;
mettefretv

Redaktørens analyse

Mette Frederiksen har store ledelsesproblemer på kritisk tidspunkt

Det er uholdbart, at Sundhedsstyrelsens direktør offentligt har undsagt Mette Frederiksens alvorlige tiltag om at lukke grænserne. Brostrøm bør skrue væsentligt ned for sin deltagelse i medierne for at undgå flere potentielt livstruende fejl i sin kommunikation, ellers er fyresedlen til ham allerede skrevet.

Det er med god grund, hvis statsminister Mette Frederiksen vrider sig i hænderne af frustration i disse dage. En af hendes absolut vigtigste sparringspartnere, Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, er nemlig begyndt at undsige hende på det måske allermest kritiske tidspunkt i Mette Frederiksens kamp mod coronavirussens hastige udbredelse.

Det er en fuldstændig utilgivelig fejl i kommunikationen, der har fundet sted. Det var således et afgørende tidspunkt, da Brostrøm blev spurgt af Ritzau om sin holdning til lukningen af Danmarks grænser lørdag. Svaret lød, at der er ikke særlig god dokumentation for grænselukning, og at lukningen er en politisk beslutning.

Bedre blev det ikke af, at Berlingske kunne afsløre en mail fra den 11. marts, hvor Søren Brostrøm på skrift i en mail redegjorde for, at Sundhedsstyrelsen ikke umiddelbart fandt, at det aktuelle covid-19-udbrud kunne begrunde de væsentlige ændringer i epidemiloven, som regeringen ville haste igennem, og at de forebyggelsesmæssige hensigter i forhold til smittespredning mere hensigtsmæssigt kunne fremmes inden for den eksisterende epidemilov. Herudover henvistes til svensk lovgivning.

Enhver snak fra Sundhedsatyrelsen om, at tiltagene alligevel går for vidt, og at der ikke var så stor risiko i Alperne alligevel, svækker befolkningens kriseberedskab, og det er i sidste ende den, der skal redde folks liv.

Der findes nærmest ikke ord for, hvor tåbeligt Søren Brostrøm kommunikerer i sagen. Jævnfør enhver drejebog for krisestyring militært, politisk eller i erhvervslivet burde han øjeblikkelig have været fjernet fra skærmen og mikrofonerne, og måske strittet helt ud. I det mindste kunne han have fortalt Mette Frederiksen om sin holdning i et lukket forum.

I forvejen kan man med rimelighed sige, at Brostrøm har begået fejl og været med til at eskalere smitten herhjemme, idet han på vegne af Sundhedsstyrelsen nedtonede smitterisikoen, da danskerne vendte hjem fra deres skiferie med coronavirussen i bagagen. En overgang var meldingen fra Sundhedsstyrelsen sågar, at man kun ville teste hjemvendte, hvis de havde feber. Man har på den baggrund mistet afgørende momentum.

Så ikke alene har Mette Frederiksen en på holdet, der taler hende midt imod i det offentlige rum, hun har også en på holdet, som har begået kritiske fejl.

Brostrøm er svær at fyre

Hvis det ikke var, fordi det ville være uheldigt og se dumt ud i offentligheden at miste Søren Brostrøms faglighed lige nu, så burde Mette Frederiksen allerede have sagt farvel.

Det taler dog også imod en fyring, at Brostrøm er blevet til lidt af en mediedarling, og det kan være svært at åbne sit fjernsyn, diverse avishjemmesider eller sågar Billed-Bladet uden at støde på ham i alt fra hyggelige portrætinterviews til seriøse citater.

Det kan synes voldsomt, at en fagperson som Brostrøm har så meget tid til at deltage i medierne på et kritisk tidspunkt for landets sundhedsvæsen. Og der er da også kun et råd at give til Brostrøm: Forlad din helterolle og det offentlige rum. Deltag kun på pressemøder.

Bundlinjen er nemlig klar: Søren Brostrøm er ikke længere Mette Frederiksens medspiller, men er blevet en modspiller. Det er mildest talt utilgiveligt i den nuværende situation, hvor det er helt centralt, at myndighederne fremstår som enige om de meget vidtgående indgreb.

Mette Frederiksen er nødt til at tage chancer og gøre alt, hvad hun kan, for at undgå flere dødsfald end højest nødvendigt. Hidtil har hun klogt sagt om Brostrøms udtalelser, at man ikke kan vente på videnskabelig evidens på nuværende tidspunkt. Det kan de fleste sagtens forstå.

Men kender man Mette Frederiksen og hendes historik, da hun for eksempel var beskæftigelsesminister, ved man også, at der bag det kontrollerede ydre gemmer sig et voldsomt temperament, og der er ikke tvivl om, at hun gerne ser Brostrøm hen, hvor peberet gror – ikke mindst fordi den seneste konflikt forekommer  amatøragtig og helt unødvendig.

Risikoen for fejl vokser med arbejdspresset

I lyset af hendes historik med at styre embedsværket benhårdt, er der næppe tvivl om, at fyresedlen til Brostrøm allerede er skrevet, han har simpelthen dummet sig for meget.

På InsideBusiness giver vi gerne et godt råd til Søren Brostrøm: Det kan være rigtig spændende at stille sig frem i offentligheden og få så megen eksponering på så kort tid, men det er også farligt, for tiden risikerer at gå med at tænke på medierne snarere end at tænke med sin faglighed og sin sunde fornuft. Efterhånden som tiden går, og det enorme arbejdspres består, desto større bliver risikoen nemlig for at begå fejl i medierne. Det ved Mette Frederiksen som garvet politiker. Det er ikke sikkert, at en arbejdsom og højtuddannet læge ved det.

Læs mere Politisk rivegilde om 90 indefrosne feriemilliarder

Læs også

Mette Frederiksens næste træk kan blive lige så alvorligt

Fra massefyringer til kassekredit. Her er erhvervslivets ønsker til regeringen

Corona er en black swan-event. Fascinerende og dybt foruroligende

Risikoen for en corona-recession tårner sig op

Risikoen for en corona-recession tårner sig op

Danske Bank på katastrofekurs på afgørende lånemarked

Hvad bliver Nykredits næste træk?

Banker står splittede om nyt guldrandet gebyr

Jyske Bank vil smide mere end 1000 kunder ud

Banker strømmer ud af ophedet ejendomsmarked

Krisefrygt: Bank træder hårdt på bremsen på ejendomsområdet