;
Joe And the Juice web1

Inside story

Magtkamp og hemmelige salgsplaner i kriseramt juicekæde

Store udfordringer giver store spændinger bag kulissen i den kriseramte juicekæde Joe & The Juice. Store strategiske uenigheder præger ejerkredsen, mens den svenske kapitalfond Valedo i al hemmelighed er begyndt at lede efter en exitmulighed.

Det er ikke længe siden, juicekæden Joe & The Juice blev anset som en af de største iværksættersucceser herhjemme, der med sit fasttømrede koncept kunne erobre det forjættede amerikanske marked og sikre ejerne en gylden børsnotering på børsen i New York.

I dag er virkeligheden en ganske anden for den danske virksomhed, der i foråret atter en gang måtte have en økonomisk livline fra sin ejerkreds, blot et år efter at de tidligere ligeledes havde skudt et trecifret millionbeløb i kæden.

Den seneste kapitaludvidelse skete på ryggen af et dundrende underskud på over 300 mio. kr. i 2019 samt en bankgæld til storbanken SEB på over 1 mia. kr., men kort efter at juicekæden var gået i gang med de intense forhandlinger, ramte covid-19-pandemien og satte kæden skakmat.

I forvejen var udsigten til igen at skulle hoste op med millioner langtfra populær hos flere af ejerne bag de mange juicebarer, da blandt andet den svenske kapitalfond Valedo og ikke mindst juicestifteren Kaspar Basse tidligere har solgt en stor portion aktier til kædens nuværende storaktionær, General Atlantic (GA), hvorfor lysten til igen at geninvestere var begrænset.

Men efter coronavirussen ramte især kædens barer i USA og alverdens lufthavne, tyder alt nu på, at der i løbet af efteråret igen vil blive brug for mere kapital i den pressede kæde.

Talrige kilder med indgående kendskab til de strategiske diskussioner i virksomheden beskriver over for InsideBusiness en anspændt stemning, hvor især forholdet mellem den amerikanske kapitalfond General Atlantic og kædens stifter, Kaspar Basse, ofte slår gnister.

Fonden har blandt andet for nylig været fortaler for, at juicekæden indgik et større samarbejde med giganten Cola-Cola, der ifølge GA kunne styrke selskabets brand og øge salget af egne produkter, men Basse har blankt afvist, da han ikke mener, at det passer ind i konceptet.

Samtidig står juicekædens formand, Tue Mantoni, der selv har sat en del af den private formue på spil i selskabet, i en prekær situation.

Den amerikanske fond er nu den reelle magthaver i koncernen og har samtidig de dybeste lommer, men Mantoni blev oprindelig udpeget af blandt andre Basse, som han har en personlig relation til. Derfor står han i en svær position, idet General Atlantic og Kaspar Basse ofte krydser klinger og i flere tilfælde er rygende uenige om centrale strategiske spørgsmål.

Overvejer exit

Midt i dette kaos er svenske Valedo nu ifølge InsideBusiness oplysninger ved at undersøge mulighederne for at afhænde deres aktier og har kontaktet flere internationale investeringsbanker for at få deres bud på, hvordan et sådant salg skal strikkes sammen.

Her er amerikanske Jeffries i al fortrolighed blevet udpeget til at afsøge markedet for potentielle købere, men flere af dem beskriver over for InsideBusiness en smule forundring over den samlede værdisætning af Joe & The Juice på omkring 4 mia. kr., som man har tænkt sig at gå i markedet med.

Samtidig er appetitten på at investere i et koncept som Joe & The Juice fra især andre kapitalfonde noget begrænset på grund af covid-19, men også pga. den udvikling, man har set de seneste 12-18 måneder, hvor flere store kæder har haft tiltagende problemer med at understøtte deres vækst via egen drift og bankfinansiering.

I en mail til InsideBusiness fra Valedos pressebureau, Brunswick Group, lyder det fra fonden, at man ikke kommenterer ”rygter i markedet”.

Udsigt til markant fald i omsætning

At Valedo trods de svære tider og i det skjulte er ved at undersøge alle muligheder, er dog helt naturligt, set i lyset af at den svenske fond allerede tilbage i 2016 lavede en forrygende forretning, da man solgte en stor del af sine aktier i kæden til General Atlantic efter mindre end tre års ejerskab,

Hverken Valedo eller fondens investorer har derfor synderlig stor interesse i at udvande det forrygende afkast ved konstant at smide økonomiske livliner ud til juicekæden, især ikke den nuværende situation taget i betragtning.

Samtidig er der i stigende grad tvivl om, hvorvidt flere af de oprindelige aktionærer, herunder Kaspar Basse, både kan og vil skyde yderligere millioner i virksomheden.

I en mail til InsideBusiness skriver Thomas Norøxe, chief of staff & corporate development i Joe & The Juice, at man ikke er bekendt med Valedos tanker om at afhænde sin aktiepost, og at man ville være involveret, såfremt der var en aktiv proces i gang.

I årsrapporten fra Joe & The Juice fremgår det tydeligt, at covid-19 har ramt kæden hårdt, hvorfor man ud over kapitalindskuddet også har lånt yderligere 100 mio. kr. hos SEB.

Samtidig peger kæden her på, at man i indeværende år vil opleve et kraftigt fald i omsætningen.

”Covid-19 har været en udfordrende tid for retail samt ligeledes Joe & The Juice, men kunderne er i høj grad returneret til vores barer siden de gradvise genåbninger før sommeren. Overordnet set har vi ikke ændret holdning til 2020, som blev omtalt i forbindelse med offentliggørelsen af 2019-årsregnskabet.

Vi har ingen konkrete planer om yderligere kapitaltilførsel under efteråret 2020, men overvejer naturligvis altid vores alternativer,” skriver Thomas Norøxe.

 

Læs mere

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater 

EQT må til lommerne i svær sag, hvor PFA har milliarder i klemme

Brat farvel til højt respekteret erhvervsmand

Giganter pisket på pengejagt