;
Iværksætterpanelet 2

Politik

Valgår får minister til at slukke iværksætterpanelet

Erhvervsministeren har i al stilfærdighed sløjfet arbejdet i det højtprofilerede iværksætterpanel, så han og embedsapparatet kan koncentrere ressourcerne om valget. Oppositionen kritiserer prioriteringen, mens stemmer i vækstmiljøet frygter for panelets fremtid, hvis regeringsmagten skifter.

Iværksætterpanelet blev et fyrtårn for regeringens fokus på vækstlagets vilkår, da det fik status af permanent råd for erhvervsministeriet. Aktiesparekontoen og investorfradraget er eksempler på konkret politik, som udspringer af panelets anbefalinger, men den umiddelbare succes til trods har arbejdet i iværksætterpanelet siden efteråret stået stille. Helt stille.

Rasmus Jarlov (K), der som erhvervsminister overtog ledelsen af rådet i juni sidste år efter sin forgænger, Brian Mikkelsen, har i al ubemærkethed sendt panelets deltagere på ferie på ubestemt tid, så han og ministeriets embedsmænd kan koncentrere kræfterne om det forestående folketingsvalg.

Panelets medlemmer har ikke holdt møde siden efteråret og der er ikke planlagt flere møder før valget. Det skyldes regeringens prioritering af finanslovsforhandlingerne i efteråret og det forestående folketingsvalg, bekræfter flere medlemmer af iværksætterpanelet over for InsideBusiness.

I investor- og iværksættermiljøerne vækker det undren, at ingen udefra har fået noget at vide om, at rådet er blevet skrinlagt, og at folketingsvalget tilsyneladende går forud for arbejdet med vækstlagets rammevilkår, bringer kritik og ikke mindst skuffelse frem hos både venture- og kapitalfondenes brancheorganisation, DVCA, private investorer og hos den politiske opposition i form af Socialdemokratiet.

Jesper Jarlbæk, der ud over selv at være investor også er formand for investornetværket Danish Business Angels, Danban, frygter, at den uanmeldte pause i panelets arbejde kan ende med at koste panelet livet efter et valg.

”Man kommer ikke uden om, at det er meget lettere at nedlægge noget, der er inaktivt, end at nedlægge noget, der er aktivitet i. Det er i mine øjne i sig selv er en god grund til, at man burde have sikret noget kontinuitet i iværksætterpanelets arbejde,” siger Jesper Jarlbæk, der mener, det vil være en skam, hvis panelet ikke får lov til at fortsætte sit arbejde.

”Jeg synes, det er synd, at deres arbejde er sat på pause. For set fra min stol har iværksætterpanelet de sidste år gjort et rigtig godt stykke arbejde, både under Tommy Ahlers og Tommy Andersens formandskab,” siger han.

Sagen kort

Brian Mikkelsen var idémanden bag regeringens iværksætterpanel, der startede som en arbejdsgruppe, men i 2017 blev til et permanent rådgivende organ for erhvervsministeren.

Derfor vækker det opsigt, at Rasmus Jarlov, der overtog erhvervsministerposten efter Brian Mikkelsen, nu har skrinlagt arbejdet i iværksætterpanelet indtil efter næste valg.

Flere medlemmer af iværksætterpanelet bekræfter, at rådet er sat på pause for at ministeren kunne frigøre ressourcer til Finanslovsforhandlingerne og til det forestående Folketingsvalg.

Prioriteringen møder kritik fra investorernes brancheorganisation DVCA, privatinvestorer og ikke mindst oppositionen.

Socialdemokraternes erhvervsordfører Thomas Jensen kalder det en ærgerlig tilgang til det arbejde, som regeringen selv har sat i søen.

”Det er åbenbart ministerens tilgang, at valgkamp er vigtigere, end arbejdet i regeringens eget Iværksætterpanel,” siger han.

Skrinlagt trods fremskridt

Det var forhenværende erhvervsminister Brian Mikkelsen, der i sin tid nedsatte iværksætterpanelet, og i hans ministertid førte panelets anbefalinger blandt andet til, at aktiesparekontoen blev en realitet, ligesom det nye bundfradrag for investeringer i direkte unoterede aktier. Begge eksempler fremhæves som nogle af de vigtigste resultater for rådet og store sejre for dansk iværksætteri.

Men efter at Rasmus Jarlov overtog posten som erhvervsminister i sommeren 2018, har det politiske fokus ligget et andet sted, navnlig på hvidvaskskandalerne, finansloven og nu folketingsvalget.

Det er en skam, at det går ud over panelets arbejde, for det skader iværksætteriet, mener flere panelmedlemmer, InsideBusiness har talt med.

Efter at panelet i 2017 fik status af permanent råd for erhvervsministeren, har medlemmerne nemlig haft stor gavn af det lobbyarbejde, som den direkte adgang til ministeren og embedsmændene har muliggjort. Panelet har dermed givet iværksætterne en tiltrængt stemme i dansk politik, fremhæver flere af panelmedlemmerne, som ikke ønsker at fremstå med navn.

Skader investorernes økosystem

Vilkårene for de danske iværksættere har også stor betydning for venture- og kapitalfondenes evne til at tjene penge, da sunde startups er fundamentet i investorernes økosystem, og derfor ærgrer det også Henriette Kinnunen, der er administrerende direktør i DVCA, at arbejdet er sat i bero.

”Vi synes, det er vigtigt, at der er en ongoing dialog om iværksætteri, rammevilkår og det helt overordnede spørgsmål, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Det er for vigtige emner, til at man trykker på pauseknappen og siger, vi nu befinder os i et valgår, og derfor ikke vil arbejde med det,” siger Henriette Kinnunen.

En ting er, at politikerne ikke har fokus på det i valgåret, men hun mener, at det ikke bør være til hinder for, at de 13 medlemmer af panelet i mellemtiden får et nyt mandat at arbejde videre ud fra. Hun så således gerne, at arbejdet i iværksætterpanelet fortsatte til efter folketingsvalget er afgjort senere på året.

”I iværksætterpanelet sidder der knalddygtige mennesker, som sagtens kan arbejde videre med at analysere det danske marked, analysere de udenlandske markeder og komme med gode forslag til den enhver tid siddende regering om, hvad man kan gøre for at forbedre rammevilkårene for iværksættere i Danmark. Ud fra de betragtninger synes vi, at det er brandærgerligt,” siger hun og tilføjer, at iværksætterpanelets arbejde bør få opbakning af den siddende regering, uanset om den ender med at være rød eller blå.

Socialdemokraterne kan lukke panelet

Hvis regeringsmagten efter valget skifter til Socialdemokratiet, er det stadig et åbent spørgsmål, om iværksætterpanelet i det hele taget får lov til at eksistere i sin nuværende form. Panelets formand, Tommy Andersen, er for nylig kommet på tværs af socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, fordi sidstnævnte gerne vil annullere nogle af de skattelettelser, som iværksætterpanelet har foreslået.

At panelet nu er inaktivt, kan bane vejen yderligere for, at en ny regering nedlægger eller ændrer radikalt på panelets funktion.

Tommy Andersen understreger, at de anbefalinger, som panelet er kommet frem med, bør appellere til begge fløje, og at man i panelet har forsøgt at skabe så bred en opbakning fra Folketinget som muligt, hvilket også skulle være årsagen til, at så relativt mange af anbefalingerne er blevet accepteret på Christiansborg.

”Men jeg har også respekt for, at man som ny regering vil kigge på, hvem man gerne vil tilgodese, og derfor har jeg heller ingen illusion om, at det bare bliver et genvalg til alle 15, der sidder i panelet i øjeblikket, uanset hvilken partifarve en ny erhvervsminister måtte have,” siger Tommy Andersen.

Vil sætte sit eget aftryk

Rasmus Jarlov har tidligere rost iværksætterpanelet for dets arbejde, og hans plan er angiveligt at genoptage arbejdet i panelet, når valget er overstået. Det bekræfter han også i et skriftligt svar til InsideBusiness.

”Jeg regner ikke med at få flere anbefalinger på denne side af valget. Men det er ikke, fordi vi har lukket panelet. Det er et spørgsmål om timing. Derfor skal vi nu bruge tiden til at arbejde med at implementere alle de gode forslag, vi allerede har fået. Og så giver det også tid til at samle nye ideer for panelmedlemmerne,” skriver han.

Men hvis Venstre og Konservative sætter sig på regeringsmagten igen efter valget, og Rasmus Jarlov bliver siddende som erhvervsminister, vil iværksætterpanelet så bestå i sin nuværende form – eller vil Rasmus Jarlov forsøge at trække panelet ud af Brian Mikkelsens skygge ved at lave det om til noget andet?

Ifølge Tommy Andersen er det mest oplagt, at ministeren vil justere på panelet, men en grundlæggende ændring eller nedlæggelse er usandsynlig, mener han.

”Ministeren har indikeret, at han ønsker at revitalisere panelet, og det tager jeg som udtryk for, at han ønsker at sætte sit eget aftryk på panelet. Men jeg tror ikke, han ønsker at ændre panelet til noget helt andet, end det er. Dertil tror jeg, at panelet har været for effektivt, og jeg mener, han vil have større glæde af at fastholde panelet med et ændret mandat end at lave om på hele setuppet,” lyder det fra Tommy Andersen.

Fakta: Medlemmer af regeringens iværksætterpanel

Regeringens iværksætterpanel består af 13 medlemmer ud over ministeren. Derudover deltager flere af ministeriets embedsmænd typisk i møderne. Her er medlemmerne af panelet:

Tommy Andersen, direktør for ByFounders (formand)

Kaspar Basse, stifter af Joe & The Juice

Cecilia Bonefeld-Dahl, CEO i Globit

Carsten Borring, head of Listings & Capital Markets Denmark i
Nasdaq

Juha Christensen, stifter af Cogniance

Kirsten Drejer, medstifter af Symphogen

Louise Ferslev, stifter af MyMonii

Anne-Marie Finch, HR-chef Cogniance

Peter Heering, stifter af Scalepoint Technologies

Jakob Jønck, medstifter af Endomondo og Simple Feast

Camilla Hessellund Lastein, stifter af Lix Technologies

Tine Thygesen, stifter af Founders House

Esben Østergaard, medstifter af Universal Robots

Oppositionen nægter ansvar for panel

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Thomas Jensen, der er en god kandidat til at overtage Rasmus Jarlovs erhvervsministerpost efter valget, hvis venstrefløjen løber med regeringsmagten, svarer ikke direkte på, om panelet skal skrottes eller bestå efter et valg med Socialdemokratiet som vinder. Men han understreger, at iværksætterpanelet blev skabt af den nuværende regering og derfor er regeringens ansvar.

”Vi er store tilhængere af at lytte til erhvervslivets egne forslag. Det var også derfor, vi oprindelig satte gang i vækstteams. Når det er sagt, så er iværksætterpanelet regeringens opfindelse, og derfor er det også dem, der skal stå på mål for at sætte en stopper for det,” siger Thomas Jensen.

Han undrer sig over, at regeringen har sat projektet på pause, og bruger også lejligheden til at lange ud efter regeringens prioritering.

”Jeg undrer mig over, at regeringens ellers stort opslåede projekt nu stoppes. Det er åbenbart ministerens tilgang, at valgkamp er vigtigere end arbejdet i regeringens eget iværksætterpanel. Det, synes jeg, er en rigtig ærgerlig tilgang til det arbejde, som regeringen selv har sat i søen. Det er samme tendens, vi har set med virksomhedsforum for enklere regler, som også er sandet til under regeringen – på trods af store ambitioner,” siger han.

InsideBusiness ville gerne have fået Brian Mikkelsen og panelets tidligere formand, uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, til at forholde sig til iværksætterpanelets pause, men de har ikke ønsket at svare på spørgsmål om panelets status. Rasmus Jarlov er ikke vendt tilbage med svar på Thomas Jensens kritik inden deadline.

LÆS OGSÅ

Kolossale tab på udskældte forsikringer. Finanstilsynet bebuder stramninger

Storaktionær kortslutter omstridt milliardhandel

Ny rapport bliver en gyser for store dele af pensionsbranchen

Her yngler pengene, når markederne bløder. Se fondenes vindere og tabere

Har regeringen og Nationalbanken smadret boligmarkedet?

Pensionschefer i opgør om at pelse pensionister

Halvdelen af banktopcheferne ville dumpe på nye egnethedskrav

Pensionskasser skruer bissen på med ny, aktivistisk investeringspolitik