;
muuto web1

Inside story

Minister smider livline til kapitalfondenes storinvestor

Erhvervsminister Simon Kollerup erklærer sig nu klar til at se på, om der skal etableres en ny fond under Dansk Vækstkapital. Især for de danske venturefonde er den statslige investor afgørende, hvis det fortsat skal være muligt at rejse nye fonde.

Efter længere tids usikkerhed ser der nu endelig ud til at være håb for en af de danske fondes absolut vigtigste investorer.

Fremtiden for Vækstfondens investeringsarm, Dansk Vækstkapital (DVK), har ellers længe været omgærdet af stor usikkerhed, da der har hersket stor tvivl om, hvorvidt den nye regering ville bakke op om, at der kan blive rejst endnu en fond, således at DVK kan fortsætte med at investere i danske kapital- og venturefonde.

DVK var nemlig i høj grad tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsens prestigeprojekt, der blev stablet på benene ud fra en fortælling om, at det i årene efter finanskrisen var stort set umuligt for mange mindre og mellemstore danske virksomheder at låne penge.

Derfor blev der med opbakning fra en række pensionskasser skabt en såkaldt fund of funds under Vækstfonden, der siden har investeret milliarder i danske kapital- og venture og dermed har været afgørende for, at der kunne blive etableret nye fonde. De investeringer har indtil videre været med til at sikre staten et solidt afkast, blandt andet takket været en række kapitalfondes lukrative frasalg, eksempelvis Maj Invests salg af designvirksomheden Muuto (billedet).

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) melder nu ud, at regeringen langt om længe er klar til at se på mulighederne for at rejse en ny fond under Dansk Vækstkapital. Det må siges at være i 11. time, da den foregående fond efterhånden er ved at være fuldt investeret.

”Regeringen vil derfor på baggrund af erfaringerne med Dansk Vækstkapital se på mulighederne for, at Vækstfonden deltager i etableringen af en Dansk Vækstkapital III. Regeringen har dog endnu ikke taget stilling til etableringen af en DVK III eller den konkrete timing for en afklaring,” siger erhvervsminister Simon Kollerup og understreger, at Vækstfondens investeringsgren har spillet en vigtig rolle i forhold til at sikre dansk erhvervsliv adgang til kapital.

”Det er min ambition, at danske virksomheder skal have gode muligheder for at søge kapital til at vokse. Her har Dansk Vækstkapital været – og er stadig – en væsentlig brik,” siger han.

Støtter udenlandske fonde

Et af de store spørgsmålstegn i forhold til Dansk Vækstkapital har været, hvorvidt der overhovedet er brug for en statslig storinvestor af den type.

Siden den første DVK-fond blev etableret i 2011, har det økonomiske klima ændret sig ganske markant, og blandt andet takket være den enorme efterspørgsel på alternative investeringer fra både pensionskasser og private pengetanke har både danske og udenlandske fonde etableret talrige nye fonde gennem de senere år, hvor der på ingen måde har manglet kapital.

Selv fonde med mere lunkne afkast eller manglende frasalg har været i stand til at hente penge, og i sektoren har flere derfor undret sig over, hvorfor store danske fonde som Axcel og Polaris overhovedet har brug for statslig kapital.

Samtidig har det vakt en vis undren, at man fra den statslige investors side har givet ganske betydelige tilsagn til udenlandske fonde som FSN Capital og IK Investment, men her fastholder Simon Kollerup, at også investeringerne i de store udenlandske fonde giver mening ud fra et dansk perspektiv.

”Når det kommer til investeringer i udlandet, så foretages disse investeringer altid med en tydelig forventning om, at fondene investerer i danske virksomheder. Og der er en god grund til at have den forventning. Vækstfondens generelle erfaring er nemlig, at for hver krone der er investeret i udenlandske fonde, har fondene investeret ca. 4 kr. i danske virksomheder,” siger han.

Kærkommen hjælp til venture

Ligesom de udenlandske investeringer i DVK har vakt en del undren, har landets største pensionskasser løbende trukket sig fra samarbejdet med Vækstfonden.

Hos flere af de tunge kasser, der bakkede op om den første DVK-fond, er holdningen nemlig, at man primært kom med kapital, fordi man havde armen vredet rundt på ryggen af et politisk flertal.

Derfor er opbakningen til DVK også falmet, og flere af de pensionskasser, der oprindelig bakkede op, var ikke at finde, da DVK rejste sin anden fond i 2015. Mange pensionskasser har desuden vendt ryggen til fund of funds-strukturer, i takt med at man selv har bygget kompetencer op til selv at stå for investeringerne i kapitalfondene. Samtidig har flere af de helt store pensionskasser valgt at fokusere på udenlandske fonde, da mange af de danske simpelthen er for små, samtidig med at det historiske afkast ikke har været imponerende.

Når en ny fond under Vækstfonden alligevel kan give mening, er det især, fordi der blandt de danske venturefonde ikke i lige så høj grad er adgang til kapital, og for mange er DVK derfor altafgørende, hvis der fortsat skal være et aktivt venturemiljø i Danmark.

Samtidig er det rent politisk langt mere ufarligt at bakke om en venturebranche, der nyder godt af en positiv hype i øjeblikket, mens opbakningen til kapitalfondene fra politisk hold overordnet set er noget tøvende.

Glæde hos DVCA

Hos kapital- og venturefondenes brancheorganisation, DVCA, er man ikke overraskende tilfreds med, at regeringen nu går i gang med at se på mulighederne for at rejse endnu en milliardfond i statsligt regi.

“Det glæder mig, at erhvervsminister Simon Kollerup stiller sig så stærkt bag Dansk Vækstkapital, for ministeren har helt ret: Dansk Vækstkapital tiltrækker udenlandsk kapital til Danmark og sikrer danske virksomheders vækst. Vi skal huske på, at kapital er afgørende for at tackle fremtidens udfordringer,” siger vicedirektør i organisationen Gorm Boe Petersen, der gerne ser, at politikerne hurtigt får en afklaring på plads.

”Dansk Vækstkapital II løber tør for penge her i 2019. Vi skal sikre, at der er kapital til, at danske virksomheder får de fulde muligheder for at leve op til deres potentiale. Derfor haster det også med at med at få oprettet Dansk Vækstkapital III,” siger han.

 

LÆS OGSÅ

Ombejlet milliardvirksomhed solgt for næsen af kapitalfonde 

Investorer skrotter dyre fonde 

Kapitalfond øger indsatsen i huskæmpe 

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb