argumenter mod kvinder

Kultur

Magtpersoner og fordomme har tromlet dygtige kvinder

Det er ikke politisk overbevisning og uddannelsesniveau, der afgør holdningen til kvinders ret til indflydelse. Også kvinder har argumenteret mod kvinders rettigheder, fremgår det af læseværdig bog om kvinders rolle, der får fem stjerner.

Birgitte Possing beskriver i bogen ’Argumenter imod kvinder’, hvordan samfundets syn på kvinders ret til indflydelse langsomt har ændret sig fra demokratiets indførelse i Danmark i 1848 og frem til i dag. Skræmmende nok dokumenterer hun også, hvor langsomt holdningen til kvinder udvikler sig i nogle lag.

Og det er i særdeleshed interessant, at det ikke er politisk overbevisning, uddannelsesniveau eller for den sags skyld køn, der afgør holdningen til kvinders ret til indflydelse. Forfatteren refererer til en række kvinder, der har argumenteret imod kvinders evne og rettigheder.

Citaterne brugt i bogen stammer fra aviser, bøger, radio, tv, leksika med mere fra 1848 frem til 2018. Politikere, embedsmænd, videnskabsmænd og kulturpersonligheder, der har udtalt sig om kvinder, er i søgelyset, og forfatteren formår at fortolke argumenter og mønstre i citaterne, så der fremkommer en spændende fortælling om kvindesynet i Danmark.

Boganmeldelse

Argumenter imod kvinder
Af Birgitte Possin
Forlag: Strandberg Publishing
Sprog: Dansk
Sideantal: 258
Pris: 160 kroner
ISBN13: 9788793604186
5 af 6 stjerner

Kvinder bør være frækkere

Flere fremtrædende politikere, for eksempel Hans Engell, er citeret for at have udtalt sig om, at kvinder bør være frækkere. Men Birgitte Possing dokumenterer, at når kvinder rent faktisk har været frække, har de meget hurtigt krydset grænsen til at være for frække, for selvoptagede og for elitære. Som hun skriver: Det ene var forkert, det andet var for galt.

Bogens kapitler har interessante overskrifter og berører forskellige temaer, såsom at kvinder er for magelige, kvinder er overflødige, kvinder kan ikke overlades et ansvar, og kvinder må ikke overdrive.

Kvinders natur blokerer for deltagelse

Juraprofessor C.G. Holck udtaler i 1869: ”Til en almindelig valgret kan det vel ikke fordres, at kvinder, børn og forbrydere skulle have valgret, thi disses udelukkelse er begrundet i sagens natur”.

I 2016 udtalte folketingsmedlem Joachim B. Olsen (LA): ”Det er en medfødt mekanik, der gør, at kvinder har mere lyst til at gå derhjemme med børnene, mens mændene arbejder. Det er ufornuftigt at tage biologien ud af dette”.

Med argumenter om biologi som årsag til at undgå ligestilling understreger Birgitte Possing på fin vis udfordringerne i samfundsdebatten, der bør læses og forstås af både mænd og kvinder.

Kun ved at kende dem, kan vi ændre dem

Som Birgitte Possing skriver i epilogen: ”Argumenter imod kvinder viser, at magtbærende personer gennem 170 år har forsøgt at gøre repræsentanter for et helt køn tavse ved at kalde alle dets repræsentanter for magelige, sludre-pludrende, overflødige, uansvarlige, frigide, politisk indifferente, uerfarne, hovedløse, pinlige og latterlige. Selv om de enkelte kvinder, der stak hovedet frem, i virkeligheden var det modsatte. (…). Argumenterne imod kvinder har været og er utallige, morsomme og skrækindjagende. På en og samme gang. Mange af argumenterne har ændret sig radikalt med tiderne og tidsånden. Men mønstrene i argumenterne går igen. Kun ved at kende dem, kan vi ændre dem.”

Og netop derfor er Birgitte Possings bog værd at læse både af kvinder og mænd.

Af Sofie L. Breum, H&B – Hildebrandt & Brandi