter med chefrokade på Berlingske og Børsen