;
atp

Inside story

Politikere retter sigtet mod høje kapitalfondsbonusser

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil nu tage de høje bonusser til kapitalfonde op med ATP’s ledelse, efter at InsideBusiness afdækkede, at ATP alene i første halvår 2021 havde betalt knap 2 mia. kr. i performance fees til fondene. DF-profil vil helt have stoppet pensionskassers investering i kapitalfonde.

Der kommer nu politisk fokus på pensionsgiganten ATP’s milliardstore udbetalinger af bonusser til kapitalfonde i første halvår i år. Det er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som har ansvaret for tilsynet med ATP, som nu vil drøfte omkostningsniveauet ved investeringer i private equity med ATP.

Det sker, efter at InsideBusiness for to uger siden afdækkede, hvordan ATP havde betalt 1,85 milliarder kroner i såkaldte performance fees til kapitalfonde, svarende til at kundernes investeringsomkostninger steg fra bare 144 kr. per kunde i første halvår 2020 til 698 kr. per kunde i første halvår i år.

”Jeg er bekendt med, at ATP bl.a. investerer gennem kapitalfonde, ATP PEP, med formålet om at skabe de bedst mulige afkast for alle, der indbetaler til ATP. Jeg kan konstatere ved seneste regnskab, at ATP lykkedes godt med deres investeringer. Når det så er sagt, så vil jeg gerne tilkendegive, at jeg synes, der er tale om meget gunstige vilkår. Det er imidlertid bestyrelsen for ATP’s ansvar, at lønningerne i ATP står mål med ansvar, indsats og resultater, og det ansvar regner jeg selvfølgelig med, at bestyrelsen tager på sig – også i forhold til ATP´s investeringer gennem kapitalfonde,” siger Peter Hummelgaard til InsideBusiness.

Af de eksorbitant høje bonusser gik hovedparten til internationale kapitalfonde, mens ATP’s eget kapitalfondsteam, ATP PEP, kun fik mindre end 5 pct.

Nu vil Hummelgaard tage sagen op med ATP’s ledelse for at sikre, at omkostningerne ved investering i kapitalfonde ikke løber løbsk.

”Jeg vil på mit næste møde med ATP’s ledelse drøfte, hvordan ATP løbende sikrer sig, at afkast og omkostninger går hånd i hånd til glæde for alle, der indbetaler til ATP.”

DF’er vil stoppe investering i kapitalfonde

Reaktionen fra Peter Hummelgaard kommer, efter at Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Bent Bøgsted, har stillet en række spørgsmål til ministeren i sagen, oven på InsideBusiness’ afdækning:

”Det er lidt mystisk for mig, når ATP er en fond, der investerer i virksomheder for at tjene penge til medlemmerne. At man så samtidig udbetaler store bonusser til kapitalfonde, er et tema, vi skal have afklaret, for meningen er jo, at deres penge skal udbetales til medlemmerne i ATP, ikke til andre,” siger Bent Bøgsted, der ikke vil afvise at høje bonusser godt kan gå hånd i hånd med høje bonusser til ATP’s medlemmer.

”Kapitalfonde går ikke ind i noget, uden at de scorer en masse penge. Det er klart, at når man investerer fra ATP’s side, så er det for at få et overskud, men spørgsmålet er, om kapitalfondene får en for stor del af det overskud. Det skal vi have set nærmere på,” siger Bent Bøgsted.

Debatten har været i gang i nogen tid mellem Dansk Folkepartis partisekretær, Steen Thomsen, og ATP selv, der har været fremme i flere forskellige læserbreve, hvori ATP’s forretningsmodel er blevet angrebet.

Steen Thomsen sidder også i bestyrelsen for PKA, hvor han på det seneste har rejst en offentlig debat om de høje omkostninger ved investering i kapitalfonde som tidligere beskrevet i InsideBusiness.

Han mener, at pensionskasser slet ikke bør investere via kapitalfonde.

”Pensionsbranchen bør helt generelt stoppe med at investere i kapitalfonde. Det er usundt, at pensionskasser sender så mange penge via griske kapitalfonde. Kapitalfondene arbejder typisk med en seksårig investeringshorisont, hvorefter guldkalven skal slagtes. Pensionskasser kan jo netop arbejde med en lang tidshorisont, og kapitalfondene er for kortsigtede. Samtidig ser vi også, at kapitalfondene skatteoptimerer og dirigerer deres overskud hen til skattelylande,” siger Steen Thomsen.

ATP har forsøgt at forsvare sig mod kritikken fra Steen Thomsen i et læserbrev i Østjysk Avis, med henvisning til at ATP har forgyldt de danske pensionister med et afkast på 25,6 milliarder kroner i første halvår (ATP gav dog negativt afkast målt på nøgletallet N1 i første halvår).

”I ATP foretrækker vi at skaffe de højest mulige pensioner til vores medlemmer. Vi kunne have undladt at investere i de pågældende kapitalfonde og sat pengene i tilsvarende almindelige børsnoterede aktier, men så var vores medlemmer gået glip af 2 milliarder kroner i afkast alene i første halvår 2021,” skriver ATP’s pressechef, Stephan Ghisler-Solvang i læserbrevet.

DF’er: ATP afslører sig selv

Men også det falder Steen Thomsen for brystet.

”ATP’s pressechef afslører jo sig selv, når han forsvarer sig med, at de får 2 milliarder kroner ekstra i afkast på at investere i kapitalfonde. Det er jo ganske voldsomt, at man samtidig giver knap 2 milliarder kroner til kapitalfondene i bonus. Det er jo så halvdelen af det merprovenu, som udbetales til kapitalfondene i bonus.”

Som beskrevet i InsideBusiness har Pædagogernes Pension (PBU) besluttet, at man pga. de høje omkostninger ikke længere vil investere i kapitalfonde, da direktør Sune Schackenfeldt oplyser, at man giver 3-4 pct. i omkostninger ved investering i kapitalfonde, men kun får 1 procentpoint mere i merafkast på aktivklassen.

I går kom også en artikel fra Berlingske, hvori også SF blander sig i debatten, idet erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen også er bekymret for de høje kapitalfondsbonusser:

“Jeg overvejer, om vi nu skal indkalde ministeren til et samråd. Det er en meget principiel sag. En ting er, hvad en privat kapitalfond laver, men noget andet er, at pensionsopsparernes penge bliver brugt til et system, som vi fra SFs side ikke mener, at man bør understøtte,” siger Lisbeth Bech-Nielsen.

InsideBusiness har i flere omgange forsøgt at få en kommentar til debatten fra PKA, men herfra er man ikke meldt tilbage med noget. Nu skal kapitalfondsbonusserne debatteres på et kommende bestyrelsesmøde i PKA den 7. oktober.

Vi afventer også en kommentar fra Aktive Ejere, som repræsenterer kapitalfondene i Danmark.

 

Læs mere

Opgør om høje bonusser til kapitalfonde rammer pensionshus

ATP forgylder kapitalfondsprofiler. Danskere får milliardregning

ATP-direktør ser gyldne år for private equity og sætter fuldt blus på dansk milliardsats

Rådgivere kæmper om prestigefyldt M&A-mandat

Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde